Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu ve oğlu Dr. Nahit Topaloğlu, ata topraklarında deneme amaçlı başladıkları avokado üretimini genişleterek, bölgenin yanlış algılarını çürüten bir başarı hikayesi yazdı.
Mustafa Topaloğlu ve oğlu Nahit, 25 dönümlük arazilerinde deneme amaçlı 200 avokado fidanı dikerek başladıkları üretimi, kısa sürede 90 bin fidana ve 65 dönüme çıkarttı. Bu süreçte, avokado fidanı ve kalitesine dair zorluklar yaşadıklarını belirten Mustafa Topaloğlu, kendi fidanlarını üretme kararı aldıklarını ve bu sayede yıllık 30 ton avokado üretimine ulaştıklarını açıkladı. Topaloğlu, avokado üretimine başlama nedenlerini, toprağa olan özlem ve alternatif tarım arayışı olarak ifade ederken, hedeflerinin yurt dışına ihracat yapmak olduğunu belirtti. Bu başarı, sadece ekonomik bir getiri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bölgenin tarımsal potansiyelini ortaya koyuyor.
Dr. Nahit Topaloğlu ise mesleği olan doktorluğun yanı sıra, ata topraklarında üretim yaparak avokado üretiminde öncü olmak istediğini vurguladı. Avokadonun sağlık açısından faydalarına dikkat çekerek, bölgenin ikliminin avokado üretimi için ideal olduğunu belirtti. Nahit Topaloğlu, ürettikleri avokadonun kilosunun bahçede 130-140 lira arasında satıldığını ve bu sayede yılda 4 milyon lira gelir elde ettiklerini paylaştı.
Bu, hem bölgesel ekonomiye katkı sağlıyor hem de avokadonun Adana’da da başarıyla yetiştirilebileceğini gösteriyor.
Babasına üretim için öncülük eden Doktor Nahit Topaloğlu, “Doktorum ama ata topraklarında üretim yapmak istedim. Avokado ile bölgemizde de öncülük etmek istedik. Avokado faydaları çok olan besin. İçinde antioksidan bulunan, kötü kolesterolü düşüren, iyi kolesterolü artıran çocuk ve yetişkinler için en faydalı besinlerden biri. Buranın iklimi üretim için çok uygun. Avokadonun kilosu bahçe de 130 – 140 lira arasında satılıyor” şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisi Ali Tosun ise Çukurova topraklarının verimli olmasından dolayı avokado üretiminde de başarılı sonuçlar alındığını ifade etti.
GÜNDEM KORİDORU
10 Ocak 2025