Erkek egemen sektörün başarılı kadın yazılımcısı Nalan Kurt… Sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı onun bu başarısı… Yazılımlarını ülkemiz dışında tam 14 ülkeye daha ihraç etti. “İnsan sevdiği işte yorulmaz” derler. O da yorulmadı, dur durak bilmeden çalıştı ve hayali olan bu meslekte aralarında İngiltere ve ABD’nin de olduğu metropol ülkelere adını duyurmayı başardı. İlk adımlarını Gaziantep’te atan ve bugün milyonlarca kullanıcının hayatını kolaylaştıran teknolojik dönüşümde imzası bulunan Nalan Kurt’un başarı öyküsünü kendisinden dinledik…
Dünyada ve Türkiye’de pek çok sektörde olduğu gibi teknoloji alanında da erkek egemen bir istihdam yapılanması hakim. Özellikle 1980’lerde bilgisayar oyunlarının erkek çocuklarına hitap edecek şekilde geliştirilmesi, kadınların bu sektörden iyice uzaklaşmasına neden oldu. Bugün 15 yaş altı 1.000 kız çocuğundan sadece beşi bilişim teknolojilerinde çalışmak istiyor. Erkek çocuklarda ise bu oran yüzde 15. Makine öğreniminde çalışan erkeklerin oranı yüzde 88 iken, sadece yüzde 12’si kadınlardan oluşuyor ve bilişim teknolojilerindeki patentlerin sadece yüzde 2’si kadınlara ait. Mobil uygulama ve yazılım programcılığı söz konusu olduğunda, kadınların oranının yüzde 6’nın bile altında olduğu görülüyor. S&P 500 şirketlerinde ve büyük teknoloji şirketlerinde orta düzey yönetim pozisyonlarının sadece yüzde 25’i kadınlar tarafından yürütülüyor. Rakamlar sektördeki eşitsizliği gözler önüne sererken biz de Türkiye’de İş Dünyası olarak henüz 17'nci yılında Nlksoft ile büyük başarılara imza atan ve ülkemizi global arenada temsil eden Nalan Kurt ile konuştuk…
Aslında yazılımla çocukluğumdan beri iç içeyim. Daha bilgisayar algısıyla yeni karşılaşıldığı zamanlarda bile, çocukluğumda hep bilgisayarım vardı. Bilgisayarla sonradan tanışan biri değilim. Aynı zamanda kitap okumayı hep çok seviyordum ve sürekli okuyordum, bu da vizyonumu genişletti ve bana yeni ufuklar kattı. Hep bilgisayar kullanıcısı olan bir çocuk olarak üniversiteyi de bilişim alanında okudum. Bu beni daha çok yazılıma teşvik etti. Neyi sevdiğime tam olarak karar vermiş oldum. Üniversitede de hep bilgisayarı yanında olan kız olarak anılıyordum. Bilgisayarımla sürekli çalışmalar yapıyordum. Yapay zeka kavramına popüler olmadan öncesinde zaten aşina olmuştum. Yapılan çalışmaları ilgiyle takip ediyor, bir gün bu teknolojileri kullanacak olmanın hayalini kuruyordum. Ne yapabilirim diye sürekli araştırmalar yaptım ve bu işe başladığımda ekstra bir şey yapmama gerek kalmadı çünkü kendi hayalimi gerçekleştiriyordum. Sürekli araştırmam ve meraklı olmam da beni sektörde dinamik tuttu ve aslında hep yazılımın içinde kaldım.
Nlksoft’u kurma fikri nasıl doğdu, şirketinizin gelişim süreçlerini aktarır mısınız?
Küçüklüğümden beri hep kendi işimi yapmanın, tabiri caizse iş kadını olmanın hayalini kuruyordum. Orta ve lise öğrenimlerimden sonra İşletme ve Bilişim Teknolojileri üzerine eğitimimi tamamladım. Bundan sonra süreç benim için değişti. Üniversite okurken çalışmaya başladım. Çalıştığım süre içerisinde sektördeki kişiler ve firmalar ile tanışıp tecrübe ve çevre edindim. Ancak sadece çalıştığım yerde en iyi olmak bana yetmiyordu. Sonrasında hayalimi gerçekleştirmek adına kendi firmamı kurdum. Tabi benim için zorlu bir süreçti bu süreç. Şimdi geriye bakınca 30 metrekarelik bir ofiste bir masa bir sandalye bir de bilgisayarımla Nlksoft’un ilk adımlarını attım. Sonrasında aileye yeni ekip arkadaşları katılmaya başladı ve süreç böyle ilerledi. Başlangıçta web yazılımları ile başladık. Bir süre sonra sektörel yazılımlara yöneldik. Hal esnafından köy muhtarına kadar birçok sektöre yazılım satışı gerçekleştirdik. Her yere yazılım ulaştırma çabasındaydık ve Gaziantep’te nispeten bunu başarmış sayılırdık. Ancak bu da bize yetmedi, hedefimiz dünyaya açılmaktı. 2018 yılı itibariyle, radikal bir kararla Nlksoft markasını oluşturduk. Nlksoft ile tamamen kendi yazılımlarımızı üretip, iş ortaklarımız aracılığıyla yazılımlarımızı tüm dünyaya ulaştırmaya başladık. Bunun yanı sıra yüksek lisansımı da Dijital Pazarlama üzerine yaptım. Bu da bu alanda bana ciddi katkılar sağladı. Nlksoft markası ve projelerimiz için ciddi bir vizyon kattı. Bugün ise Gaziantep (2 tane), İstanbul ve Londra’da olmak üzere dört ofisimiz ve toplamda 140 iş ortağıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca hedeflediğimiz gibi, sadece Türkiye ile kalmadık. 14 ülkeye yazılım ihraç etmeyi başardık ve bu sayıyı artırarak iletmeyi hedefliyoruz.
Ürünleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz? Piyasaya sunduğunuz veya sunmayı planladığınız yeni bir ürün varsa bunlar nelerdir?
Biz tamamen kendi yazılımlarımızı üretiyoruz. Nlksoft olarak e-Ticaret – e-İhracat Yazılımları, Toplu SMS Sistemleri, İçerik Yönetim Sistemi, E-Fatura işlemleri gibi E-Dönüşüm Ürünleri, Nlkpay markası ile Online Tahsilat Sistemleri, yine Nlk Smart Bin markası ile Akıllı Çöp Kutusu ve Akıllı Kiosk Sistemleri gibi birçok alanda hizmet veriyoruz. Nlksoft olarak en güncel teknolojilerle yazılım geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni yapıları sistemleri analiz ediyor ve yazılımlarımıza hızlı bir şekilde entegre ediyoruz. Proje hedeflerimizde akıllı tarım ve topraksız tarım üzerine Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek, bu faaliyetlerle birlikte ürünlerin seri üretimlerini sağlamak var. Akıllı tarım projemizle birlikte; • Tarımda kaynak israfının önüne geçmeyi, • Üretilen üründe verimliliği ve brüt getirisini artırmayı, • Üretimden kaynaklanan çevresel kirliliği en aza indirmeyi, • Tam otonom sistemlerle gübre ve kimyasal etken kullanımını minimuma indirgemeyi, • Tarım için etkin bilgi akışı sağlamayı • Ayrıca çiftçilerin ihtiyacı olan ürünlere online olarak ulaşmasıyla ürün-tedarik zincirini güçlendirmeyi, • Üretilen ürünlerin alıcılara yine online olarak sunulması ve potansiyel alıcılarla iletişime geçilerek ürün satış işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Sonuç olarak günlük yaşamımızda kullandığımız bütün cihazların alt yapısında yazılım bulunuyor. Biz de tarımda yazılım ve optimizasyonu öne çıkararak doğru, verimli ve etkin tarım yapılabilmesini amaçlıyoruz.
Türkiye’de önü açık mesleklerin başında yazılım geliyor ancak henüz bu sektör istenilen seviyeye ulaşamadı. Türkiye’deki yazılım sektörünün geldiği son noktayı değerlendirir misiniz?
Türkiye'deki yazılım sektörü son yıllarda büyük bir büyüme ve gelişme gösterdi. Ama hala gelişim potansiyelini tam olarak kullandığımızı düşünmüyorum. Yapılacak birçok proje ve iş var. Yazılıma karşı farkındalık ciddi bir artış gösterdi. Hem bireyler hem de işletmeler, dijital dönüşüm ve yazılım çözümlerinin önemini daha iyi anladılar. Hattabunun yansımalarını üniversitelerde de görebiliriz. Üniversitelerde yazılım ve bilgisayar mühendisliği programlarına olan ilgi arttı. Yeni mezunlar ve yetenekli yazılım geliştiriciler sektöre dahil oluyor ve bu da tabii ki bizleri mutlu ediyor. Açıkçası pandemi süreci Türkiye’deki bu gelişime büyük katkı sağladı diye düşünüyorum. Çünkü her şeyi online plat[1]formlara taşıdık. Dijitalleşmeye alıştık ve benimsedik. Pandemi çok zor bir süreçti tabii ki ancak bu tarafta büyük bir atılım yapılmasına ön ayak oldu. Tabi olumlu gelişmelerin yanında geliştirilmesi gereken yönlerimiz de var. Özellikle nitelikli yazılımcıların yetiştirilmesi ve mevcut becerilerin sürekli olarak geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda üniversitelere ve sektördeki firmalara da ciddi bir iş düşüyor. Herkes elini taşın altına koymalı. Sektörde daha fazla yenilikçi proje ve ürün geliştirilmesi, çeşitliliğin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Yani aslında çok büyük bir potansiyelimiz var. Şimdi ise eğitim, inovasyon, iş birlikleri ve projeler gibi alanlarda daha fazla çaba sarf etmek, dijitalleşmeyi hem işletmelere hem de günlük yaşantımıza entegre etmek gerekiyor.
Sizce kadın yazılımcılarımızın sayısı neden az? Yazılımda kadın-erkek dengesi için neler yapılabilir?
Birçok faktör var bu konuda ama ben bu noktada en büyük faktörün toplumsal algıların olduğunu düşünüyorum. Aslında 1980’lerde donanım tarafında erkeklerin ve yazılıma kadınların hakim olduğu bir sektör varken şu an erkek egemen bir sektör haline dönüştük. Burada toplumun etkisi oldukça büyük. Çocukken erkek çocuklar daha fazla teknoloji ile ilgilenmeye yönlendirilebilirken, kız çocuklarına daha çok başka alanlara ilgi duymaları önerilebiliyor. Ya da erkek çocuklarına yönelik bilgisayar oyunları, hatta erkek çocuklarına özellikle bilgisayar hediye edilmesi bile ciddi bir etken diye düşünüyorum. Bu da ileride kadınların teknoloji alanına yönelmelerini engelliyor. Ayrıca yazılımda birçok rol bulunuyor. Teknoloji alanında genellikle yazılım geliştirici veya mühendis gibi teknik rollerin yanı sıra yönetim, tasarım veya analist gibi farklı roller de bulunuyor. Kadınları bu farklı roller hakkında daha fazla bilgilendirmek ve teşvik etmek önemli. Bu sayede teknoloji sektöründe kadın sayısı artırılabilir. Ayrıca sayının artırılması için başarılı kadın yazılımcıların mentorluk yapması ve rol model olarak hikayelerini paylaşması, genç kadınları bu alana çekmek için motive edici olabilir. Bunların yanı sıra şirketlerin cinsiyet duyarlı işe alım politikaları benimsemesi ve fırsat eşitliği sağlaması gerekiyor kesinlikle. İş yerlerinde cinsiyet ayrımcılığına tolerans göstermeyen bir kültür oluşturulması gerekiyor. Bu gibi adımların atılmasıyla, kadın-erkek dengesini sağlayarak ve kadınların teknoloji sektöründeki varlığını artırarak daha çeşitli, yenilikçi ve başarılı bir sektör oluşturabiliriz.
Gelecek projeksiyonunuzda neler yer alıyor? Önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte Nlksoft’ta ne tür yeniliklerle karşılaşacağız?
Nlksoft olarak yazılım ihracatımızla birlikte 14 ülkeye ulaşmayı başardık. Hedeflerimizde bu sayıyı artırmak bulunuyor. Ayrıca akıllı projelerin sayısını artırmayı planlıyoruz. Nlksoft olarak ana hedefimiz akıllı tarım ve topraksız tarım üzerine Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek, bu faaliyetlerle birlikte ürünlerin seri üretimlerini sağlamaktır. Orta vadede bu Ar-Ge faaliyetlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Uzun vadede ise akıllı çözümlerimizin seri üretimine geçmek ve bu çözümlerin seri satışına başlamak var. Aynı zamanda ürettiğimiz bütün yazılım ve cihazları dünya pazarında bilinen bir marka haline getirmek ve yazılım ihracatımızı tüm dünyaya yaymak uzun vade hedeflerimiz içindedir.