Yazarlar

Milli değer grafit, KGD ile ekonomik güce dönüşüyor

Türkiye sahip olduğu 20’den fazla yatak ve mevcut grafit rezerviyle dünyada ilk sırada yer alırken, globalde en büyük üretici olan Çin’e alternatif arayışlarının da merkezinde yer alıyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası21.08.2023
Milli değer grafit, KGD ile ekonomik güce dönüşüyor

Türkiye sahip olduğu 20’den fazla yatak ve mevcut grafit rezerviyle dünyada ilk sırada yer alırken, globalde en büyük üretici olan Çin’e alternatif arayışlarının da merkezinde yer alıyor. Elektrikli araçlardan kurşun kaleme, boya sanayiinden lityum pillere kadar bugün pek çok alanda kullanılan grafit, üst düzey ısı iletkenliği, bakırdan 20 kat daha fazla olan elektrik iletkenliği ve ısıya dayanıklılığı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bugün küresel grafit rezervinin yüzde 27,8’ine sahip olan Türkiye’nin yıllık grafit üretimi ise 2 bin 700 ton olarak karşımıza çıkıyor.

Grafitte Türkiye’nin bulunduğu konuma ilişkin değerlendirmelerde bulunan KGD Grafit Metal ve Endüstri Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Kurucusu Suat Karasu, ürünün yüksek rezerv miktarı sayesinde daha da önemli hale geldiğini vurguladı. Suat Karasu özellikleri nedeniyle bugün kaynak çubuklarından kükürt giderici maddelere, elektrikli ürünlerden pillere kadar kullanılan grafit alanındaki yatırımlarına devam ettiklerini belirtti.

ÇİN’İN YERİNİ TÜRKİYE DOLDURUYOR

Türkiye’nin sahip olduğu 20’den fazla yatak ve mevcut grafit rezerviyle dünyada ilk sırada yer aldığını ifade eden Suat Karasu, bu özelliği ile globalde en büyük üretici olan Çin’e en yakın rakip olarak değerlendirildiğini kaydetti. Ülkemizin en grafitleşmiş karbonunu içeren bölgelerde arasında Balıkesir Susurluk, İnebolu, Yozgat ve Adıyaman yer alırken Kütahya, Bandırma, Konya, Kastamonu ve Muğla'da bulunduğuna dikkat çeken Suat Karasu, “Bugün küresel grafit rezervinin yüzde 27,8’ine sahip olan Türkiye’nin yıllık grafit üretimi ise 2 bin 700 ton civarına bulunuyor” dedi.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN OLMAZSA OLMASI: GRAFİT

Grafit sanayinin pek çok alanında kullanılsa da çevre dostu elektrikli otomobillerin üretimlerinin artmasıyla talebin her geçen gün daha da arttığını kaydeden Suat Karasu, “Özellikleri ve geniş kullanım alanı nedeniyle stratejik ham maddeler arasında yer alan grafit piyasasında hareket yaşanırken elektrikli otomobillerin lityum iyon bataryalarında kullanılması, pazarda 2023- 24 yıllarında arz açığını ortaya çıkarıyor. Önümüzdeki yıllarda sayının daha da aratacağı hatta 2030'lara gelindiğinde dünya genelindeki elektrikli araç sayısının 250 milyona kadar yükselebileceği öngörülürken Türkiye’deki grafit üretimine yapılacak yatırımlar da büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

KGD, ÖZEL SÜRDÜRÜLEBİLİR SERTİFİKASI İLE GRAFİTİ DÖNÜŞTÜRÜYOR

KGD Grafit Metal olarak 20’ye yakın firmanın yer aldığı Türkiye grafit pazarının yüzde 10 kısmına sahip olduklarını söyleyen Suat Karasu, “Saf grafiti katma değere dönüştürmenin yanı sıra alüminyum ve çelik fabrikalarından satın aldığımız atık grafitleri de yeniden dönüştürerek satılabilir hale getiriyoruz. Yüksek ısı iletken özelliği, yumuşak dokusu ve yağlayıcı gibi özelliklerinden dolayı sanayinin her kesiminde kullanılan grafiti ham madde olarak alıp, bu blokları kalite ve kullanım yerlerine göre belirleyip müşterilerimizin taleplerine göre çeşitli şekillere dönüştürüyoruz” dedi.

GRAFİT SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÜRÜN

Halihazırda 17 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini de belirten Suat Karasu, “Dünya grafit pazarındaki etkinliğimizi artırıyoruz. Sürdürülebilirliğe olan inancımız iş yapış süreçlerimizi de etkiliyor. Fabrikalara satılan ve ürün işlenirken kırılıp çizilen grafitleri satın alıyor, gerekli işlemlerin ardından yeniden kullanılabilen grafitlere dönüştürüyoruz. Bu işlemi gerçekleştirmek için özel sürdürülebilirlik sertifikasına sahibiz. Grafitin her halini kullanarak, Türkiye’nin üretim hacmine kattığı değerle büyümesini sağlıyoruz” dedi.

Gündem Koridoru
Yorum Yaz