Söyleşi

Problemleri çözümü üretimde güç birliği

Bağlantı elemanları sektöründe derin bir geçmişe sahip olan Çetin Cıvata, üretiminin yüzde 50’ye yakınını Almanya’ya ihraç ediyor. Almanya’nın zor bir pazar olmasının yanında bu ülkeye yatırım yapmanın çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) ve Çetin Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, “Almanya’dan dünya pazarına satmak daha kolay gibi görünse de ancak çok özel ve nitelikli ürünlerde rekabetçi fiyatı yakalayabiliyoruz’’ diyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası22.03.2023
Problemleri çözümü üretimde güç birliği

Bağlantı elemanları sektöründe derin bir geçmişe sahip olan Çetin Cıvata, üretiminin yüzde 50’ye yakınını Almanya’ya ihraç ediyor. Almanya’nın zor bir pazar olmasının yanında bu ülkeye yatırım yapmanın çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) ve Çetin Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, “Almanya’dan dünya pazarına satmak daha kolay gibi görünse de ancak çok özel ve nitelikli ürünlerde rekabetçi fiyatı yakalayabiliyoruz’’ diyor.

Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD), bağlantı elemanları, ana ve yan sanayi olarak çalışan kuruluşların bir araya gelmesiyle, ortak söylemleri daha etkili bir şekilde dile getirmek ve çözüm odaklı projeleri sektöre kazandırmak amacı ile 2000 yılında kuruldu. Gelişen sektör için, en önemli sorunlardan birisi olan ham madde ihtiyacının yerli olarak karşılanması amacı ile ülke içerisindeki demir çelik üreticisi firmalar ile irtibata geçen BESİAD, ihtiyaçlarını dile getirerek birçok çalışmaya imza attı. Gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda sektör ham madde ihtiyacının büyük bir kısmını yerli üreticilerden sağlayabilir hale geldi. Yüksek katma değerli ürünleri ile tüm dünyada daha rekabetçi bir konuma ulaşan BESİAD’ı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu’ndan dinledik…

Almanya’nın en büyük cıvata tesislerinden birinin size ait olduğunu görüyoruz. Pandemi dönemini de göz önüne alarak değerlendirdiğinizde bağlantı elemanları sektörüne dair Türk firmalarının Almanya’daki yatırımları nasıl seyrediyor?

Bizim Almanya’da mevcutta ofisimiz var. Pandemi sürecinde depo açma hazırlıklarımız da söz konusuydu ama birkaç yıl için bu yatırımımızı erteledik. Almanya’da yatırım önemli bir konu. Özellikle depo açmak, müşteriye daha iyi hizmet vermek anlamında da yatırımlar gerekli. Bir de pandemi sürecinde seyahat kısıtlamalarından sonra personellerimizin sahada aktif çalışma yürütmelerinin daha etkin çalışmalarına sebep olduğunu gördük.

Almanya’da dünyaya satmak daha mı kolay? Türk girişimcilerin Almanya’da dünyaya açılma fikrine nasıl bakıyorsunuz?

Almanya’dan dünya pazarına satmak daha kolay gibi görünsede Almanya’daki maliyetleri ürünün üzerine koyarak rekabetçi fiyatı yakalamak zor. Ancak çok özel ve nitelikli ürünlerde bu şansı yakalayabiliyoruz. Sabretmek gerek. Sonuçta Almanya’da dünyaya mal satan ciddi tüccarlar ve dağıtım şirketleri var. Onlar bu işi nasıl yapıyorsa bizde yapabiliriz.

“SEKTÖR SON 20 YILDA YÜZDE 10’DAN FAZLA BÜYÜDÜ”

Avrupa'da bağlantı elemanları sektöründe üçüncü sırada yer alan Türkiye ihracatta ne durumda? 177 ülkeye ihracat yapmayı nasıl başardınız?

Türkiye bağlantı elemanları üretiminde son 20 yılda üreticileri dernekleştirerek ortak sorunları ortaya koyup, çözümü de bulduktan sonra işler daha kolay hale geldi. Örneğin; hedef pazarlara ulaşmak, fuarlar, yerli ham maddeyi üretebilmek, eğitimler gibi… Bunun yanında ülkenin kendi ihtiyacı özellikle gelişen beyaz eşya, otomotiv, mobilya sektörlerinin ihtiyaçlarını kaliteli bir şekilde karşılamak ayrıca çeşitli ürünleri Avrupa’ya dağıtmakta bu işin anahtarı. Son 20 yılda (pandemi süreci hariç) en az yüzde 10’dan fazla büyüyerek Avrupa’nın en hızlı büyüyen sektörü olduk. Üretim anlamında ilk üçün içerisindeyiz. İnsan kaynakları sorunu, sermaye yetersizlikleri ve verimliliği sorunlarını hallettiğimizde 1-2 yıl içinde Avrupa’da birinci, dünyada ilk altı ülkeden biri oluruz. Kaliteli, ucuz üretim ve derneğimizin de çabaları ile hızlı bir şekilde ihracatımızı artırmaya devam edeceğiz. Türkiye bağlantı elemanları sektörü için Almanya çok önemli bir pazar. Bağlantı elemanı ihracatının yüzde 60’dan fazlası Almanya’ya yapılıyor

Almanya bağlantı elemanları tüketimi ve satışı konusunda tüm Avrupa’nın en az yüzde 50’sinden fazla ihracat yapıyor. 2022 yılında 450-500 bin ton bağlantı elemanları satışının en az 210 bin tonu ihracat olarak direk satılmıştır

BESİAD Başkanı olarak bu sektörde Türkiye’yi dünyada nerede konumlandırıyorsunuz ve Dernek olarak önümüzdeki dönemde fuarları nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

Bağlantı elemanları sektörünün sanayinin olmazsa olmazı olduğunu düşünüyorum. Sanayileşmenin geliştiği bir ülkede bağlantı elemanları sektörü güçlü olmalı. Bizde bundan hareketle çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. BESİAD olarak 2023 yılında dört tane önemli diyebileceğimiz fuarlarımız var. 21-23 Mart’ta yapılacak olan ve en çok önemsediğimiz Stuttgart Fuarı, 24-27 Mayıs İstanbul Tüyap Fuarı ile yılın ikinci yarısında ise Fransa ve Las Vegas’ta olacak olan önemli iki fuarımız daha söz konusu. Bunlar dışında da sektöre katkılar sunacağına inandığımız birçok fuar çalışmamız olacak. Pandemiden önce Tayvan'da yapılan bir fuarda Dünya Cıvatacılar Birliği’nin kurulması için öncü olmuştum. Birçok ülkeden de bu konu ile ilgili destek aldık fakat pandemi bu konuda da maalesef sektöre darbe vurdu. Can korkusu bize bunları şimdilik unutturdu.

Söyleşi
Almanya'da İş Dünyası
Yorum Yaz