AÇIK
İstanbul’da meyve fiyatlarındaki artışın temel nedeni, nisan ayında Türkiye’nin önemli meyve üretim bölgelerinde etkili olan don felaketi olarak gösteriliyor. Meyve ağaçlarının çiçeklenme döneminde yaşanan bu olumsuz hava koşulları, rekolteyi ciddi oranda düşürerek piyasaya sürülen ürün miktarını azalttı. Bu durum da doğrudan fiyatlara yansıdı.
Şu anda marketlerde kiraz ve armut, en yüksek fiyatla satılan meyveler arasında başı çekiyor. Kirazın kilogram fiyatı 500 ila 600 TL arasında değişirken, armut 180 ila 200 TL bandında alıcı buluyor. Diğer yaz meyvelerinde de benzer bir tablo söz konusu. Nektarinin kilosu 200-220 TL, üzüm 150-200 TL, şeftali ise 180 TL civarında satılıyor.
Meyve fiyatlarındaki bu dramatik artış hakkında açıklamalarda bulunan hal esnafı Nurullah Dağıstanlı, piyasadaki durumu özetledi. Dağıstanlı, “Bu dönemde çok az bölgeden meyve geliyor. Kayısı Malatya’dan gelmiyor, Mersin’den geliyor. Hatta 15 gün sonra İstanbul’da kayısı bulamazsınız” ifadelerini kullandı. Üzüm mevsimi olmasına rağmen fiyatların yüksekliğine dikkat çeken Dağıstanlı, “Normalde bu aylarda fiyatlar düşük olurdu ama don vurduğu için yüksek” dedi.
Hal esnafı olarak toptan satış yaptıklarını belirten Dağıstanlı, kendi fiyatlarının dahi meyvesine göre 80 TL ile 200 TL arasında değiştiğini söyledi. Kirazın kendilerinde 350 TL iken marketlerde 500-600 TL’ye satıldığını vurgulayan Dağıstanlı, en ucuz meyvenin karpuz olduğunu ekledi. Mevsimi olmaması nedeniyle elmanın da fiyatının yüksek olduğunu (100 TL/kg) dile getiren Dağıstanlı, genel bir öngörüde bulunarak, “Fiyatlar düşmez, meyve bu sene sıkıntı” uyarısında bulundu.
En yüksek fiyatlı meyvelerin armut ve kiraz olduğunu yineleyen Dağıstanlı, kendi toptan fiyatlarını da paylaştı: “Armut 100-130 TL, Kayısı 80-130 TL.” Bu fiyatların marketlerde yüzde 30 ila yüzde 40 daha yüksek olduğunu belirten Dağıstanlı, “Market fiyatları 200 TL’nin altında meyve yok” diyerek durumu özetledi.
Dağıstanlı, bu durumun çözümü hakkında ise karamsar bir tablo çizdi: “Bunun çözümü yok. Allah’tan gelen bir şey, bunun çözümü olmaz. Az tüketilecek bu kadar basit. Don olduğu zaman meyve verecek olan ağaç çiçek de açmaz, meyve de vermez. Bu durum önümüzdeki yılları da etkiler.” Bu açıklama, meyve fiyatlarındaki yüksek seyrin kısa vadede değişmeyeceğine ve gelecek dönemlerde de etkilerini sürdürebileceğine işaret ediyor. Tüketicilerin bu yaz meyvelere daha yüksek bütçeler ayırması gerekecek gibi görünüyor.
GÜNDEM KORİDORU
12 Temmuz 2025