İTHİB’le daha nice Kemaller yeşerecek…

İhracatçı Birlikleri ile ilk temasım 2007 yılında kurumun yayını olan “Hedef” dergisi ile başlamıştı. Aradan geçen 16 yıllık süre zarfında; hem bu yayını hazırlarken hem de sonrasında Birliğin çalışmaları hep yakın kadrajımda oldu. Çekişmeli seçimlerden, tasarım yarışmalarına, fuarlardan, ticaret heyetlerine kadar yapılan tüm hummalı çalışmalar geldi geçti… İTKİB çatısı altında yer alan birliklerin yapmış olduğu, benim de bir gazeteci olarak her zaman takdir ettiğim bir hamledir Tasarım Yarışmaları… İşte bu yarışmalardan biri de İTHİB tarafından hayata geçirilen Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması ‘Futurebase International. Özellikle bu yarışmanın altını neden çizdiğimi gelin sizlere bu yazımda aktarayım…

Takip edenler anımsar, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından geçen yıl 16’ncısı gerçekleştirilen Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması ‘Futurebase International’ın kazananı Hataylı üniversite öğrencisi Kemal Özpınar olmuştu. Kemal’in akıllara kazınan hikâyesi ise 6 Şubat depreminde tüm ailesini kaybetmesi. Fakat Kemal bu acının üstesinden nasıl gelmesini gerektiğini bildi ve tutkuyla yaptığı tasarıma daha da sıkı sarıldı. Kemal’in bu azmi ise ona İTHİB tarafından düzenlenen yarışmada birincilik getirdi.

Başta İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz olmak üzere bu yarışma için bir araya gelen sektörün önemli isimleri ise bu genç yeteneğin sahip olduğu tasarım yapabilme kabiliyetini yarışmada verdiği ödülle sınırlı bırakmadı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’yi yasa boğan depremde tüm ailesini kaybeden Kemal Özpınar’ın bu acı olayın ardından yaşadığı üzüntüden çıkmasında yardımcı olabilecek bir hamle geldi İTHİB’den.

Troublesome Shine tasarımları ile birinci olan Kemal Özpınar’ın tasarımlarıyla elbise ve etek ceket takımı olarak iki ayrı ürün oluşturulurken, tasarımlar toplam 24 parçalık koleksiyon haline getirildi ve Yalçın Ayaydın’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Zorlu Center İpekyol mağazasındaki vitrinlere çıktı.

Bu değerli adımı basın mensupları ile bir araya geldiği buluşmada değerlendiren Ahmet Öksüz’ün söylediği sözlerle; tasarımın bir kültür oluşturduğunu, kültürün değerleri şekillendirdiğini değerlerin ise geleceğe nasıl yön verdiğini bir kez daha görmüş olduk. Yani tasarım sadece bugünü değil, yarınımızı da şekillendiriyor. Tıpkı genç yetenek Kemal Özpınar’ın geleceğini şekillendirdiği gibi.

Yorum Yaz