Sağlık turizminin sağladığı ekonomik gelirin yanı sıra Türkiye’nin uluslararası prestijini artırarak, sağlık sektöründeki başarısıyla dünya çapında tanındığını söyleyen Romatem Sağlık Grubu Kurucusu ve Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi İcra Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, “Özellikle fizik tedavi, estetik cerrahi ve organ nakli gibi alanlarda Türkiye, global ölçekte öncelikli bir tercih noktasında” diyerek Türkiye’nin sağlık turizminde dünyada önemli bir noktada olduğuna dikkat çekiyor.
Romatem Sağlık Grubu olarak, sağlık turizmindeki büyümeye yenilikçi hizmet modellerle katkı sağladıklarını dile getiren Holoğlu, “Türkiye’nin ilk Otel&Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi konspeti olan Romatem Move projesi, sağlık turizmine yönelik çığır açan bir model sunmaktadır. Pandemi döneminde hayata geçirdiğimiz online danışma hattı, yurt dışındaki hastalarımıza güvenilir ve erişilebilir sağlık hizmetleri sunmamıza olanak tanımış; bu hizmet sayesinde uluslararası hasta sayımızda önemli bir artış kaydetmiş bulunmaktayız” şeklinde konuşuyor.
Türkiye’nin, sağlık turizminde global lider olma yolunda eşsiz avantajlara sahip olduğunu dile getiren Holoğlu, bu başarıyı sürdürülebilir kılmak ve diğer ülkeleri geride bırakmak için atılması gereken önemli adımların olduğunu söylüyor. Holoğlu, “Özellikle Avrupa pazarında sağlık sigortası anlaşmalarının eksikliği, uluslararası hasta sayısındaki büyümeyi sınırlayan bir engel olarak öne çıkıyor. Avrupa Birliği (AB) ile sağlık sigortası düzenlemeleri konusunda yapılacak iş birlikleri, bu alanda Türkiye’ye büyük bir rekabet avantajı sağlayacaktır” diyor.
Sağlık turizminde tanıtım faaliyetlerinin artırılması gerektiğine değinen Holoğlu, şunları söylüyor: “TÜRSAB gibi kuruluşların sektöre şeffaf ve etkin katkı sağlaması ile uluslararası kalite standartlarının daha da geliştirilmesi önem taşıyor. Teknolojik altyapı yatırımları ve dijital sağlık çözümleri, Türkiye’nin global liderlik yolundaki rekabet gücünü artıracak diğer unsurlar arasında yer alıyor. Türkiye, hasta güvenliği, yenilikçi tedavi yöntemleri ve uzaktan erişim çözümleriyle bu alandaki iddiasını güçlendirebilir.”
Sürdürülebilir sağlık hizmetlerinin, modern sağlık sistemlerinin temel taşlarından biri olduğunu belirten Holoğlu, “Türkiye, dijital sağlık çözümleri, çevre dostu uygulamalar ve yenilikçi iş modellerine yaptığı yatırımlarla bu alanda ciddi adımlar atıyor. Romatem Sağlık Grubu olarak, sürdürülebilirlik alanında sektöre liderlik ediyoruz. Özellikle İstanbul’daki Romatem Move tesisimiz, yenilenebilir enerji kaynakları, su tasarrufu sağlayan sistemler ve geri dönüşüm uygulamalarıyla çevreye duyarlı bir sağlık modeli sunuyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Dijitalleşme alanındaki öncü hizmetlerimizden biri olan tele-rehabilitasyon, sürdürülebilir sağlık hizmetlerinin önemli bir örneğidir. Bu sistem sayesinde hastalarımıza uzaktan ve etkili çözümler sunarken, kaynak kullanımını optimize ediyoruz. Ayrıca, teknolojik altyapımız ve robotik rehabilitasyon cihazlarımızla hastalarımıza kişiselleştirilmiş tedavi süreçleri sunarak sağlık hizmetlerinde uzun vadeli etkinlik sağlıyoruz.”
Romatem Sağlık Grubu’nun, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında yenilikçi teknolojilere yaptığı yatırımlarla fark oluşturduğunu vurgulayan Holoğlu, “Tedavi süreçlerimizde kullanılan robotik rehabilitasyon cihazları, hastalarımızın hareket kabiliyetlerini artırırken aynı zamanda bağımsızlıklarını desteklemektedir. Lokomat, Armeo ve Exoskeleton gibi cihazlar, sadece fiziksel iyileşme sağlamamakta, bilişsel becerileri de destekleyen çözümler sunmaktadır. Bunlara ek olarak, sanal gerçeklik (VR) destekli terapiler ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri, hastalarımıza daha hızlı ve etkili iyileşme süreçleri sunuyor” diyerek teknolojiyi nasıl kullandıklarını anlatıyor. Özellikle Romatem Move gibi projelerin, sürdürülebilir sağlık hizmetlerinde uluslararası standartları karşılayan bir model sunduğunun altını çizen Holoğlu, “Romatem olarak, teknolojiye yaptığımız yatırımlar ve hasta odaklı yaklaşımımızla sağlık turizminde global bir lider olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diyerek hedeflerinin globalde liderliğe yükselmek istediklerini belirtiyor.
• Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni yatılı rehabilitasyon merkezleri açmak.
• Ar-Ge yatırımlarıyla, robotik rehabilitasyon ve dijital sağlık çözümleri gibi yenilikçi tedavi yöntemlerini geliştirmek.
• Dijital sağlık hizmetlerinde, Tele-rehabilitasyon sistemlerini daha fazla yaygınlaştırmak.
• Hizmet ağını genişleterek, mevcut hastanelerinin kapasitesini artırarak Türkiye genelinde daha fazla şubeye hizmet sunmak.
GÜNDEM KORİDORU
19 Şubat 2025