Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nun ikincisi yapıldı

PepsiCo Türkiye ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen 2. Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nda, toprak ve su kaynaklarının korunmasından tarladan çatala sürdürülebilir bir tarım sistemi oluşturulabilmesi için yapılması gerekenler başta olmak üzere birçok önemli konu başlığı, tarım ekosisteminin önde gelen isimleri tarafından masaya yatırıldı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası19.12.2023
Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nun ikincisi yapıldı

Açılış konuşmasında dirençli bir gıda sisteminin oluşturulmasının önemine değinen PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “PepsiCo olarak kendi ayakları üzerinde durabilen bir tarım ekosistemi oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz, bu konuda tüm paydaşlar olarak hep birlikte çalışabilirsek uzun dönemde sürdürülebilir ve kapsayıcı bir tarım ekosistemi oluşturabiliriz” dedi.

Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden olmasının yanı sıra aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olan PepsiCo, PepsiCo Pozitif (Pep+) stratejisi doğrultusunda hayata geçirdiği uygulama ve projelerle sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşmasını desteklemeyi sürdürürken tarım ekosisteminin paydaşlarını da çeşitli platformlarda bir araya getirerek tarımdaki pozitif gelişmelerin hızlanmasına katkı sağlıyor.

Faaliyetlerine bu yaklaşım çerçevesinde devam eden PepsiCo Türkiye, sözleşmeli tarımdan yenileyici tarım uygulamalarına, tarımda teknoloji kullanımından çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik bir dizi çalışma yürütürken tarımda yaratılacak pozitif etkiyi daha da büyütmek için tarım ve gıda ekosisteminin ortak paydada buluşturacak etkinliklere de öncü olmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda PepsiCo Türkiye ve Sürdürülebilirlik Akademisi ev sahipliğinde 18 Aralık 2023 Pazartesi günü gerçekleştirilen 2. Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nda tarım ekosisteminin paydaşları İstanbul’da bir araya geldi. “Gıda sistemlerimizde sürdürülebilir bir gelecek: Nasıl Yeniden Şekillendirebiliriz?” ana başlığıyla gerçekleştirilen sempozyumda, toprak ve su kaynaklarının korunmasından tarladan çatala sürdürülebilir bir tarım sistemi oluşturulabilmesi için yapılması gerekenler başta olmak üzere birçok önemli konu başlığı, tarım ekosisteminin önde gelen isimleri tarafından masaya yatırıldı.

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen’in açılış konuşmasıyla başlayan 2. Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nun sunuculuğunu gazeteci Ilgaz Gürsoy üstlenirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sürdürülebilirlik Akademisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri de toplantıya yaptıkları konuşmalarla katkı sağladılar.

Sempozyumun, Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Tükenen Değerimiz Su: Geleceğimizi Nasıl Koruyacağız? başlıklı oturumunda, Doğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı, TSKB Enerji ve Kaynak Araştırmaları Ekip Lideri Can Hakyemez, BÜYEM Müdürü ve SDSN Türkiye YK Üyesi Dr. Tamer Atabarut, su yönetimine dair önemli paylaşımlarda bulundular. Ilgaz Gürsoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen Hikâye Toprakta Başlar: Tarımda Sürdürülebilirlik, Neleri Başarabiliriz? konulu oturumda ise PepsiCo Vakfı Avrupa Bölgesi Lideri Andrea Pont Capell, Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç ve   İstanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi, İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Tunç, sürdürülebilir tarım konusunu masaya yatırdılar. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Genel Sekreteri Konca Çalkıvık moderatörlüğünde gerçekleştirilen Gıda Zincirinde Dönüşüm: Tarladan Çatala “Daha da Yeşil Yolculuğu” konulu oturumda SysAdvance Temsilcisi Joaquim Cunha, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkan Vekili Dr. Bilal Düzgün ve PALGAE Kurucusu Eylül Er, sürdürülebilir gıda sistemi üzerine değerlendirmelerini paylaştılar.

TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYABİLİRİZ

PepsiCo Türkiye’nin kendi çatısı altında yürüttüğü faaliyetlerin yanı sıra dirençli bir gıda ekosistemi oluşturulması için iş birliklerini de güçlendirdiğini dile getiren PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “Son yıllarda iklim krizi, küresel ısınma, salgınlar ve daha birçok değişkenin etkisiyle gıda ile ilgili endişeler arttı. Ancak unutmayalım ki gıda ve tarım ekosisteminin paydaşları olarak bizler, bu riskleri yönetebilecek bilgiye, birikime ve kapasiteye sahibiz. Güçlü iş birliğinin farkında olarak hep birlikte çözüm yollarını ararken deneyimlerimizi de paylaşma konusunda birbirimize karşı çok açığız. Çünkü bu gelecek hepimizin ve onu daha iyi hale getirmek de bizim elimizde. Gıda krizinin önüne geçmek için tarımda sürdürülebilirliği sağlayabiliriz. Toprağı, su kaynaklarını koruyarak, yenileyici tarımı geliştirerek, çiftçilerimizin ve tarımın koşullarını iyileştirerek, teknolojiyi tarımın yararına kullanarak bunu başarabiliriz. Bu konuda bizim gibi şirketlere büyük bir sorumluluk düştüğünün farkındayız. PepsiCo olarak aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden birine sahibiz. Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde tarım adına pozitif değişim yaratan uygulamalarımızla yarattığımız etkiyi açık bir şekilde görüyor ve ölçümlüyoruz. Ekosistemimizde yarattığımız değişimi görmek bizi gelecek adına umutlandırıyor. PepsiCo olarak kendi ayakları üzerinde durabilen bir tarım ekosistemi oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz, bu konuda tüm paydaşlar olarak hep birlikte çalışabilirsek uzun dönemde sürdürülebilir ve kapsayıcı bir tarım ekosistemi oluşturabiliriz” dedi.

