PARÇALI BULUTLU
Trump’ın açıkladığı tarifeler, Çin başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB), Japonya, Vietnam, Güney Kore, Tayland, İsviçre, Tayvan, Hindistan, Malezya, İngiltere ve Türkiye gibi birçok ülkeyi etkileyecek. Özellikle Çin ve AB’nin bu tarifelerden büyük zarar görmesi bekleniyor. Türkiye ve İngiltere’ye %10 vergi uygulaması, bu ülkelerle ABD arasındaki ticari ilişkilerde yeni bir dönemi işaret ediyor. Yurt dışında üretilen otomobillere %25 vergi getirilmesi, otomotiv sektöründe küresel bir yeniden yapılanmayı tetikleyebilir. Meksika ve Kanada’nın şu an için listede yer almaması, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ile ilişkili. Ancak, bu durumun geçici olabileceği öngörülüyor.
Rusya’nın listede yer almaması dikkat çekici. Trump’ın, Çin ile yakınlaşan Rusya ile ilişkileri iyi tutma çabası, ABD’nin dış politikasında yeni bir sayfa açtığı şeklinde yorumlanıyor. 1947’de dönemin ABD Başkanı tarafından uygulamaya konulan Harry Truman Truman Doktrini’nin belli ki sonu göründü.
Trump’ın bu adımları, küresel ticaret savaşlarının başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Trump’ın, tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi seven ve bir tüccar gibi konuşmayı seven tavırları, uluslararası arenada gerilimi artırıyor.