Küresel arenada endüstriyel güç

Ülkemizde kökleri geçmişe dayanan ve ticari başarısını her geçen gün katlayarak büyüten marka sayısı ne yazık ki çok değil. Asaş ise bu başarıya örnek gösterilecek markalardan biri. Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan marka, globaldeki başarısını da katlayarak 90’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Gerçekleştirilen bu ihracatta önemli bir payı bulunan Almanya projelerini Asaş Yönetim Kurulu Başkanı Safa Bayar Yavuz ile konuştuk…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası15.05.2024
Küresel arenada endüstriyel güç

Asaş'ın temel faaliyet alanları nelerdir ve hangi endüstrilere odaklanıyorsunuz?

ASAŞ olarak; Akyazı, Sakarya bölgesinde yer alan son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisimiz, 3000’den fazla çalışanımız ve 90’dan fazla ülkeye yaptığımız ihracatla Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alıyoruz.

Akyazı ve Karapürçek yerleşkesinde, 400.000 metrekaresi kapalı, toplam 1.000.000 metrekare alana kurulu Alüminyum Profil, Kompozit Panel, Alüminyum Yassı Mamul, PVC Profil ve Panjur üretim tesislerimiz bulunuyor.

İnşaat, otomotiv, raylı sistemler, ticari araçlar, enerji, ambalaj, tüketim ürünleri, denizcilik gibi birçok farklı sektöre hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin kendi projelerinde ihtiyaçları olan mamul, yarı mamul üretimlerini gerçekleştirdiğimiz gibi; üretim alanındaki bilgi birikimimizi, tasarım ve Ür-Ge çalışmalarıyla zenginleştirerek kendi markamızla ürettiğimiz ürünleri de pazara sunuyoruz.

“ATIKLARIMIZIN YÜZDE 98,5’İNİ GERİ KAZANDIRDIK”

Asaş'ın sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluklar konusundaki yaklaşımı nedir?

ASAŞ olarak, atık oluşumunun minimize edilmesi, kaynakların daha efektif kullanılması, döngüsel ekonomi çerçevesinde atıkların büyük oranda ikincil alüminyum üretimi ile geri dönüştürülebilir kılınmasına yönelik projelerimiz bulunuyor.

ASAŞ Alüminyum tesislerimizin her biri ‘Sıfır Atık’ belgesine sahip.

En son yayınladığımız sürdürülebilirlik raporumuzda da yer verdiğimiz üzere atıklarımızın yüzde 98,5’ini geri kazandırdık.

İhracatımızın büyük bir kısmını Avrupa’ya yapıyor olmamızın da etkisiyle biz de politikalarımızı buna paralel olarak geliştiriyor, üretim standartlarımızı yeşil dönüşüme uygun hale getiriyoruz.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Birliği projelerinde de yer alarak katkı sağlıyoruz. 10 ülkeden 18 firmanın katılım sağladığı Retrofeed projesinde de enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerde üretim proseslerinin yeniden şekillendirilmesiyle enerji verimliliğinin arttırılması, maliyetlerde ve karbon emisyonlarında azalma sağlanması için çalışmalara katkı sağladık. Ayrıca sekiz ülkeden, 13 kurumun yer aldığı FORGE Projesi’nde ekipman ömrünün arttırılması ve karbondioksit emisyonunun azaltılması için çalışmalar gerçekleştirdik.

2023 yılında karbon ayak izini azaltma konusundaki kararlılığımızı bir adım daha ileriye taşıyarak karbon ayak izi azaltılmış olan özel bir alüminyum billet ürettik. EternAL markasıyla geçtiğimiz yıl Ekim ayında Aluexpo fuarında tanıtımını gerçekleştirdiğimiz alüminyum billetler, sadece dört karbon eşdeğerinin altında karbon ayak izine sahip. EPD belgelendirme süreci tamamlanan Eternal alüminyum billet ile; yenilikçi malzeme, estetik ve fonksiyonu bir araya getirerek, hizmet verdiğimiz sektörlere sürdürülebilir ve çevre dostu projelerinde daha fazla seçenek sunmaktan mutluyuz.

