Türkiye'de Gündem

Karadeniz'de 1 trilyon metreküplük enerji

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için çalışmaların 2024 yılında da hız kesmeden devam edeceği öğrenilirken Karadeniz’deki gaz varlığı dikkat çekiyor.

6dk okuma
10.02.2024
Karadeniz'de 1 trilyon metreküplük enerji

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve tüketim içinde öz kaynakların payını artırmak için bu yıl da çalışmalara hız kesmeden devam edecek.

REZERVLER ARTIRILMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye, Karadeniz'de doğal gaz arama ve üretim çalışmaları kapsamında yürütülen faaliyetlerde toplam gaz rezervini 710 milyar metreküpe çıkardı. Bu çerçevede günlük 2,7 milyon metreküp üretimin sağlandığı Zonguldak açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalar yürüten sondaj ve sismik arama gemileri ile gaz tespit edilen kuyularda sondaj çalışmaları yapılıyor.

40 MİLYON METREKÜPLÜK HEDEF

İlk fazda 10 milyon, ikinci fazda ise 40 milyon metreküp üretimin hedeflendiği saha ve çevresinde Fatih, Kanuni ve Yavuz sondaj gemileri faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor. 

POTANSİYEL DİKKAT ÇEKTİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz'in enerji kaynakları açısından potansiyeline dikkat çekti. 

Akyener, "Bu bakir bölgede büyük bir balık yakaladık. İnşallah yeni büyük balık potansiyeli olan bir bölge olduğu için bu bağlamda çalışmalar devam edecek" dedi.

ARAMA ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Akyener, bölgede yoğun sismik çalışmalar yürütüldüğünü anımsatarak, daha önce çalışma yapılmamış bölgelerde de adımlar atıldığına vurgu yaparak şunlar kaydetti:
"Bu yapıların gerçek anlamda üretilebilir ekonomik rezerv olarak ifade edebildiğimiz hidrokarbon rezervi ihtiva edebilmesiyle alakalı test süreçlerine geçilmesi gerekiyor. 

Bu da ancak sismik analizler, yorumlar sonrasında sondaj yapılmasıyla ortaya çıkıyor. Bu bağlamda sondaj gemimiz ilgili potansiyel bölgelere yönlendirilerek arama çalışmalarına başlayacak diye ümit ediyoruz."

ORDU ÇEVRESİNDE SIZINTI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş da Ordu çevresinde ve Gürcistan'ın Batum şehri açıklarında uydu görüntülerinden alınan bilgiler doğrultusunda bazı petrol sızıntılarının tespit edildiğini söyledi.

BİRİKİM NOKTASI ÖNEMLİ

Rize'de Çayeli açıklarında da deniz üstünden numune alınıp incelenebilecek düzeyde petrol sızıntılarının zaman zaman gözlendiğini ifade eden Karataş, bu bağlamda Karadeniz’in yüksek potansiyel barındırdığına ilişkin bulgular olduğunu ifade etti.

Karataş, jeolojik araştırmalar neticesinde kayaç yapılarına bağlı olarak yer altındaki petrolün yer değiştirme ihtimalinin olduğunu belirterek, yapılacak sismik araştırmalar sonucunda petrolün ve doğal gazın hangi noktada biriktiğinin tespit edilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

1 TRİLYON METREKÜP GAZ

ABD kaynaklı bazı jeolojik araştırma verilerine göre Karadeniz'de 1 trilyon metreküp civarında doğal gaz rezervi olduğunun belirtildiğini aktaran Karataş, "Türkiye'nin bu potansiyelin daha 710 milyar metreküpünü bulduğunu düşündüğümüzde, var olmak için çok neden var. Yapılması planlanan çalışmalar netice verecektir." dedi.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz