İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "İstanbul'da 7.5 büyüklüğünde bir deprem milli gelirin yarısına etki eder; sanayi tesislerinin dayanıklılığına yönelik envanter çalışması acil ihtiyaç" dedi.
stanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul’da öngörülen 7.5 büyüklüğündeki olası bir depremin milli gelirin yarısına etki edeceğini belirterek, kentteki sanayi tesislerinin depreme dayanıklılık durumunu ortaya çıkaracak bir envanter çalışmasına acilen ihtiyaç olduğunu söyledi.
“BEDELİNİ HEPİMİZ ÖDEYECEĞİZ”
Deprem felaketi ve sanayiye etkilerinin ele alındığı İSO Şubat ayı olağan genel kurulunda konuşan Bahçıvan, “Deprem bakımından dünyadaki riskli kentler arasında yer alan İstanbul için 7.5 büyüklüğünde bir deprem öngörülüyor… Bu afet tehdit altındaki çevre iller ile birlikte Türkiye’nin milli gelirinin yarısına etki edecek. Beklenen riski kabul edilebilir bir seviyeye indirmezsek, bedelini yine maalesef ülke olarak hepimiz ödeyeceğiz” diye konuştu.
İSO’nun geçtiğimiz dönem İstanbul Valiliği ile yürüttüğü çalışmalara göre, Bağcılar, Güngören, Esenler, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçelerinde sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 80’inin 2000 yılı öncesinde inşa edildiğine dikkat çeken Bahçıvan şöyle konuştu:
“İstanbul’daki tüm sanayi firmalarının sağlıklı bir check-up’ının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü İstanbul içerisindeki binalar eski ve çok katlı. Bu check-up neticesinde uygun olmayan binaların da çok hızlı bir şekilde dönüşümlerinin yapılması elzem. Her şeyden önce İstanbul’daki sanayi tesislerinin depreme dayanıklılık durumunu ortaya çıkaracak bir envanter çalışmasına da acilen ihtiyacımız var.”
İstanbul’un Türkiye ekonomisindeki ağırlığının yanında diğer illerdeki tedarik zincirlerinden finansa kadar tüm süreçlerin de merkezinde olduğuna işaret eden Bahçıvan, “Hal böyleyken İstanbul’da gerçekleşecek depremin yaratacağı yıkıcı etkinin büyüklüğü ülkemizin geleceği için de kritik bir önem taşıyor” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin sanayi üzerindeki etkileri ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bahçıvan, “Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşunun 153’ünün deprem bölgesinde . Yıkım olan fabrikalarımızın makine parkında ciddi problemler yaşayan sanayicilerimiz de olacak; bunların ne kadar zamanda üretime geri döneceği önemli” dedi.
“Bölgede hem tarım ve tarıma dayalı sanayi hem de farklı sektörlerdeki imalat sanayiinde üretim çarklarının yeniden dönmesi için çalışmalar yapılması elzem” diyen Bahçıvan,
“Afet bölgesi ilan edilen illerden başka şehirlere yoğun bir göç gerçekleşiyor; bu noktada yaşam alanlarının yeniden hızlıca kurulması üretim hayatı açısından da önemli” değerlendirmesini yaptı.