Yazarlar

Körfez ülkelerine 25 milyar Dolarlık ticaret turu

200'den fazla iş insanının katılacağı ve  25 milyar Doları Türkiye’ye getirme  amacıyla düzenlenen turda Erdoğan, körfez bölgesindeki yatırımcıları İstanbul’a çekmeyi planlıyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası24.07.2023
Körfez ülkelerine 25 milyar Dolarlık ticaret turu

200'den fazla iş insanının katılacağı ve  25 milyar Doları Türkiye’ye getirme  amacıyla düzenlenen turda Erdoğan, körfez bölgesindeki yatırımcıları İstanbul’a çekmeyi planlıyor.

Körfez turuyla ilk etapta en az 25 milyar Dolarlık yatırımı Türkiye’ye getirmek hedefleniyor. Görüşmelerde karşılıklı ticareti artırmak için atılacak adımlar yanında, yeni ortak yatırım imkânları da kapsamlı biçimde masaya yatırılacak. Bu kapsamda enerji ve savunma alanları başta olmak üzere, müteahhitlik, konut, dijital teknolojiler, enerji, turizm, sağlık, gıda, tarım, ulaşım, finans gibi alanlarda milyarlarca Dolarlık iş birliği anlaşmalarının ele alınması öngörülüyor.

“TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜLKE”

Uluslararası İşbirliği Platformu (International Cooperation Platform) ile Körfez Araştırma Merkezi (Gulf Research Center) tarafından gerçekleştirilecek olan Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC)-Türkiye Ekonomik Forumu 2023 tanıtım lansmanı gerçekleştirildi.

Körfez bölgesiyle yapılan iş birliğinin çok önemli olduğunun altını çizen Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, "GCC-Türkiye Ekonomik Forumu; tarım, gıda, altyapı, ulaşım, lojistik, turizm, finans, yatırım, sanayi ve enerji alanlarında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacak." ifadelerini kullandı. Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu ve bu iş birliğinin Körfez ülkeleri için önem arz ettiğini kaydeden Körfez Araştırma Merkezi (GRC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdulaziz Sager, “Özellikle bilgi, kültür, eğitim paylaşımı anlamında çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyoruz.

^

İHRACAT HACİMLERİNİN YÜKSELTİLMESİ AMAÇLANIYOR

Suudi Arabistan ile dış ticaret hacminin 6 milyar Dolardan en kısa sürede önce 10 milyar Dolara, uzun vadede 30 milyar Dolara, Katar ile 2.2 milyar Dolar düzeyinde olan ihracat hacminin 5 milyar Dolara, BAE ile 10 milyar Dolar olan ihracat hacminin ise 5 yılda 25 milyar Dolara çıkarılması planlanıyor.

SICAK PARA ARAYIŞI MI? YATIRIMA DAVET Mİ?

Suudi Arabistan’a giden Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da ikili görüşmelerin yanı sıra yatırımcı gruplarıyla toplantılar yapmıştı. Körfez ülkelerine yapılan bu ziyaretlerin “Sıcak para arayışı” amaçlı olmadığını, sermaye gücü olan ülkeleri Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ettiklerini vurgulayan Cevdet Yılmaz, “Bütün ülkeler sermayeyi cezbetmeye çalışırlar. Biz de birebir çaba içindeyiz. Ağırlıklı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımları, proje bazlı destekler... Burada özel sektörü de ihmal etmiyoruz, özel sektörün de talepleri varsa onları da bir sistematik içinde elbette karşı tarafa iletiyoruz.

Türkiye'de Gündem
İhracat Penceresi
Yatırım
Yorum Yaz