AÇIK
TMSF, son dönemde yayılan “mahkemeye gerek olmadan şirketlere el koyacağı” iddialarına açıklık getirerek, kayyum atamalarının yalnızca mahkeme kararıyla ve belirli suçlarla sınırlı olduğunu bildirdi.
TMSF, 4 Şubat 2025’te Resmi Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanunun 7. maddesiyle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Bu düzenleme, TMSF’nin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi uyarınca kayyum olarak atandığı durumlarda, Bankacılık Kanunu’nda tanımlı yetkilerini kullanabilmesine imkan tanıyor. Ancak, mahkeme kararı olmadan TMSF’nin bir şirkete kayyum olarak görevlendirilmesi mümkün değil.
Kanun, TMSF’nin yalnızca Türk Ceza Kanunu’nda yer alan suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silah sağlama ve terörizmin finansmanı suçlarında kuvvetli şüphe varsa kayyum atanabileceğini öngörüyor. TMSF, bu yetkilerin yeni olmadığını ve mevcut düzenlemelerin etkin yönetim için güçlendirildiğini vurguladı.
31 Ocak 2025 itibarıyla TMSF, 36 ilde 846 şirkete kayyum olarak atandı. Bu şirketler, suç gelirleriyle bağlantılı olduğu şüphesiyle mahkeme kararlarıyla TMSF yönetimine geçti. Sosyal medyada, TMSF’nin bu yetkilerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir yolsuzluk soruşturmasında 24 şirkete kayyum atamak için kullanıldığı tartışılıyor.
CMK’nın 133. maddesi, bir şirketin faaliyetleri kapsamında suç işlendiğine dair kuvvetli şüphe varsa, soruşturma veya kovuşturma sürecinde mahkeme tarafından kayyum atanabileceğini düzenliyor. TMSF, bu madde uyarınca yalnızca mahkeme kararıyla kayyum olarak görevlendirilebilir. 6758 sayılı Kanun’la kanunlaşan 674 sayılı KHK, FETÖ/PDY gibi terör örgütleriyle bağlantılı şirketlere kayyum atanmasında TMSF’ye yetki devri sağlamıştı.
Yeni düzenleme, bu yetkileri genişletmek yerine, TMSF’nin mevcut Bankacılık Kanunu yetkilerini kayyum görevlerinde kullanabilmesini kolaylaştırıyor. Örneğin, 2016’da Boydak Holding’e kayyum atanması, TMSF’nin mahkeme kararıyla yönetim ve tasfiye yetkilerini kullandığı bir örnek oldu.
TMSF’nin kayyum atandığı şirketlerde amacı, şirketlerin milli ekonomiye katkısını sürdürmek ve çalışanların mağduriyetini önlemek. 2021 verilerine göre, TMSF’nin yönettiği 783 şirket %66 büyüyerek aktiflerini 42,24 milyar TL’den 70,05 milyar TL’ye çıkardı. Ancak, şirketlerin mali durumu veya piyasa koşulları sürdürülemezse, TMSF 6758 sayılı Kanun’un 19. maddesi uyarınca satış veya tasfiye kararı alabiliyor.
GÜNDEM KORİDORU
06 Mayıs 2025