PepsiCo Türkiye olarak tarım alanındaki gerçekleştirdikleri faaliyetlere de değinen Evrim Şen dirençli bir gıda sistemi oluşturmanın önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de tarladan sofraya tamamen sürdürülebilir bir değer zinciri yaratılması için çalışıyoruz. 20 şehirde, toplam 50.000 dekar alanda 200’ün üstünde çiftçiyle sözleşmeli tarım ile ekosistemin gelişimine katkı sağlıyoruz. Tarımda teknolojiyi dünyada iyi örnek olacak projelerle etkin bir şekilde kullanıyoruz. Daha az su kullanımı ve karbon salımının yanı sıra kimyasal gübre kullanımını azaltılmasına yönelik çalışmalarımızla çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Tarımda geleceğin belirleyicisi olacağına inandığımız yenileyici tarım uygulamalarına önemli yatırımlar yapıyoruz. Patateste Yenileyici Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında PepsiCo olarak, 2023 yıl sonu itibarıyla tüm patates üretim alanlarımızın yüzde 50’sinde, yani yaklaşık 25.000 dekar alanda, yenileyici tarım yapmış olmayı amaçlıyoruz. Geçen yıl Lay’s Yenileyici Tarım projesi kapsamında Konya Karapınar’da patates, şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır ekimi gerçekleştirdiğimiz uygulama arazisinde Anadolu Meraları liderliğinde çok başarılı çıktılar elde ettiğimiz bir proje gerçekleştirdik. Sürdürülebilir tarım alanında edindiğimiz bilgi birikimimizi bu yıl ‘Lay’s Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi’ ile deprem bölgesinde Hatay Samandağ’a taşıdık. Lay’s, Anadolu Meraları iş birliği ve PepsiCo Vakfı desteği ile gerçekleşen bu projeyle bölgede tarımı yeniden filizlendirmek için bölgedeki çiftçilerin tarım faaliyetlerine devam edebilecekleri dirençli bir gıda ağı oluşturmayı amaçlıyoruz. İnanıyorum ki bu projeyle kuracağımız dirençli gıda ağı modeliyle bölgede tarımı yeniden filizlendirirken uzun dönemde sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekosistem oluşturulmasına katkı sağlayacağız” dedi.

PepsiCo Türkiye’de 20 şehirde, toplam 50.000 dekar alanda 200’ün üstünde çiftçiyle sözleşmeli tarım modeliyle çalışarak Türkiye’deki cipslik patatesin yaklaşık üçte ikisini üretiyor. Üretilen patatesleri sözleşmeli tarım çerçevesinde satın alarak çiftçilerin ekonomik olarak sürdürülebilir bir çiftçilik modeliyle ilerlemelerine destek oluyor. Ürünlerinde kullandığı patatesleri yüzde 100 yerli tohumlar ile ülkemizde üretiyor. Yaklaşık 300 kişiden oluşan PepsiCo Agro ekibi sözleşmeli tarım yaptığı çiftçilerin tarlalarını yıl boyunca ziyaret ederek onlara sahada destek oluyor. PepsiCo ayrıca çiftçileri 16 yıldır tedarikçi eğitim ve iletişim platformu PepsiCo Agro Akademi ile destekliyor. Tarımda teknoloji kullanımına ciddi yatırımlar yapan PepsiCo Türkiye, Croptrak mobil uygulamasıyla sözleşmeli üretim yapılan tüm tarlaları çevrim içi anlık olarak takip ederek tarımsal kaynakları koruyor. Şirket ayrıca özellikle su kullanımını azaltacak düşük basınçlı sulama teknolojilerine yönelik yatırımlar da yapıyor. PepsiCo yiyecek fabrikalarında oluşan organik atıkları minerallerle zenginleştirerek geliştirdiği kendi organomineral gübresi Naturalis sayesinde ise sözleşmeli çiftçilerinin patates üretiminde kimyasal gübre kullanımını yüzde 40'ı oranında azaltarak ayrı bir başarıya da imza atmış bulunuyor.

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa ise; “Sürdürebilirlik Akademisi olarak PepsiCo ile iş birliğiyle onlarla birlikte olmak, onlara destek vermek bu çok önemli. Bugün sera gazlarında veya su tüketimlerinin miktarlarında veya bazı doğal kaynaklarının yok olmasında maalesef tarım pratiklerimizin ciddi miktarda sürdürülebilirliği engellediğini gözlemliyoruz. Eğer tarımı sürdürülebilir yapmazsak bir başka şeyin sürdürülebilir olmasının bize ne faydası var? Olmayan bir hayatın sürdürülebilirliğini konuşuyoruz. Dolayısıyla pratiklerimizin çok daha sürdürülebilir olma zorunluluğunu daha yakinen görüyoruz. Olay sadece insanların doğal ihtiyacı olan beslenmesini karşılanması değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için gerçekten tarımın çok daha farklı pratiklerle yapılması lazım. ‘’ diye konuştu.

Yorum Yaz