Şırnak Sanayi Odası iş dünyasından bölgeye yatırım bekliyor

Şırnak’ın yeni bir çehreye kavuşması ve bölgenin ekonomik olarak gelişmesi adına adımlar atan Şırnak Sanayi Odası, tecrübelerinden yararlanmak için İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) misafir etti. Görüşme kapsamında iki oda arasında iş birliği olanakları ele alındı ve sektörler arası dayanışma vurgulandı.

6dk okuma
Hakan Özbay04.07.2024
Şırnak Sanayi Odası iş dünyasından bölgeye yatırım bekliyor

Geçmişte yaşananların unutulması ve bölgesel kalkınma için adımlar atan Şırnak Sanayi Odası, tecrübelerinden yararlanmak için İSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerini misafir etti. Bölgedeki ticaret ve sanayinin gelişmesi adına fikir alışverişinde bulunan Şırnak ve İstanbul Sanayi Odaları Gabar Petrol Kuyuları Bölgesi’ni de ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Gabar Petrol Kuyuları ziyaretinin yanı sıra heyet, valilik binasında ‘İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi’ (İSO MEİP) Protokolünü imzaladı. Protokolde, Şırnak Valisi Cevdet Atay, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür yer aldı.

Şırnak’ın kalkınması için elini taşın altına koyacağını ve bölgenin refahı adına elinden gelen her şeyi yapacağını vurgulayan Şırnak Valisi Cevdet Atay, bölgenin gelişimi için İstanbul’dan gelen heyetin önemine vurgu yaparak, “İSO heyetini şehrimizde ağırlamaktan dolayı mutluyuz. Karşılaştığımız insanların genelde iş konusunda talepleri oluyor. Burada da inşallah İSO’nun iş birliği içerisinde bir model ile buraya yeni yatırımcılar getirerek belki buradaki işsizliğe, buradaki istihdama çok ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum. Burası ciddi anlamda avantajlar içeren bir şehir” dedi ve bölgenin ciddi bir potansiyeli olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Sanayi Odası olarak mesleki eğitimi öncelikli faaliyet alanlarından birisi olarak gördüklerini ifade eden Erdal Bahçıvan, “Beş yılı aşkın bir süredir İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi İSO MEİP’i, paydaşlarımızın katkılarıyla yürütüyoruz. Bu proje ile İstanbul’daki 44 meslek lisesinde 150’yi aşkın sanayicimizle kapsamlı, yenilikçi, katılımcı ve sonuç odaklı bir model yarattık. Şırnak, mesleki ve teknik eğitimde 12 bini aşkın öğrencisi, bine yakın öğretmeni ve oda üyelerinin faaliyet gösterdiği neredeyse her alanında eğitim veren 27 meslek lisesiyle ciddi bir potansiyel barındırıyor” diye konuştu.

ŞIRNAK SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU

  • Yönetim Kurulu Başkanı Osman Geliş
  • Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Yahya Acar
  • Yönetim Kurulu Başkan Yrd. İdil Temsilcisi Uğur Şakar
  • Yönetim Kurlu Başkan Yrd. Silopi Temsilcisi Halil Taşkın
  • Yönetim Kurulu Üyesi Emin Saltan
  • Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yaşar Besen
  • Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Altürk

Şırnak Sanayi Odası Meclis Kurulu

  • Meclis Başkanı Zekeriya Ökten
  • Meclis Başkan Yardımcısı İsmet Çevrim
  • Meclis Başkan Yardımcısı Hüsnü Tasar
  • Meclis Kâtip Üyesi Sekvan Hazar

KALKINMA YOLU PROJESİ DÜNYAYI İLGİLENDİRİYOR

Türkiye’de İş Dünyası dergisi olarak İSO’nun Şırnak’a gerçekleştirmiş olduğu ziyareti yerinde takip ettik. Kendi gözlemlerimiz eşliğinde bölgenin doğal güzelliklerini, potansiyelini, genç nüfusun yoğun olmasını, iş imkânlarını, yeni dönemde nasıl adımlar atılacağını ve aşılması gereken problemleri Şırnak Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ile özel olarak konuştuk.

Yapılacak yatırımlarla bölgenin gelecekte Türkiye ekonomisine büyük katkı sunacağını ancak şu anda kendileri açısından en büyük sorunun işsizlik olduğunu kaydeden Şırnak Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, “Bölgemiz her konuda geleceği olan ve umudun olduğu yerin en somut göstergesidir. Bunu bugün de yarın da göreceksiniz. Şırnak petrolün başkenti. İlk defa ülkemizde bu kalitede petrol çıkıyor. Yüce Rabbim bereketini artırsın, ülkemizin bütçesine bereket katsın, cari açığı kapatsın, gönül açığımızı güçlendirsin. Kalkınma Yolu Projesi dünyayı ilgilendiren bir proje ve biz mihenk taşı gibi Suriye, Irak ve Türkiye’nin üçgenindeyiz. Silopi ve Cizre ilçemiz bu işin ana ağı. Bu projenin dünyayı ilgilendirdiği kadar ülkemizi ilgilendirdiğini ve adı üzerinde ülkemizin kalkınmasına katkı sunacağına inanıyoruz, yol boyu sanayileşme, tesisler olsun” dedi. Sektörel bazda bölgeye seyahatlerin yapılmasının çok faydalı olacağını belirten Geliş “Bu konuda İSO’nun bir büyüğümüz olarak bize öncülük ve rehberlik yapmasını istiyoruz. İnanın burada uzun süredir yaşanan sorunların en büyüğü işsizlik. Bu bölgede yatırım yapmak isteyenlerin emrindeyiz. İşsizlik de bir bölgenin geri kalmasında ve huzursuzluğundaki en büyük etken” diyerek bölgeye iş insanlarından destek beklediklerini belirtti.

BÖLGEDE PETROL POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

Şırnak’ın sanayi potansiyeli ve bu potansiyelin nasıl değerlendirileceği hakkında fikirlerini söyleyen Geliş, “Şırnak Merkez, Cizre’de Organize Sanayi Bölgelerimiz mevcut. Silopi ilçemizdeki Sera Organize Tarım Bölgemiz tüzel kişilik kazandı. Ayrıca ilimiz Gabar Dağı’nda mevcut petrol potansiyeli oldukça yüksek. Şu an günde 42 bin varil petrol çıkarılmakta ve bu rakamın 2024 sonlarında 100 bin varile çıkacağı öngörülmektedir. İlerleyen süreçlerde petrol ve petrol türevlerinin ilimizde sanayileşmeyi artıracağını söyleyebiliriz. Yeraltı kaynaklarımız kadar yer üstü zenginliklerimizde ilimizde ekonomiye katkı sunuyor. Tarımda gün geçtikçe artan üretim ve istihdam ayrıca hayvancılık ilimizin ekonomik kaynaklarının başında geliyor” diyerek bölgedeki değerlendirilmeyi bekleyen kaynakların altını çizdi. Osman Geliş, bölgesel gelişime ön ayak olmak istediklerini belirterek bu noktada atılacak adımların stratejik planlarından bahsetti. Altyapısal sorunlardan kaynaklı farklı bir teşvik mo[1]deline geçilmesi gerektiğini dile getiren Geliş, “Merkez ve Cizre’de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mevcut. Silopi ilçemizde de Sera OSB ve Karma OSB kurulacaktır. Bölgemiz 6’ıncı bölge teşviklerinden faydalanıyor. Altyapısal sorunlardan kaynaklı Şırnak ve Hakkari’ye farklı bir teşvik modeline geçilebilmesi için gerekli girişimler yapıyoruz. Altyapısal sorunlar, özellikle de enerji ve ulaşımdaki sorunların artması ve çözülmemesi, enerji sorunundan dolayı firmalarımızın GES ve HES’lere yönlendirilmesi bizim için önemli problemlerdendir. Ulaşımdaki aksaklıklar ve eksiklikler ile ilgili bürokrasi ve hükümet nezdinde gerekli girişimler yapıyoruz” dedi. Yeni bir yola giren Şırnak’ta bölgedeki iş adamlarının gelişimi açısından Sanayi Odası olarak yerel girişimcileri desteklediklerini dile getiren Geliş, “İstanbul Sanayi Odası ile imzalamış olduğumuz Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi Protokolü kapsamında yerel girişimcilerimiz için kalifiye eleman geliştirmek ve sanayi alanında uzman personeller istihdam edebilmek için gerekli adımları atıyoruz” şeklinde konuştu.

“ŞIRNAK-VAN KARA YOLU YAPIMI HIZLANDIRILMALI”

 Sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra Şırnak’ın ulaşım sorunlarına da değinen Geliş, konuşmasını şöyle noktaladı: “İlimizde büyük kapsamlı sanayimiz bulunmamaktadır. Fakat şu anki önceliğimiz ilimizi sanayi şehri yapmaktır. Bu sayede ilimizdeki işsizlik sorununu çözebilir, gençlerimize yeni istihdam kapıları açabiliriz. Sürdürülebilir kalkınma için ise gerekli girişimler ve lobi faaliyetlerine devam ediyoruz. İlimiz ve Van Sivil Toplum Kuruluşları ile beraber en büyük beklentimiz, Şırnak-Van Karayolu yapımının hızlandırılması ve yolun tamamlanması bölgeye çok büyük katkı sunacaktır. Şırnak-Eruh-Siirt, Şırnak-Uludere-Hakkâri ve Cizre-Silopi yollarında buradaki petrol üretiminin artışıyla beraber yoğunluk yaşanmaktadır. Ulaştırma Bakanlığımızın bu kadar yoğun olan yol ağlarımıza öncelik vermesini bekliyoruz. Son dönemlerde Şırnak ve Hakkâri’ye turizm gezileri düzenlenmekte fakat yollarımız bu hizmetlere uygun değil. Taleplerimizin değerlendirilip hızlandırılmasını devlet erkânımızdan bölge halkımız adına talep ediyoruz.”

Yorum Yaz