Marka iletişimi nereye gidiyor?

BUGÜNDEN GELECEĞE UZANAN TRENDLER

Dijitalleşme ve E-Ticaret: Dijital satış ve pazarlama alanında zekice adımlar atarak doğru yatırımlar yapan Trendyol, 30 milyon müşterisi ve 250 bin iş ortağı ile moda sektöründe var olan en büyük e-ticaret sitesi haline geldi. Dijitalleşme, markalara rekabet avantajı sağlarken, büyüme potansiyelini de önemli ölçüde artırıyor. Büyük veri ve yapay zeka kullanımının da kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri sunarak müşteri memnuniyetini artırdığı bilinen bir gerçek.

Sürdürülebilirlik ve Yeşil Ekonomi: Corporate Knights'ın "2023 Dünyanın En Sürdürülebilir 100 Şirketi" listesinde üst üste üçüncü kez yer almayı başaran Arçelik, 10'uncusu düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir İş Ödülleri'nde de elde ettiği başarılarla üç ayrı kategoride ödüle layık görüldü. Günümüzde çevre dostu uygulamalar, marka itibarı için kritik öneme sahip. Markaların sürdürülebilirlik politikaları geliştirmeleri ve yeşil enerji kullanımını teşvik etmeleri bekleniyor.

Kişiselleştirilmiş Pazarlama: Amazon ve Netflix gibi global devler, kişiselleştirilmiş reklam ve teklifler sunma becerileri ile büyük başarılar elde ediyor. Bu alanda Türkiye’de inovatif iş modeli ile öne çıkan en başarılı markalardan biri ise Getir oldu. Kişiselleştirme, müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırmanın anahtarı haline geldi.

Sosyal Medya ve Influencer Pazarlama: Sosyal medya platformlarında influencer iş birlikleri ile geniş kitlelere ulaşan markalara en başarılı örneklerden biri L'Oreal. Görünürlüğünü artırmak ve geniş kitlelere ulaşmak isteyen markalar için, sosyal medya stratejilerini güçlendirmek ve influencer iş birliklerine ağırlık vermek kaçınılmaz hale geldi.

Nöropazarlama: Duyusal Pazarlama ve Deneyim Tasarımı: Yıllardır logosu, dizaynı, kokusu ve kapağı açılırken çıkardığı ses gibi özellikleriyle izlediğimiz, mutlu anıları çağrıştıran reklamlar yayınlayan Coca-Cola, nöropazarlama tekniklerini en iyi kullanan markalar arasında yer alıyor. Tüketicilerin duygusal tepkilerini analiz ederek daha etkili stratejiler geliştiren markalar kazanıyor.

Hikâye Anlatımı (Storytelling): İnsanların evlerini veya odalarını kiralayarak konaklama sağlamaları amacıyla kurulan Airbnb, ev sahiplerinin gerçek hikâyelerinin yanı sıra, kullanıcıların deneyimlerini anlattıkları yorumlara yer vererek uluslararası başarı elde etti. Hikâye anlatımı, markaların tüketicilerle derin bağlar kurmasına yardımcı oluyor. Özellikle de otantik ve duygusal hikâyeler, tüketicilerin markalarla daha güçlü bağlar kurmasını sağlıyor.

Omni-Channel Pazarlama: Mağaza içi ve online deneyimi birleştiren uygulamalara imza atan LC Waikiki; müşterilerinin alışveriş deneyimini daha akıcı, kişiselleştirilmiş ve sorunsuz hale getiren markalardan biri. Günümüzde Omni-channel pazarlama, tüketicilere kesintisiz bir deneyim sunmanın anahtarıdır. Bu nedenle markaların, fiziksel ve dijital kanallarını entegre etmeleri önemlidir.

 

Yorum Yaz