Türkiye'de Gündem

KOBİ’ler olmadan net sıfıra ulaşamayız

Bu yıl başkanlığını Birleşik Arap Emirlikleri'nin yürüttüğü 28. Taraflar Konferansı (COP28) tamamlandı. Taraflar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla üç katına ve enerji verimliliğindeki ilerleme hızının iki katına çıkarılması hedeflerini kabul ederken, iklim müzakerelerinin yaklaşık 30 yıllık tarihinde ilk kez "fosil yakıtlara" referans verilen metinde, sıcaklık artışını sınırlandırmak için "fosil yakıtlardan uzaklaşma" çağrısı yer aldı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası18.01.2024
KOBİ’ler olmadan net sıfıra ulaşamayız

28'inci Taraflar Konferansı (COP28), 30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai'de düzenlendi. Toplantının odak noktası Kuzey ve Güney ülkeler arasında dayanışma ve enerji dönüşümü olurken, öne çıkan diğer konular ise şunlar oldu; daha kapsayıcı ve erişilebilir bir konferans oluşturmak, hedefleri yükseltmek için azaltma çözümlerini desteklemek, adaptasyon için küresel hedef koşullarına ve adaptasyon finansmanına ilerlemeye odaklanmak, COP27’de oluşturulan kayıp-zarar fonunun operasyonel hale getirilmesini ilerletmek ve iklim finansına daha adil bir erişim sağlamak.

 İSO COP28’E TAM KADRO KATILDI

 İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Pavilyonu’nda düzenlenen COP28 yan etkinlikleri kapsamında 4 Aralık 2023’teki “Sürdürülebilir Üretim Çağında Yeşil Dönüşüm ve KOBİ’ler” panelinin açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe gerçekleştirdi. anelin konuşmacıları arasında OECD Girişimcilik, KOBİ’ler, Bölgeler ve Şehirler Merkezi Direktörü Lamia Kamal-Chaoui, CDP Etki Sorumlu Yöneticisi Nicolette Bartlett, Ereks-Blue Matters Yönetim Kurulu Üyesi ve Rematters-Tekstil Geri Dönüşüm Çözümleri CEO’su Romain Narcy ve Episome Biotech Kurucusu ve CEO’su Dr. Murat Balaban yer aldı. Sultan Tepe, iklim değişikliğinin toplumu ve ekonomileri etkileyen en önemli küresel sorunlardan biri olduğunu belirterek, “İklim değişikliğiyle mücadelede öncelikli strateji, artan küresel ortalama sıcaklığın nedenlerinden olan sera gazı emisyonlarının azaltılması olmalıdır. Bunu başarmanın yolu da tüm sektörleri yeşil dönüşümün itici güçleri olan yeni teknolojilerle ve inovatif iş modelleriyle dönüştürmekten geçer. Yeşil ekonomiye geçiş, yalnızca iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmakla kalmayıp; yenilikçiliği, istihdam artışını ve uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirliği de teşvik edecektir. Yeşil dönüşümün başarılı olabilmesi için bu sürecin kapsayıcı olması ve kimsenin geride bırakılmaması önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALAR ALTI TEMA ÜZERİNE YOĞUNLAŞTIRILDI

 Küresel ekonomide çoğunluğu oluşturan KOBİ’lerin yeşil dönüşümde kilit bir rol oynayacağının altını çizen Tepe, “Ancak KOBİ’ler, sahip oldukları önemli role rağmen yeşil dönüşüm sürecine aktif katılımlarını engelleyen birtakım zorluklarla karşı karşıyalar. Bu zorlukların başında finansa, bilgiye ve teknolojiye erişimin kısıtlı olması karşımıza çıkıyor. Yeşil ekonomiye geçişte bu engellerin tespit edilmesi ve KOBİ’lerin çevre dostu girişimlerinin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu perspektifle, İSO olarak ‘sürdürülebilir üretim’ yaklaşımını benimsedik ve ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Sanayi, ‘Döngüsel Ekonomi’, ‘Sanayinin Dayanıklılığı’, ‘İşin Geleceği’, ‘Güvenli Çalışma Ortamı’ ve ‘Sürdürülebilir Finans’ olmak üzere altı ana tema üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu kapsamda 10 farklı sektöre yönelik sürdürülebilir yol haritaları hazırladık ayrıca söz konusu alanlarda bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimler düzenliyoruz. Ek olarak paydaşlarımızla iş birliğini geliştirmek amacıyla İSO Sürdürülebilirlik Platformu'nu kurduk” dedi. Yeşil dönüşüm sürecinde KOBİ’lerin önemi ve KOBİ'leri desteklemek için yapılması gerekenlerin ele alındığı panelde “KOBİ’ler olmadan net sıfıra ulaşamayız” ana söylemi ön plana çıktı. COP28 kapsamında farklı kurumlar ile görüşmeler de gerçekleştiren Tepe, OECD Girişimcilik, KOBİ’ler, Bölgeler ve Şehirler Merkezi Direktörü Lamia Kamal-Chaoui ile bir araya geldi. Toplantıda KOBİ’lerin yeşil dönüşümdeki önemi çerçevesinde KOBİ’leri desteklemek için OECD ve İSO arasındaki olası iş birlikleri ele alındı.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz