Türkiye'de Gündem

Tarımın değeri, tarım bankacılığını büyütüyor

Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık buluşmalarından Agroexpo 2024 Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 3 Şubat'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Tarım bankacılığı çözümleriyle değer oluşturan Anadolubank; fuarda, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik finansal ürünlerini sektör aktörlerine sunarken, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da karekod uygulamasıyla hızlı ve pratik olarak Tarım Kart başvurusu alıyor.

6dk okuma
01.02.2024
Tarımın değeri, tarım bankacılığını büyütüyor

Anadolubank tarafından tarım sektörünün Türkiye için ekonomik öneminin yanında stratejik öneminin de büyük olduğu değerlendiriliyor. Banka, bu önemin, yaşanan iki önemli kırılma noktasıyla belirginleştiği görüşünde: Son yıllarda yaşanan iklim değişikleriyle birlikte artan stok sorunları ve gıda fiyatlarındaki enflasyon. Dolayısıyla tarım ve hayvancılık alanındaki yatırımların ve bunların finansmanının da gün geçtikçe önem kazandığı görülüyor. Bu da Anadolubank'a göre tarım bankacılığının, bankacılık ve finans sektörünün günümüzde en hızlı büyüyen alanlarından biri olması sonucunu doğuruyor. Banka, sektörün kayıt altına alınması, teknolojik yatırımlarda artışın ve sektördeki hızlı büyümenin de bu hızlı büyümede etkisinin olduğu değerlendirmesini yapıyor. Buna göre TCMB'nin gündeminde olan Toplumsal Kredi Notu uygulaması tarımsal kredilerin önemini daha da artıracak.

ÖNCELİKLİ HEDEF ÇİFTÇİNİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK

Çiftçilerin hayatını kolaylaştırmayı öncelikli hedef olarak belirleyen Anadolubank'ın bu hedefe ulaşmak için kullandığı ürünlerden bir tanesi Çiftçi Finansman Sistemi (ÇFS). Banka bu ürünle üretici firma ile bu firmanın tedarikçisi olan çiftçiyi bir araya getirip, karşılıklı finansman ihtiyaçlarını gideriyor. Banka ayrıca bu yıl fuara özel gerçekleştirilen bir çalışmayı tekrarlıyor ve ziyaretçilerin karekod ile kolaylıkla Tarım Kart başvurusu yapabilmelerini sağlıyor. Tarım Karttarımsal üretim yapan işletmelerin giderleri için kısa vadeli likidite kullanımı sağlıyor. Böylece işletmeler, anlaşmalı üye işyerlerinden yapacakları gübre, mazot, zirai ilaç, tohum, yem gibi tarımsal girdi alışverişlerinde 6 ay vadeye kadar faizsiz taksit avantajından yararlanabiliyor. Bu üye işyerlerinin başında TarımPOS sahibi firmalar geliyor. Geri ödemeler ise hasat zamanına göre belirlenen ekstre tarihlerinde yapılıyor.

 

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz