DOLAR 38,8181 0.07%
GBP 51,3141 0.25%
EURO 43,2207 0.35%
ALTIN 4.063,790,72
BIST 9.747,073,80%
BITCOIN 3973299-1.26413%
ETH 94934-1.95792%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

Mobilya dernekleri birleşti, sektör dünyaya meydan okudu

Mobilya dernekleri birleşti, sektör dünyaya meydan okudu

Mobilya sektörü, son yıllarda hızla büyüyen ve gelişen bir alan olarak dikkat çekiyor. Özellikle Türkiye’nin önde gelen mobilya derneklerinden MOSDER (Mobilya Sanayicileri Derneği) ile MOYSAD (Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) arasında gerçekleşen birleşme sektörde büyük bir heyecan oluşturmuş durumda. Bunu da 21-25 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın dünyadaki en prestejli ilk 3 buluşmasından biri olarak kabul edilmesinden görüyoruz.

10/02/2025 11:24
Mobilya dernekleri birleşti, sektör dünyaya meydan okudu

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın hemen öncesinde gerçekleşen, MOSDER ve MOYSAD arasındaki birleşme, sektör açısından büyük bir heyecan oluşturdu. İki derneğin birleşmesiyle ilgili MOSDER Başkanı Davut Karaçak, “Hep birlikte, güçlü bir ekonomi inşa etmenin, küresel başarıya giden yolun ilk adımı olacağına inanıyorum” diyor. Konuyla ilgili, MOYSAD’ın kapatılmadan önceki son başkanı ve MOSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çetmen, “Sektörü tek çatı altında birleştiriyoruz. Sektördeki bölünmüşlüğü ortadan kaldırıp, ortak akılla hareket ederek Türk mobilyasını dünya markası yapma hedefimize bugün tam anlamıyla sahip çıkıyoruz” diyor. İki derneğin birleşmesi için yoğun çaba sarf eden MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Fuar öncesinde böyle bir kararın alınması güzel bir gelişme ve moral oldu. Zaten MOYSAD’daki arkadaşlarımızın çoğu daha önce MOSDER üyesiydi. Ayrılığın Türkiye mobilya sektörüne bir faydası olmadığını gördüler ve sağ olsunlar doğru adımı attılar. Bugün birleşmek daha doğruydu” diyor. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın hemen öncesinde gerçekleşen bu birleşme mobilya sektöründe heyecan oluşturdu ve fuarın daha yüksek motivasyonla birlikte verimli geçmesine ön ayak oldu.

DÜNYA MOBİLYA SEKTÖRÜ İSTANBUL’DA BULUŞTU

Mobilya sektörünün uluslararası ölçekte en prestijli ilk üç buluşmasından biri olan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (IIFF 2025), 21-25 Ocak tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi ve TÜYAP Fuar Kongre Merkezi’nde eş zamanlı olarak gerçekleşti. MOSFED desteği, TÜYAP Fuarcılık ve MOS Fuarcılık iş birliğinde düzenlenen fuar, toplamda 250 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşti. Bin firmanın 3 bin markasıyla birlikte katılım gösterdiği fuara, 150 ülkeden temsilci katıldı. Mobilya sektöründeki küresel ticaret hacmini ve yerli üreticilerin ihracatta istikrarını artırmayı hedefleyen Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı; üreticiler, tasarımcılar, ihracatçılar ve perakende zincirleri için önemli bir ağ oluşturma imkânı sağladı. Katılımcılar, potansiyel iş ortaklarıyla buluşurken, yeni iş birliklerinin temellerini atma ve global pazarlarda büyüme fırsatını yakaladı. Fuar kapsamında modern-modüler mobilyalar, yatak-baza, bahçe mobilyaları, ofis-okul mobilyaları, lüks mobilyalar, çocuk genç odası ve aksesuar ürünleri sergilendi.

AhmetGulec 1

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç; 

“MOBİLYA SEKTÖRÜ ZORU BAŞARIYOR”

“Türkiye mobilya sektörü gerçekten zoru başarıyor. Enflasyon, kur dengesini aşıyor tasarımla dünya ticaretinden pay almaya devam ediyor. Güzel bir fuar gerçekleştirdik. Herkes tasarım odaklı çalışmış, herkes inovasyon yapmış. Stantlar çok güzel. Özellikle dünyadaki mobilya tüketicisinin istediği belge düzeninin altyapısı var. Firmalarımız yeşil ekonominin bilincindeler. Büyük ihracat potansiyelimiz olduğunun bilincindeyiz. 2030 yılında 12 milyar Dolar hedefimize ne kadar yakın olduğumuzu bu fuarlar sayesinde görüyoruz.”

43242b25 3ac9 450d 9733 18f51de1d13f1

MOSDER Başkanı Davut Karaçak;

“EKONOMİYE KATKI SAĞLIYORUZ”

“Avrupa’nın sayılı fuarlarından bir tanesini yapıyoruz. İki alanda 250 bin metrekarede, bin üretici, 3 bin markayla temsil ediliyor. Türkiye mobilya sektörü, marka gücünü, üretim gücünü ve kalitesini ispat etmiş bir sektör. Yaklaşık 150 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretim hacmimiz de dünyada sekizinci sıraya geldi. Bugün baktığınızda iş gücü, istihdam oluşturan, ekonomiye büyük katkı sağlayan bir sektör olarak devam ediyoruz. Bu fuar, kendimizi anlatma ve tanıtma açısından en önemli organizasyonlardan bir tanesi.”

konfor mobilya AKIN CAN 1

Konfor Mobilya İcra Kurulu Üyesi Akın Can;

“TASARIM VE KALİTE ÖN PLANA ÇIKIYOR”

“Bu fuar, dünyanın en önemli fuarlarından biri ve son yıllarda önemi her geçen gün artıyor. Dünya genelinde de uzun yıllar faaliyet gösteren nadir fuarlardan biri. Türk mobilyası son yıllarda tasarım ve kalite ile ön plana çıkıyor. Biz de markamız olarak aynı şekilde yeni trendleri, yeni tasarımları sunmaya çalışıyoruz.”

istikbal mobilya Mehmet Ali Yoruk

İstikbal Mobilya Genel Müdürü Mehmet Ali Yörük; 

“SEKTÖR BÜYÜK MESAFE KAYDETTİ”

“Sektörümüz son 20 yılda çok büyük bir mesafe kat etti. Binde altılık bir pazar payımız vardı dünya genelinde. Bugün, yüzde 2,2’lere ulaştık. Dünyanın en büyük 7’nci ihracatçısıyız. Bunda sektördeki bütün oyuncularımızın katkısı var. Avrupa’da çok büyük bir fuar vardı, belirli sebeplerden dolayı yapılamadı. Bu durumun da bize faydası yüksek. Geçtiğimiz yıl sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde mobilya sektörü zor bir yılı geride bıraktı. Ama bu yıl için genel olarak umutluyuz.”

yatas grup ceosu nuri oztaskin

Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın; 

“TÜRK MOBİLYASI GİDEREK DAHA FAZLA İSTENİYOR”

“Dünya genelinde Türk mobilyası giderek daha fazla istenmeye başladı. Sektörün dinamikleri artık tasarıma ağırlık veriyor. Zaten tasarım olmadan mobilya sektörünün yükselmesi çok zor. Dolayısıyla biz de markalarımız olarak tasarıma ağırlık veriyoruz. Başarı için, fiyatın ikinci planda kalması, dünya trendlerini iyi takip etmemiz lazım ve bir yandan da fonksiyonel ürünler yaparak, teknolojiye uyumlu ürünler yapmamız gerekli.”

Burotime Ali Toprak

Bürotime Genel Müdürü Ali Toprak;

“TASARIM OLARAK BELLİ BİR SEVİYENİN ÜSTÜNDEYİZ”

“Türkiye ofis mobilyasında tasarım olarak belli bir seviyenin üzerine çıkmış durumda. Türk mobilyası Avrupalı olarak adlandırılabilecek bir seviyeye geldi. Artık İtalyaların da üzerinde bir çizgiden bahsedebiliriz. Eksiklerimiz yok mu? Var ama üretim kabiliyetlerimiz üst düzeyde gelişti. Her türlü mobilyayı her türlü estetiği artık kendimiz oluşturabilir durumdayız. Türkiye mobilyası olarak pazarlama tarafında sıkıntılarımız var diye düşünüyorum. Bizim ürünlerimizi artık hikâyeleştirmemiz gerekiyor ve böyle pazarlamamız gerekiyor.”

Armis Yatak Kursat Batalli

Armis Yatak Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Batallı;

“YÜZDE 100 HEDEFİMİZ VAR”

“Eskiden insanlar mobilyayı aldıktan sonra yatağı hediye olarak alıyorlardı. Günümüzde artık insanlar, yatakta günün 8-9 saatini geçirdiklerinden dolayı sağlık sektörü gibi düşünüyor ve çok önem veriyorlar. Yaptığımız Ar-Ge çalışmalarında insanların sağlıkla alakalı daha düzgün daha rahat uyuyabilecekleri, kendilerini daha rahat hissedebilecekleri yatakları seçtikleri için bu yönünde yataklarımızı üretmeye başladık. Geçen yıl toplamda 32 ülkeye ihracat yaptık. Geçen yıl ki ihracat oranımız ise bir önceki yıla göre yüzde 60 arttı. Bu sene de büyüme hedefimizi yüzde 100 olarak koyduk.”

 

Yatsan Ali Serdar Sorfuk

Yatsan Yatak Yurtiçi Satış Direktörü Ali Serdar Sörfük;

İHRACAT ALANIMIZ AVRUPA’NIN BATISI

“Yatsan olarak ihracat konusunda Türkiye’nin önde gelen markalarından bir tanesiyiz. Herkes çok iyi ama biz de çok iyiyiz. Özellikle Yunanistan ve Avrupa’nın batısına olan kesim ihracat alanımız. İşimizin yarısını ihracat olarak yapıyoruz ve önemli bir katma değerli iş yapıyoruz. Ürünlerimizi Türkiye’nin ortalama şilte satış fiyatının neredeyse iki katı bir fiyata satıyoruz. Özellikle Avrupa’daki önemli yatak satış merkezlerinin, önemli tedarikçisi haline geldik.”


En az 10 karakter gerekli