Yazarlar

Müşteri tercihleri kişiselleştirilmiş konfordan yana

Her insanın parmak izi nasıl farklıysa, ihtiyaç duyduğu rahatlık ve konfor gibi kişisel tercihleri de aynı oranda farklılık gösterir. Uyku, sağlıklı bir yaşamın temel yapı taşıdır.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası14.07.2023
Müşteri tercihleri kişiselleştirilmiş konfordan yana

Türkiye, son dönemlerde hızla sanayileşen bir sektörün gelişimini izliyor. Dinamik pazarlama yapısı, teknolojinin sıkı takipçisi üretim bantları, sürekli tasarım ve ürün geliştirme üzerinde çalışan Ar-Ge departmanları, geniş alanlara kurulu fabrikaları ile dünya markası olma yolunda ilerleyen yatak sektörü, Türkiye’de 400 milyon Dolarlık bir hacme, dünyada ise 30 milyar Doların üzerinde bir büyüklüğe sahip. Sektörün toplam mobilya sektöründeki payı ise ortalama yüzde 10-11 seviyelerinde. Bu büyük pazar da artık her sektörde olduğu gibi teknoloji ve dijital dünyanın etkisiyle büyük bir değişimin eşiğinde.

Her insanın parmak izi nasıl farklıysa, ihtiyaç duyduğu rahatlık ve konfor gibi kişisel tercihleri de aynı oranda farklılık gösterir. Uyku, sağlıklı bir yaşamın temel yapı taşıdır. Yatak seçimi de direkt olarak uyku kalitesini etkileyen önemli bir etken olarak çıkar karşımıza. Bu sebeple de değişen ve dönüşen tüketici istekleri artık markaların sadece kaliteli ürün üretmesini değil, kendilerine özel çözümler geliştirmesine de dikkat ediyor. Halihazırda yatak sektörü düşünüldüğünde ise, bu durum pazarda yer alan firmalar için tercihten ziyade bir zorunluluk haline büründü. Çünkü artık tek tip yatak üreterek kullanıcıların taleplerini karşılamak ve pazar da ayrışmak pek de mümkün değil gibi görünüyor. Bizler de her sektöre ışık tuttuğumuz dergimiz, bu sayısında yatak sektörünü ele alarak bu alanın sektör temsilcilerine sorularımızı yönelttik.

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE İLK ADIM

Toplumun bilinçlenmesi ile uyuma alışkanlıkları ve vücut tipine göre yatak ve yastık seçimleri, terleme, kilo ve benzeri sorunlara yönelik çözümleriyle sektör büyük bir ivme yakaladı. Sektörün hareketlenmesiyle birçok kuruluşun sadece yatak alanına yatırım yapmaya başladığını söyleyen Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş, “Ev tekstilini de yatak ile üreterek, bu ürünlerin birlikte satılabileceği mağazacılık sistemi başladı. Sektör bu noktada bir dönüm yaşadı. Bu adım, mobilya sektöründeki kuruluşların, kendi markaları ile zincir mağazalar açmasını sağladı. Günümüzün yüksek teknolojisi ve özel teknikleri ile ideal vücut ortopedisini destekleyen, omurga sağlığını ve vücut ısısını düşünen akıllı yataklar tasarlanabiliyor” dedi.

Yatak sektörünün sürdürülebilirliği için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Karamemiş, “Çevreye duyarlı olmak, tüketimi azaltmaya çalışmak, daha uzun ömürlü ürünleri tercih etmek, geri dönüşüm, yeniden kullanıma kazandırmak… Tüm bu ifadeleri uygulayarak tasarladığımız sürdürülebilir gelecekte zincirin bir parçası olmak için çabalıyoruz. Biyolojik olarak parçalanabilir materyaller, ürünlerin ham maddesi olarak tercih edilirse karbon ayak izi de azaltılabilir. Uluslararası Seaqual kuruluşu ile geri dönüştürülmüş plastiklerden elde edilen kumaşlardan ürettiğimiz Wellness Rest yataklarla sürdürülebilir geleceğe ilk adımımızı attık” diye konuştu.

Teknolojinin artmasıyla doğru orantılı gelişen yatak sektörünün piyasadaki ekonomik payına da değinen Mustafa Karamemiş, şöyle söyledi; “Türkiye'de, son dönemlerde hızla sanayileşen bir sektörün gelişimini hep birlikte izliyoruz. Dünyadaki yatak üretiminin yüzde 40′ını yaylı, yüzde 45′ini sünger yataklar oluşturuyor. Türkiye’de ise yatak pazarının yüzde 95′ini yaylı, yüzde 5′ini sünger yataklar oluşturuyor. Türkiye'de yatak sektörü 400 milyon Dolarlık bir hacme sahip, daha yüksek bir potansiyeli içerisinde barındırıyor. Dünyada yatak pazarı ise 30 milyar Doların üzerinde bir büyüklüğe sahip. Çin ve ABD pazar lideri olarak başı çekiyor. Markalı yatak pazarı son yıllarda ciddi yatırım yapılan ve sektördeki payını her geçen gün artıran bir pazar. Yurtdışı atılımları ile de ekonomik payını her geçen gün genişletiyor.”

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ YATAK ÖN PLANDA

 Yatak ve uyku pazarındaki trendler her dönem değişkenlik gösteriyor. Özellikle teknolojik gelişmelerin sağladığı avantajlar her dönem daha iyi ve daha yenilikçi ürünlerin gelişmesini sağlıyor. Bu kapsamda piyasanın dönüm noktalarına değinen Konfor A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çetmen, “Geçmişte daha geleneksel ve sadece bir mobilya ürünü olarak görülen yataklar artık bir sağlık ürünü olarak ön plana çıkıyor. Konfor, rahatlık ve sağlık odaklı şekillenen ve her geçen gün kişiselleştiri[1]lebilir özelliklerle geliştirilen yatak sektörü, her zevk ve ihtiyaca alternatif sunuyor. Örneğin bu sene daha doğal ve organik içerikli yataklar tercih ediliyor. Sürdürülebilir malzemelerden yapılmış ve kimyasal madde içermeyen yataklar konforlu ve sağlıklı bir uyku deneyimi sunuyor. Ayrıca sırt ve omurgayı doğal eğrilerle destekleyen ve vücut basınç noktalarını azaltan yataklar da sağlıklı bir uykunun anahtarı olmuş durumda” diyor.

Son yıllarda yenilikçi çözümler ve kişiselleştirilmiş yatak üretimi ön plana çıkmaya başladı. Ergonomik, konforlu, basınç noktalarını azaltan, hareket izolasyonu sağlayan birçok yatak alternatifi bulunuyor. Bu yataklar daha sağlıklı bir uyku deneyimi sağlıyor ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı oluyor. Buradaki kilit noktanın Ar-Ge faaliyetleri olduğuna dikkat Çeken Çetmen, “Biz Konfor olarak, ürettiğimiz yenilikçi ve konforlu ürünlerde tasarım ve kalite çıtasını yükseltmek adına Ar-Ge merkezi kurduk. 2019 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından tescillenen tasarım merkezimizdeki genç ve dinamik tasarım ekibimizle trendlere yön veren, müşterilerimizin beklentilerine hitap eden ürünler geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

40 MİLYAR DOLARLIK KÜRESEL PAZAR

Piyasanın dönüm noktalarına değinerek yatak sektörüne ilişkin bilgiler paylaşan Bambi Yatak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Çetmen, Türkiye’de yaylı yatak üretiminin başlamasının, altyapının oluşturulmasını sağlayan ilk adım olduğunun altını çizdi. Süngerden yaya geçişin sektör için önemli bir kırılım noktası olduğunu söyleyen Çetmen, “Paket yaylar, visco, latex kullanımı, malzemelerdeki değişimlerle birlikte ve elbetteteknolojinin de gelişimi ile birlikte sektör atağa kalkmıştır. Bunun yanı sıra omurga sağlığının yatak sektörü ile bağdaştırılması, uyku sağlığının kaliteli bir yataktan ve uyku konforundan geçtiğinin algılanmaya başladığı 2010 yılı ile birlikte sektörün kurumsallaştığını ve daha akademik bir bakış açısı kazandığını söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Yatak odasında tercih edilen mobilyaların ve öncelikle yatakların günümüzde sürdürülebilir olması kullanıcı nezdinde büyük önem taşıyor. Günün en az 7-8 saatinin uykuda geçtiği yatakların öncelikle zararlı kimyasallardan büyük bir ülke ve nüfus artışı da çok yoğun. Aynı zaman[1]da genç nüfusu çok fazla… Bu da evlenme oranlarının fazla olmasını beraberinde getiriyor. Yılda ortalama 2 milyon çiftin evlendiği bir ülkede yaşıyoruz. Bu da yılda en az 2 milyon adetlik yatak satışı anlamına geliyor. Markalı ya[1]tak pazarı son yıllarda ciddi yatırım yapılan ve sektördeki payını her geçen gün artıran bir pazar. Yatak ve yan sektörleriyle birlikte 40 milyar Dolarlık küresel bir pazardan bahsediyoruz ve Türkiye bu pazarda 3 milyar Dolarlık bir ihracat gücüne sahip. Türkiye, yatak üretiminde dünyada da önemli bir oyuncu konumunda. 2021 yılında 8 milyon civarında yatak üretilen Türkiye'de, 2022 yılında 3 milyar Dolarlık yatak ihracatı gerçekleşmiştir.”

 AKILLI YATAKLAR ÖN PLANA ÇIKACAK

Yatak sektörünü geçmişi, bugünü ve geleceği ile ele alan İstikbal Genel Müdürü Mehmet Ali Yörük, geçmişte geleneksel yaylı ve süngerli yatakların daha hakim olduğunu söyleyerek, “Genellikle konfor düzeyi ve fiyat odaklı tercihler yapılıyordu. Ancak bugün yatak sektörü daha geniş bir ürün yelpazesine ve seçeneklere sahip durumda. Bu açıdan sektörü, son yıllarda hızla büyüyen bir sektör olarak ele alabiliriz” dedi.

İnsanlar artık ihtiyaçlarına göre hibrit yataklar, visco süngerli yataklar, lateks yataklar ve diğer özel teknolojilere sahip yataklar gibi birçok seçenek arasından seçim yapabiliyor. Bu durumun tüketicilere daha fazla seçenek ve kişiselleştirme imkanı sunduğundan bahseden Yörük, “Gelecekte yatak endüstrisinin daha da yenilikçi ve inovatif hale geleceğini öngörüyoruz. Akıllı yataklar, uyku takip sistemleri ve uygulamaları, kişiselleştirilmiş uyku deneyimi ve sağlık takibi gibi özellikler ön plana çıkmaya başladı. Ayrıca sürdürülebilirlik ve çevre dostu malzeme kullanımının da önemi arttı” diye konuştu. Hayatımızın neredeyse üçte birini uykuda geçirdiğimizi düşündüğümüzde uykunun kalitesi ve sağlıklı olması birey olarak en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Tüketicilerin konfor ve kaliteden ziyade özelleştirilmiş ürünlere yöneldiğini aktaran Yörük, kişiselleştirilmiş yatak üretiminin son yıllarda büyük ilgi gördüğünü söyleyerek şöyle konuştu; “Yatak sektöründe kişiselleştirilmiş yatak üretimi son yıllarda çok büyük ilgi görmekte. Bu yataklar, uyku kalitesini artırmak için tasarlanırken uyku alışkanlıklarına ve tercihlere göre özelleştirilebilmekte. Örneğin, bazı yataklar sıcaklığı kontrol edebilirken, diğerleri sertlik ayarlamalarına izin veriyor veya uyku pozisyonuna göre şekillendirilebiliyor. Bu sayede, tüketiciye en uygun uyku deneyimini sağlıyorlar. Marka olarak tüketicilerin kişiselleştirilmiş yatak ihtiyaçlarına daha fazla odaklanıyoruz. Uyku test uygulamamız aracılığıyla tüketiciler, kendi uyku tercihlerine ve ihtiyaçlarına en uygun yatağı seçebilmekte. Uygulama sayesinde uyku pozisyonu, sertlik tercihi, vücut yapısı ve diğer faktörleri dikkate alarak kişiye özel bir yatak önerisinde bulunmakta. Ayrıca tüketici talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, özelleştirilmiş yatak üretimine odaklanarak daha kişiselleştirilmiş çözümler sunmak için çalışmalarımız sürüyor.”

UYKU, VÜCUT EKOSİSTEMİ İÇİN ÖNEMLİ

Gelişen, sürekli değişen ihtiyaç ve beklentilere cevap verebilmek için Ar-Ge ve İnavosyona büyük önem verdiklerini dile getiren Bellona Genel Müdürü Cüneyt Ocak, uykunun vücut ekosisteminde çok büyük bir önemi olduğunu söyleyerek şöyle konuştu; “Sağlıklı bir uyku bireylerin günlük faaliyetlerini zinde ve mutlu geçirmesi için son derece önemlidir. Bireylerin günlük yaşam faaliyetlerinin yüzde 25’lik zaman diliminin uykuda geçtiği düşünüldüğünde kişisel ihtiyaçlara hitap eden ürünlerin tüketiciler ile buluşturulmasının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda Bellona olarak B-Sleep Select uygulaması ile tüketicilerimize yaş, kilo, uyku pozisyonu, vücutta ağrı yaşanan bölgeler gibi değerlendirmeler eşliğinde kişisel özelliklerine en uygun yatak içeriğini ve modelini tercih etme fırsatı sunmaktayız. Tercih edilen yatak modellerinin 120 günlük deneme süreçleri ile müşteri memnuniyetine pozitif yönde katkı sağlamayı amaçlamaktayız.”

DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN YENİLİKÇİ ÜRÜNLER

Yatak sektöründe 30 yıllık bir geçmişi olan Mondi Mobilya’nın, teknoloji ve inovatif ürün kapsamındaki yeniliklerinden bahseden Genel Müdür Özkan Yıldırım, “Tüketiciler artık uyku kalitesinin ve konforunun hayatlarına olan etkilerinin daha çok farkında. Bu, pandemi dönemi ile birlikte daha da arttı. Sağlıklı olmak için iyi bir uykuya verlen önem her geçen gün artıyor. Tüketicilerin bu merkezden baktığı ürünler için markalar da geliştirdikleri uyku teknolojileri ile farklılaşmak yolundalar. 30 yıllık uzmanlığımız ile oluşturduğumuz Mondisleep markamız ile farklı yay, ünger ve kumaş teknolojileri ile bu ihtiyaçları karşılamak için her yıl geliştirdiğimiz yeni teknolojilerle tüketicilerimizin ihtiyaçlarına çözüm sunuyoruz” dedi.

Tüketicilere  inovatif ürünler sunarken aynı zamanda geleceğimiz için sürdürülebilirlik kavramına oldukça önem verdiklerini söyleyen Özkan, şöyle konuştu; “Bizim için sürdürülebilirlik; tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılarken, üretimde de sürekliliği sağlamak, daha iyi bir dünya için yenilikçi ürünler üretmek, yaşam kalitesini artıracak uyku ürünleri için teknolojiyi ve doğal malzemeleri birleştirerek sağlıklı uyku ortamı sunmak.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAMA DESTEK

Konfor Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çetmen: “Konfor Yatak markamızla çıkardığımız tüm ürünleri sürdürülebilir yaşama katkı sağlayacak ve uyku konforunu en üst seviyede yaşatacak bir şekilde tasarlıyoruz. Bunlardan en yenisi ise Konfor Natura Latex & Vegan. Tamamen doğaya ve canlılara duyarlı bir içgüdüyle hazırlanan Konfor Natura Latex & Vegan, hayvanlardan elde edilen deri, kürk, kemik, jelatin, yün, ipek gibi metaller içermiyor ve üretiminin hiçbir aşamasında hayvanlar üzerinde test edilmiyor. Pamuk liflerinden elde edilen pamuk konfor katmanı ve yüksek kalite doğal latex konfor katmanı sayesinde kaliteli bir uyku deneyimi sunan Konfor Natura Latex & Vegan, çevre ve ekoloji dostu bir ürün olarak üretildi” dedi.

Konfor Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çetmen

DOĞRU YATAĞIN SEÇİLMESİNE YARDIMCI OLUYORUZ

Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş: “Sağlıklı ve rahat bir uyku için omurga yapısını destekleyecek, isteğe göre daha sert veya yumuşak dokuda tercihler yapılabilir. Baş ve boynunuzun ihtiyaç duyduğu doğru destek için geliştirilen yastıklar, yaşam tarzınıza göre stresi ve nemi alan özel kumaşlar, uyku kalitesini artıran ekstra katmanlı alezler ile birlikte ihtiyacınıza göre seçimler yaparak uyku konforunuzu her detayda arttırabilirsiniz. Biz de Lova Yatak olarak ideal omurga desteğini sağlamak için öncelikli olarak postür analizinin yapılması, varsa sağlık problemlerinin göz önünde bulundurulması ve uyuma tipi belirlenmesini sağlıyoruz. Bu analizler sonucu kişinin ihtiyacı belirlenip doğru yatağı seçmesinde yardımcı oluyoruz” dedi.

Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş

FARKLI KONFOR ANLAYIŞI TEK YATAKTA

Bambi Yatak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıs  Adem Çetmen “Bambi olarak farklı konfor anlayışlarını aynı yatakta buluşturan dünyada ilk ve tek tasarıma sahibiz. Comfizone yatağımızda bulunan comfort-balance sistemindeki konfor çubukları, eşlerin farklı tercihlerde aynı uyku kalitesine sahip olmasına yardımcı oluyor. Bu teknoloji sayesinde yatağın yumuşaklık – sertlik derecesi istenildiği gibi ayarlama ve değiştirme imkanı sunuyoruz. Yatağın her iki tarafında bulunan 27’şer, toplamda 54 kanala yerleştirilebilen 108 çubuk ile çiftlerin yatak tercihlerini istedikleri gibi ayarlamalarını sağlamanın yanı sıra; yatağın, boyun, bel ve bacak bölgelerinin yumuşaklığını da farklı sertlik derecelerinde ayarlamasına olanak tanıyoruz.”

Bambi Yatak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıs  Adem Çetmen

30 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

İstikbal Genel Müdür ü Mehmet Ali Yörük “Son güncel verilere göre Türkiye’de yatak sektörü 400 milyon Doların üzerinde, dünyada ise 30 milyar Doların üzerinde. Ülkemizde çok daha yüksek bir potansiyeli de içerisinde barındırıyor. Teknolojinin gelişmesi, yatak sektöründe önemli bir büyümeyi beraberinde getirmekte. Online kanalların artması, fiyat karşılaştırmalarının bulunması ve tüketici geri bildirimlerine anında ulaşım sağlanması gibi faktörler, sektörün büyümesine ciddi anlamda katkı sağlıyor. Yatak sektöründeki teknolojik gelişmeleri takip eden ve bu gelişmeleri ürünlerine entegre eden firmaların şüphesiz rekabet avantajı elde edeceğini söyleyebiliriz.”

MİNUMUM STANDARTLAR YERİNE MAXİMUM GEREKLİLİKLER

Bellona Genel Müdürü Cüneyt Ocak “Üretim sürecinde ergonomi ve kalite standartlarının yanı sıra çevresel ve sosyal faktörlerin de ön planda tutularak inovatif yaklaşımlar ile üretilen ürünlerin pazarda yer alması son derece önemlidir. Yatak endüstrisi sürdürülebilir yatakların hazırlanması için yün-pamuk-lateks gibi çevresel doğal malzemelere, bileşenlere yer vermelidir. Minumum standartlar yerine maximum gereklilikler anlayışı ön planda tutulabilir. Reçete uygunluğuna ve kişisel tercihlere bağlı üretilen ve satışı yapılan yataklar sayesinde daha uzun ömürlü kullanım ile sürdürülebilirlik sistemine katkı sağlanmalıdır. Ne kadar uzun süreli ürün kullanımı doğada o kadar az atıl yatak olacaktır.

Bellona Genel Müdürü Cüneyt Ocak

ULAŞILABİLİR KONFOR

Mondihome Genel Müdürü  Özkan  Yıldırım “Mondisleep tüketicilerine ekonomik ürünlerden, farklı uyku ihtiyaçlarına çözüm sunan yay, sünger, kumaş teknolojileri ile koleksiyonunda 20 adetin üzerinde farklı yatak seçeneği sunuyor. Koleksiyonunda Hybrıd yatak, visco yatak, yıkanılabilir kılıflı yatak, yazlık kışlık, sert yumuşak seçenekleri ile zengin ürün yelpazesine sahip markamız, tesislerinde yıllık 135 bin adet yatak üretim kapasitesi ve Türkiye genelinde 17’si münhasır uyku merkezi olmak üzere 375 satış noktası ve online alışveriş sitesi ile tüketicilerine ulaşılabilir konfor sunuyor.”

Mondihome Genel Müdürü  Özkan  Yıldırım
Sektörel Panorama
Yorum Yaz