Yazarlar

SOCAR Türkiye'den 15 yılda 18 milyar Dolar yatırım

Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi Socar Türkiye, önceki gün İzmir - Aliağa’da yer alan üretim tesislerine basın mensuplarını davet etti. Socar Türkiye'nin saha çalışmalarının tüm detaylarıyla gösterildiği basın gezisinin ardından SOCAR Türkiye CEO’su (Vekaleten) Elchin Ibadov ve SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, şirketin yatırım planları, sürdürülebilirlik çalışmaları ve dünyayı etkileyen iklim ve enerji krizi sorunlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası26.04.2023
SOCAR Türkiye'den 15 yılda 18 milyar Dolar yatırım

Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye, önceki gün İzmir - Aliağa’da yer alan üretim tesislerine basın mensuplarını davet etti. SOCAR Türkiye'nin saha çalışmalarının tüm detaylarıyla gösterildiği basın gezisinin ardından SOCAR Türkiye CEO’su (Vekaleten) Elchin Ibadov ve SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, şirketin yatırım planları, sürdürülebilirlik çalışmaları ve dünyayı etkileyen enerji krizi ve iklim sorununa yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Elchin Ibadov, 15 yıllık süre zarfında yaklaşık 18 milyar dolar tutarında yatırım yaptıklarını açıkladı.

Azerbaycan-Türkiye ortaklığında İzmir'de kurulan SOCAR Türkiye, faaliyet sahasını basın mensuplarına açtı. Aliağa tesislerinde mühendislerin açıklamalarını kaydeden basın mensupları sonrasında SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov ile SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov'un açıklamaları için toplantı salonuna davet edildi.

YATIRIMDA REKOR MALİYET

Burada SOCAR Türkiye hakkında ilk açıklamaları yaparak Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olduklarını belirten Elchin Ibadov “Tüm dünya için en önemli önceliklerden biri olan enerji alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak, yatırımlarımızın stratejik öneminin farkındalığıyla, hem Azerbaycan hem de Türkiye ekonomilerinin güçlenmesi, ülkelerimizin kalkınması ve gelişmesi, halkımızın refahının artması için kesintisiz çalışıyoruz. SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinde yaratılan değer ve hayata geçirilen yatırımların ortak gayesi bu öncelikleri sağlamak ve sürdürülebilir kılmak. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız 15 yıllık süre zarfında yaptığımız yaklaşık 18 milyar dolar tutarındaki toplam yatırımımızla, grup şirketlerimizde çalışan 5 bin 300 yetkin insan kaynağımızla Türkiye’nin ekonomisine, sanayisine ve toplumsal kalkınmasına uzun yıllar hizmet etmeye kararlıyız.

Alanında uzman grup şirketleriyle tüm Türkiye’ye hizmet sunduklarını belirten Ibadov,  Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim, onunla entegre çalışan STAR Rafineri ve SOCAR Depolama, Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner limanı SOCAR Terminal, Petkim’in enerjisinin de bir kısmını karşılayan rüzgar enerji santrali Petkim RES, doğal gaz şirketleri Kayserigaz ve Bursagaz, SOCAR Enerji Ticaret, internet servis sağlayıcı iştirakimiz Millenicom ile Türkiye’de faaliyet gösteriyoruz.” diye konuştu.

Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar süregelen başarılı iş birliğinin enerji alanındaki en büyük ve önemli adımlarından birinin TANAP olduğunu belirten Elchin Ibadov, “2018 yılında Azerbaycan ve Türkiye Cumhurbaşkanları tarafından açılışı gerçekleştirilen TANAP, Avrupa ve Türkiye’nin doğal gaz kaynak çeşitliliğini artırmasının yanı sıra Türkiye’nin enerji koridoru olması yolunda bugüne kadar atılan en stratejik adımlardan biri. TANAP tarafından Türkiye için 30 Haziran 2018’den 31 Mart 2023`e kadar 21 milyar metreküpten fazla, Avrupa için 31 Aralık 2021’den 31 Mart 2023`e kadar yaklaşık 22.4 milyar metreküp ticari gaz taşındı” ifadelerini kullandı.

Ibadov, STAR Rafineri’nin, Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini, Petkim’in de Türkiye’nin petrokimya ürünleri ihtiyacının tek başına yaklaşık yüzde 12’sini karşıladığını, yaratılan istihdam, sağlanan fayda ile Türkiye’nin ayrılmaz bir bütünü olarak ürettiklerini ekledi.

SOCAR Türkiye CEO’su (Vekaleten) Elchin Ibadov

“KARADENİZ GAZI TÜRKİYE’YE HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN”

Türkiye’nin bölgenin enerji üssü olma yolunda gerçekleştirdiği “Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ve Karadeniz Gazı Devreye Alma Tören”ini hatırlatan Elchin Ibadov “Bu gelişmeyi heyecanla ve gururla izliyoruz. Türkiye’ye hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi ve ekledi:

“SOCAR Türkiye’nin doğal gaz portföyü Türkiye tüketiminin yüzde 6’sı kadar olup ülkenin en büyük özel sektör gaz portföylerinden biri. Bugüne kadar Türkiye’ye, SOCAR Türkiye olarak yaklaşık 9,3 milyar metreküp, Azerbaycan olarak 98,2 milyar metreküp gaz getirildi. Aynı zamanda elektrik ve doğal gaz toptan satış piyasasında Türkiye’nin en büyük özel sektör oyuncularından biriyiz. 2022 yılında doğal gaz, elektrik toplam ticaret ve satış hacmi 17 terawatt saate ve cirosu da 28 milyar TL’ye ulaştı.”

“ENERJİ ARZI VE GÜVENLİĞİNDE OMUZ OMUZA HAREKET EDİYORUZ”

Azerbaycan ve Türkiye'nin, enerjinin geleceği için iş birliği yapan en stratejik iki ülke olduğunu belirten Ibadov, "Türkiye’nin enerji üssü olma yolunda ilerlemesini memnuniyetle takip ederken, enerji arzı ve güvenliği noktasında omuz omuza hareket ediyoruz. Karşılıklı güven ve iyi niyet sayesinde bu iş birliğini her geçen gün daha ileri noktaya taşımaya devam edeceğiz." dedi.

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov

PETKİM’E 1,6 MİLYAR DOLAR TUTARINDA YATIRIM

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim’in, STAR Rafineri ile olan entegrasyonunun Petkim’in verimliliğini artırdığını kaydeden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov “Gözbebeğimiz Petkim’e 2008 yılından bu yana dijitalleşme ve inovasyon başta olmak üzere birçok alanda 1,6 milyar dolar tutarında önemli yatırımlar yaptık. Türkiye ekonomisi ve sanayisi için stratejik öneme sahip dev bir üretim gücü olan ve neredeyse bütün sektörlere dokunan Petkim’de, 15 üretim, 6 destekleyici tesisle 58 yılı aşkın deneyim ve bilgi birikimimizle yıllık ortalama 3,6 milyon ton brüt üretim kapasitesiyle 60’a yakın türde petrokimya ürünü üretiyoruz. STAR Rafineri kuruluşundan bu yana kapasite kullanımını yüzde 113 gibi bir seviyeye çekerek Petkim’in hammadde sürekliliğini sağladı ve yerel yakıt ihtiyacını karşıladı. Hammadde sürekliliği ve sinerjilerin etkisi ile SOCAR'ın Türkiye ve dünya pazarlarındaki rekabetçi gücünü maksimize etti” dedi.

Petkim’in 2022 yılı sonunda 6,5 milyar TL ile 58 yıllık tarihinin net kar rekorunu kırdığını belirten Anar Mammadov, şunları söyledi: “2022 yılı toplamında satışlarımızı 2021 yılına göre yüzde 70 artırarak 49 milyar TL’ye yükseltirken, nakit varlıklarımızı da 13 milyar TL ye çıkardık. 78 ülkeye 899 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu başarı da Petkim’in güçlü nakit pozisyonu, kredibilitesi ve etkin planlama yöntemleri yetkin insan kaynağı yer alıyor."