Alüminyum sektöründe önemli bir yeri olan uluslararası yeşil üretimi desteklediğimizi ve sürdürülebilir alüminyum üretimine katkı sağladığımızı da gösteren ASI belgesini yönetim, çevre ve sosyal başlıklı üç ana kategorideki toplam 11 standardı sağlayarak aldık. Daha iyi bir gelecek için daha etkin bir şekilde projelerimizi hayata geçirebilmek amacıyla kurduğumuz sürdürülebilirlik komitesi bünyesinde sadece karbon ayak izinin azaltılması ile ilgili değil toplumsal konulara yönelik de çalışmalarımızı yürütüyoruz.

6 KITADA 90’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT

Asaş'ın pazar payı ve rekabet avantajları nelerdir? Almanya bu pazarlar arasında nasıl bir konumda bulunuyor?

ASAŞ olarak 6 kıtada 90’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin coğrafi konumu, ham maddeye ulaşabilirlik, lojistik ağ ve entegre üretim tesislerimizin bize rekabet avantajı sağladığını söyleyebiliriz.

Yaklaşık 30 yıldır çalıştığımız ve ihracat hacmimizde önemli bir yeri olan Almanya’da 2018 senesi itibari ile şirket kurulumumuzu gerçekleştirdik. Binamızda öncelikle lojistik ve servis merkezi olarak hizmete vermek için çalışmalarımıza başladık.

Almanya’da 200’den fazla firma ile çalışıyoruz.  Ağırlıklı olarak otomotiv (yapısal gövde ve güvenlik parçaları), treyler (Çatı rayları, yan kapaklar, gövde profilleri, şase profilleri), raylı sistemler  (Gövde profilleri, araç içi uygulamalar),  inşaat (boyalı levha, kış bahçeleri, çit sistemleri, pencere-kapı profilleri, kapı otomasyon profilleri, denizlik, inşaat iskeleleri, diğer inşaat malzemeleri), sağlık (hasta yatakları, ambulans içi profiller, el dezenfekte üniteleri profilleri), ambalaj (bruşuk kap, mutfak folyosu) olmak üzere daha bir çok sektöre hizmet veriyoruz. Almanya’nın ihracat hacmimizdeki payı yaklaşık yüzde 35-40 arasında. 

Son olarak gelecek projeksiyonunuzda neler yer alıyor? Önümüzdeki 5-10 yıllık süreç içerisinde hedefleriniz nelerdir?

Daha önce duyurduğumuz kapasite artışı ve sürdürülebilirlik yatırımlarımızı planladığımız şekilde tamamlamak ve dijitalleşmeyi yoğun şekilde kullanarak her alanda verimlilik artırıcı projeler gerçekleştirmek en önemli iki hedefimiz.

Her şey planlandığı gibi giderse önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte, yüzde 100 yenilebilir kaynaklardan enerjisini sağlayan, yüzde 100 yeşil enerjiyle faaliyet gösteren, çalışan memnuniyetinin yükselerek devam ettiği, müşterilerin ASAŞ’la çalışmanın farkını daha çok hissettiği bir ASAŞ oluşturacağız.

Ayrıca Almanya ile ilgili olarak;

2018’de Thyssen Krupp Rasselstein’a ait 73.000 metrekarelik kapalı alana sahip 880.000 m2’lik Avrupa dağıtım ağında stratejik bir konum olan Frankfurt ve Köln/Bonn havaalanlarına 1 saatlik mesafede ve Koblenz’e komşu Neuwied şehrinde satın aldığımız alanı farklı açılardan değerlendirmeye devam ediyoruz. Arazide kurulu olan endüstriyel binaların yenilenmesi çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda içerde eskiden kalan 15.000 Ton üzerinde makine ekipman sökümü ve bertarafı, mevcut makine temellerinin 30.000 tondan fazla uygun dolgu malzemesi kullanılıp sıkıştırılarak doldurulması, tüm mevcut binaların özel yöntemlerle temizlenerek yeniden boyanması, zeminlerin yeniden 10ton/metrekare taşıma kabiliyetinde zemin betonu ile kaplanması şeklinde özetlenebilir.

İlaveten, belediyenin tercihi doğrultusunda yaklaşık 400.000 metrekarelik bir alanda Gayrimenkul Geliştirme Projesi yürütmekteyiz ve bu sene içinde tüm yasal izinleri alacak aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu proje kapsamında, yaklaşık 1500 ünite konut ve 1400 ünite ticari olmak üzere toplamda 2900 ünite- 300.000 metrekarelik satılabilir alan söz konusudur.

Yorum Yaz