Türkiye'de Gündem

Ordu yerel yönetimde inovatif adımlar atıyor

Şarkılara konu olan Ordu, adını son yıllarda yenilikçi ve inovatif yatırımlarla duyurmaya başladı. Klasik belediyecilik dışında hayata geçirilen yeni yatırımlar farklı bir Ordu modelini ortaya koyarken, tarımdaki atılımlar ise güçlü bir kent modelini gözler önüne seriyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler ile yeni nesil belediyecilik ve inovatif projelerini konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası22.11.2023
Ordu yerel yönetimde inovatif adımlar atıyor

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını masaya yatırdı. Klasik belediyecilikten uzak bir bakış açısıyla çalışmalarını yürüten Güler, “İnovasyona yeniliklere açık bir yapımız var. Ordu da buna çok müsait bir yer. Cumhurbaş[1]kanımız bizi Ordu’ya görevlendirirken ‘Ordu’yu havza yaklaşımı ile yönet’ demişti. Biz de klasik belediyeciliğin dışında önemli çalışmalar yaptık. Kendi kendine yeten bir kent olması noktasında çalışmalar yaptık. Çünkü gıda krizi enerji krizi kadar önemli. Yaptığımız tüm bu çalışmalarla ortaya yeni bir Ordu modeli çıktı” dedi.

FINDIKTAN BİR DOKUNUŞLA ÜÇ ÜRÜN ÇIKTI

Ordu’da tarıma ağırlık verdiklerini ifade eden Başkan Güler, yenilikçi bir yaklaşım getirerek fındıktan alternatif gelir kalemleri oluşturduklarının altını çizdi. Güler ayrıca şöyle konuştu; “Fındık Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden bir tanesi. Dünyada bir numarayız. ORTAR adıyla bir tarım şirketi kurduk ve fındığa el attık. 200 yıldır fındıkta hiçbir yenilik yapılmamıştı. Yapılan tek yenilik patozdu. Biz buna yeni bir şey katalım istedik. Fındığı fındık olarak satarsanız Türkiye’nin geliri 2 milyar Dolar oluyor. Ama bunu çikolataya çevirirseniz 8 milyar Dolar oluyor. Öte yandan fındığın kabuğu var. Bu kabuklar yakılıyordu. Şimdi biz bundan aktif karbon tesisi kuruyoruz. Fındığın kabuğu 3,5-4 TL arası, aktif karbon ise 5 Dolar.”

 “11 AY BOŞ KALAN FINDIK BAHÇELERİ ÜRETİME AÇILDI”

Fındık bahçelerinin de üretim sahası haline geldiğine dikkat çeken Başkan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü; “Fındık bahçeleri hasat sonrası 11 ay yemyeşil boş halde duruyordu. Biz o alanlarda gezen tavuk çalışmaları başlattık ve 35 milyon yumurta üretiyoruz. 900 kadar merkezde de bunları pazarlıyoruz. Otlar kesilip atılıyordu. Biz şimdi beşli karma yem ektik. Hayvancılığa kazandırdık. Süt evleri oluşturduk. Oradan da başka bir gelir elde etmeye başladık. Fındığın kapsülünü de yeme dönüştürmek için çalışma başlattık.”

“FINDIKTA VERİMLİLİĞİ ARTIRIYORUZ”

Fındıkta verimi artırmak amacıyla projeler yaptıklarını vurgulayan Başkan Güler, Fındık Verimliliği projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Proje ile bakımsız bahçelerin kiralanarak bakımının yapıldığını ve verimin arttığını söyleyen Başkan Güler, “Bunların en önemlisi ise Fındık Verimliliği (FINVER) adı altında bir proje başlatmamız oldu. Bakılmayan, imkânı olmayanların yerini kiralayarak 565 dönümlük üretici haline geldik. Bu anlamda da en büyük bahçeye sahip şirketlerden biri olduk. Biz bu bahçelerin bakımını yapıyoruz, sahiplerine de ücretini veriyoruz. Bizim şimdiki amacımız bu rakamı 1000 dönüme çıkarmak. Ordu’da bir Biyo İnavasyon Merkezi kurduk. Burada tıbbi aromatik bitkilerle birlikte fındık alanında da önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradan 8 milyon kişi ekmek yiyor. Tüm bunları yaparken alt ve üstyapıda da rekorlar kırıyoruz” diye konuştu.

19 KADIN KOOPERATİFİ KURULDU

Tarımda yapılan çalışmaların gelecek vaat ettiğine dikkat çeken Hilmi Güler, “Şu anda Ordu’da bütün kaynaklarımızı devreye sokuyoruz. Özellikle tarımda yaptığımız çalışmalar çok gelecek vaat eden çalışmalar. 19 kadın kooperatifi kur[1]duk. Yemek Akademisi açtık. Coğrafi ürünler geliştirdik. Ata tohumları tesisi kurduk. Bu bir zihniyet değişimi. Asfalt plen[1]timiz var. Kendi makinemizle iş yapıyoruz. Yazılımda 30 ürün yaptık. Kendi sayaçlarımızı üretip kullanıyoruz” diye konuştu. Tarım gibi turizme de büyük önem verdiklerini aktaran Başkan Güler, yeni turizm destinasyonları oluşturduklarını belirtti. Güler, “Denize sırtımızı dönmedik hatta onu hayatımıza dahil ettik. Tekne üretimine başladık. Ünye Limanına ağırlık verdik. Ro-Ro seferleri başladı. Şu anda kruvaziyerler sefer düzenliyor. Fatsa’da denizin ortasındaki kayalığı düzen[1]leyerek turizme açtık. Yoroz’a seyir terası kurduk. Ordu’yu ve Giresun’u aynı anda izleyebiliyorsunuz. Dağcılık faaliyeti ile ilgili alanlar oluşturduk. Tam bir destinasyon alanı oluştu. Kabadüz ilçemizde bulunan Göndeliç tepesine yeni bir kayak merkezi oluşturmak için çalışma başlattık. Turizm gelirlerinin de artması için çalışıyoruz. Ordu’da sörf yapılıyor. Kano ve tekne üretiyoruz. Havalimanının yanı başında çok güzel bir tesis inşa ettik. Ordu’da denizin de toprağın da hakkını vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“KURAKLIĞA KARŞI ÖNLEMLER”

 İklim değişiklikleri ve kuraklık ile ilgili aldıkları önlemleri anlatan Başkan Güler, yağmur suyu hasadı ve gölet inşası gibi çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Altyapıda yapılan temizliklere ve sel kapanlarına da deği[1]nen Başkan Güler, sözlerini; “Belediye olarak kuraklığa karşı önlem alıyoruz. Dere yatağını genişleterek gölet yapıyoruz. Su gibi önemli bir kaynağı tutmuş oluyoruz. Yağmur Suyu Hasat Sistemini binalarda mecbur hale getirdik. Sellere sebep olacak kadar yağmur yağan bir şehirde su sıkıntısı yaşanıyordu. 272 mahallenin suyu yoktu. Bu rakamı 30’a düşürdük. Suyu iyi kullanmaya çalışıyoruz. Şimdi de selleri önlemek amacıyla sel kapanları kurmayı planlıyoruz. Altyapıda 4 bin 600 kamyonla temizlik yaptık” diye sonlandırdı.

 

 

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz