Şirket Haberleri

Murathan Kalyoncu: Kalıplarımıza sığamıyoruz

İnşaat ve enerji konusundaki yetkinlikleri ile ülkemizin bayrağını yurt dışında dalgalandıran Kalyon Holding, yapımını üstlendiği Avrupa'nın en büyük boru hattı projesinde tam gaz ilerliyor. Memleketimizin kendileri için vazgeçilmez olduğunu belirten Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Ancak biz öyle bir noktaya geldik ki artık kalıplarımıza sığamadığımız, kendimizi yurt dışında, Türklüğümüzü gösterdiğimiz çerçevede çalışmak istedik” dedi.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası14.03.2024
Murathan Kalyoncu: Kalıplarımıza sığamıyoruz

Uluslararası rakiplerini geride bırakarak Romanya'nın Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı ihalesini kazanan, ardından Romanya’nın kamu şirketi SNTGN Transgaz’ın yer teslimi ile Haziran 2023’te çalışmalara başlayan Kalyon Holding, projedeki 9 aydaki ilerlemesi ile Romanya’nın takdirini kazandı.

Kalyon Holding’in yapımında görev aldığı, Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tesisi’ni yerinde inceleyen ve Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu’yu ziyaret eden SNTGN Transgaz'ın Genel Müdürü Ion Sterian, “Romanya’da her şey kusursuz ilerliyor. Gaz taşıma boru hatları geliştirilmesinde Türkler çok önemli işler yapıyor. Türkiye enerji konusunda da bölgenin bir hub’ı haline geldi. Kalyon Holding, ekipman olarak, profesyonellik olarak ve ekip olarak dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Murathan Bey'i bunun için tebrik ediyorum. Bu tesiste de gördüğüm tabloya bakılırsa da her şey mükemmel bir şekilde yapılmış” dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK FİRMALARINI GERİDE BIRAKTILAR

Romanya’nın Kalyon İnşaat için operasyonlarını büyüteceği bir lokasyon haline geldiğini belirten Murathan Kalyoncu ise, “Avrupa'nın en büyük firmalarını geride bırakarak ve teknik olarak tam puan alarak Podişor ihalesini kazandık. Bu bizim ve ülkemiz için gurur verici.  Romanya'da bu tarz kritik altyapı projelerine dahil olmaya devam edeceğiz. Başkan Sterian ile yaklaşık 1 senedir yakın bir şekilde çalışıyoruz. Şu anda boruların kaynaklamasını yapıyoruz.

Halihazırda Romanya'da bin 200 kişi istihdam ediyoruz, projemiz boyunca ve bu sayı her gün katlanarak artacaktır” diye konuştu.

Murathan Kalyoncu, memleketimizin kendileri için vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Ancak biz öyle bir noktaya geldik ki artık kalıplarımıza sığamadığımız, kendimizi yurt dışında, Türklüğümüzü gösterdiğimiz çerçevede çalışmak istedik. Bunun ilk adımlarından bir tanesini de Romanya'da yaptık” dedi.

Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesinin Detayları İse Şu Şekilde;

  • Proje, Romanya’nın Karadeniz’de yer alan doğal gaz rezervlerinde yapacağı kapasite artırımı ile çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılmasını kapsıyor. Proje Avrupa Birliği’nin (AB) ve Romanya’nın artan gaz ihtiyacının karşılanması ve enerji arz güvenliği açısından önem taşıyor.
  • Toplam 308 kilometre uzunluğunda 48 ve 40 inçlik boru çapına sahip olan Tuzla-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı inşa ediliyor
  • Hat, BRUA koridoru ile birleşecek. (BRUA koridoru; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen Avrupa'nın enerji güvenliği açısından çok önemli bir koridor.)
  • Proje kapsamında, kullanılacak boruların temini, 20 adet vana istasyonu, enerji temini, katodik koruma ve fiber optik imalatları da yer alıyor.
  • Boru hattının, inşaat faaliyetlerinin 24 ay içinde tamamlanması planlanıyor.
  • Projede yaklaşık bin 200 kişilik bir iş gücünün de istihdam ediliyor.
  • Projenin yapım bedeli yaklaşık 450 milyon Euro.
  • Bu doğalgaz boru hattı Avrupa'nın hali hazırda en büyük boru hattı projesi.
  • Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasiteye sahip olacak hattan taşınacak gaz ile Romanya'daki tüketimin yaklaşık yüzde 45'i karşılanacak.
  • Karadeniz Kıyısı - Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, AB'nin Kasım 2015 tarihli Avrupa Komisyonu Ortak Fayda Listesi Projeleri kapsamında hayata geçirilirken; projenin gerek Romanya gerekse de AB açısından stratejik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor. Bu paralelde enerji pazarı entegrasyonu, sürdürülebilirlik ve enerji arzı güvenliğine kayda değer katkı yapan ve enerji koridoru oluşturmak için gerekli olan projeler, AB Komisyonu tarafından "Ortak Fayda Listesi Projeleri" olarak değerlendiriliyor.

 

Şirket Haberleri
Yorum Yaz