"ENERJİ KRİZİNİN FİYATLARA ETKİSİNİ DOĞRUDAN HİSSETMEDİK"

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elchin Ibadov ve Anar Mammadov, Türkiye'de İş Dünyası dergisi muhabiri Perihan Kara'nın "Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle 2023 yılı enerji açısından zorlu geçiyor. SOCAR Türkiye bu olumsuzluktan nasıl etkileniyor?" sorusuna şöyle yanıt verdi: (Elchin Ibadov) “Savaşı bizzat yaşamış bir çocuk olarak şunu söylüyorum; neredeyse hiç kimsenin istemediği bir durum bu yaşanan hadise ama savaşın da kendi ekonomisi var bunu da unutmamak lazım. SOCAR Türkiye olarak bizim en önemli ham maddemiz işlenmemiş petrol, ikincisi doğal gaz, üçüncüsü de elektrik ama elektrik kısmen ham maddelerimiz içinde daha düşük bir yere sahip. Ham madde alımı açısından herhangi bir şekilde etkilenmedik bu savaştan. Ancak tabi ki söz konusu savaşın fiyatlara etkisi vardı ama rafineri sektörü belli bir ibreye ulaştığı için 2022 yılında ve 2023 yılı ilk çeyreğinde enerji krizinden doğrudan etkilenmedik. Bunun yanı sıra söz konusu hadiseden dolayı global olarak makro ekonomik bazı etkiler yaşandı özellikle faizlerin yükselmesi enflasyonist baskılar bütün dünyada hissedildi. Bunu herkes gibi yaşıyoruz.”

Aynı soruya "Biz bir Türk firmasıyız" vurgusuyla yanıt veren Anar Mammadov sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz operasyonel olarak bu savaştan etkilenmedik. Neden, bizim şirket olarak iki temel rekabet gücümüz var; birincisi biz bir Türk şirketiyiz ve temel piyasamız Türkiye. Bana göre Türkiye’nin dışında baş gösteren bir olay olmasından ötürü dolaylı bazı etkiler olabilir ama doğrudan bizim piyasamıza bizim müşterimize bir etkisi olmadı. Yani satış açısından üretim açısından bize bir olumsuz etkisi yok. İkincisi, bizim temel gücümüz entegrasyondan kaynaklanıyor. Bu savaş neticesinde ve bundan önce pandemi sonucunda dünyada tedarik zincirinde bazı kırılmalar oldu ama biz SOCAR ve Petkim arasında entegrasyonu sağladığımız için bu kırılmalardan olumsuz etki görmedik. Bu savaş ne kadar devam edecek belli değil ama politik kapsamda uzun süre devam etse tabi ki dünyada büyük çaplı ekonomik yavaşlamalar olabilir. Enflasyon da artabilir, makro konular bizim kontrolümüz dışımızda.”

"ŞU AN AÇIKLAYAMASAK DA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNDA CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ BULUNUYOR"

Perihan Kara'nın "Yüzyılın yavaş yavaş öldüren en büyük tehditleri arasında yer alan iklim krizine karşı aldığınız önlemler nelerdir? Özellikle, sürdürülebilirlik çalışmalarınızdan somut örnekler verebilir misiniz?" sorusuna yanıt veren Anar Mammadov “Bu konu her zaman gündemimizde. Bu meseleyi birkaç açıdan değerlendiriyoruz. Karbon emisyonunu azaltma çalışmaları yapıyoruz. Bunun yanı sıra enerji verimliliğimizi artırıyoruz. Bunu yaparken de doğayı korumaya gayret gösteriyoruz ve doğal gazın başka fabrikada kullanımı, karbon emisyonunun azaltması konuları da yer alıyor. Tüm bunların dışında başka teknolojiler de var henüz bizim kullanmadığımız. Henüz dünya da test edilmeyen. Bu konu her zaman dikkat ettiğimiz bir husustur. Ar-Ge ekiplerimiz tarafından da inceleniyor. Şu anda somut bir bilgi vermek erken olabilir. Dünya çapında da bunlar çok sonradan geçilen teknolojilerdir mesela karbon emisyonunun tutulması ve savunulması. Bunun yanı sıra STAR tarafında da belli çalışmalarımız var. Tabi ki biz büyük hacimde akaryakıt üretiyoruz. Bu da ister istemez karbon emisyonu sonucu doğruyor ve biz karbon emisyonunu ürünlerimizde nasıl azaltabiliriz  veya bizim ürünlerimizin bir kısmını daha sürdürebilir daha yeşil bir biçime nasıl getirebiliriz? Bu konuyla ilgileniyoruz. Bu konuda da bizim belli çalışmalarımız var. Şu anda tam açıklayamıyorum ama sizi de inandırmak istiyorum ki bizim gündemimizde bu ve biz rekabet gücümüzü saklamak istiyoruz geliştirmek istiyoruz. Ben düşünüyorum ki biz Türkiye’de sürdürülebilirlik alanında ön sırada olan şirketlerinden biriyiz zaten ve olmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz