Gündem Koridoru

İş bulmak mı, eleman bulmak mı?

“İş, güç” ifadesinin günlük dile peş peşe yansımasından da anlaşılıyor ki; iş, güç anlamına geliyor. Güçlü bir toplumun oluşması için iş bulma süreçlerinde yaraya merhem olan istihdam platformları, ekonominin sağlam adımlarla ilerlemesine ön ayak oluyor. Kurucusu olduğu istihdam platformu ile işsizlik çarklarının en ağırını hareket ettiren Murat Günay, liderliğini yaptığı ve son zamanlarda kullanım rekorları kıran “Eleman.net”in istihdama etkisini tüm detaylarıyla anlatıyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası06.05.2023
İş bulmak mı, eleman bulmak mı?

İş bulmak mı eleman bulmak mı?” sorunsalına bütün halkalarıyla yanıt veren Eleman.Net CEO’su Murat Günay, sektörün bıçak sırtı konularından olan işsizlik meselesine kurum olarak yaptıkları araştırmaları da referans göstererek yanıt getiriyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda gündemi yoğun olarak meşgul eden EYT konusuna ve deprem bölgesindeki istihdam krizine çözüm sunan Murat Günay, aynı zamanda geleceği olan meslekleri artıları ve eksileriyle dergimizin 18’inci sayısına anlatıyor.

“DEPREMZEDE İSTİHDAM PLATFORMU” KURDUK

Deprem bölgesinde yıkılan ekonomiyi ayağa kaldırmak için bölgedeki istihdam krizine yönelik açıklamalar yapan Eleman.net CEO’su Murat Günay, depremin yaşandığı 10 ildeki istihdam meselesine şöyle yanıt veriyor; “Eleman.net adına öncelikle milletimize baş sağlığı diliyorum. Depremin yaşandığı 11 ilde istihdam oluşturulması adına bölgedeki KOBİ'lerin ücretsiz iş ilanı yayınlaması ve iş arayışında olan depremzedelerin kendilerine uygun ilanlara başvurması için bir 'Depremzede İstihdam Platformu' kurduk. Afetzedelerin öncelikli istihdamı için başlattığımız projenin ismi 'Sen De El Ver' oldu. Bu projeyle enkaz bölgesindeki kişilerin öz geçmişlerini bırakabileceği bir havuz oluşturduk ve bizde kayıtlı olan tüm işletmelerin bu aday havuzunu görmesini sağladık. Bu projeye sadece KOBİ’ler değil büyük holdingler de dahil Dijital bir kariyer platformu olarak, bölgenin istihdamla kalkındırılmasına her zaman yardımcı olacağımızı belirttik.”

Sözlerine kurucusu olduğu iş bulma platformunun arka plandaki işleyişini anlatarak devam eden Eleman.net CEO’su Murat Günay, “Yüzlerce pozisyon açığı bulunuyor. İş bulma süreci, kişinin niteliği ve karşı tarafın aradığı değerlerle ilgili işliyor genellikle adaylar eğitim durumuyla mesleki deneyimlerini paylaşarak birden fazla şirkete başvuruda bulunabiliyor ve söz konusu başvuru, işverenin ilgili birimine düşüyor. Biz bunları arka planda görüyoruz“ dedi.

Sektörün en can alıcı diğer bir konusu olan KOBİ'lerin genellikle mavi yakalı eleman sıkıntısı yaşamasının nedenlerini açıklayan CEO Murat Günay, “Biz burada doğru adayı, doğru firmayla eşleştirmek için gerektiğinde yapay zeka bile kullanıyoruz. Çünkü adayların bir kariyer haritasına ihtiyacı olabiliyor. İşveren tarafına baktığımızda ise aslında mavi yaka olarak ara kademede çalışacak birileri mutlaka bulunuyor ama şartların zorlayıcı olması sebebiyle bu durum kalıcı olmuyor. Bunun önüne geçmek için son yıllarda değişiklikler yapıldı. Yan haklar, kariyer olanakları, takdir edilme gibi çalışanın beklediği kriterler sağlandığında işe alınan elemanın da kalıcılığı sağlanıyor” ifadesini kullandı

“EYT’Lİ OLMASINA RAĞMEN ÇALIŞAN SAYISI YÜZDE 80”

Ekonomi gündeminin en çok konusu olan EYT’ye dair yaptıkları araştırmaları aktaran Murat Günay, EYT'li olmasına rağmen çalışmakta olan kişi sayısından bahsederek sözlerine parantez açtı ve şu ifadeleri kullandı: “Yaptığımız araştırmalara ve işveren taraflarından aldığımız bilgilere göre, EYT’li olarak çalışmakta olan kişi sayısı yüzde 80 civarındadır ve emekli olmasına rağmen talep yüksek oranla çalışmak istedikleri yönündedir.”
Sektörün ve ülkenin geleceğini ilgilendiren bir başka elzem konu olan genç istihdamına yönelik konuşan Günay, kariyer haritasında yön arayan gençlerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyerek şöyle konuştu; “Bu sene için yüz bin öğrenciye ulaşma hedefi koyduk. Bu yolda özellikle meslek yüksekokulları, meslek liseleri, üniversiteler ve mesleğe uygun bölümlerde yetiştirilen öğrencilerle bir araya gelerek kariyer toplantıları gerçekleştiriyoruz. Üniversitelerle ilgili protokolleri imzalayıp kamuoyuna sunuyoruz. Burada bilhassa gençlerin kariyer yolculuklarında ve iş hayatında nelerle karşılaşacaklarını, nasıl iş bulacaklarını, kriz anındaki manevralarını ve dijital platformların kullanımını konu ediyoruz.”

Bir kariyer platformu kurucusu olarak gelecek planı yapan gençlere son zamanlarda istihdam alanı geniş meslek dalları öneren Günay, “Genel olarak şu sıralar yazılım dünyası ve teknoloji rağbet görüyor. Hatta bunun bir sonraki aşaması da yapay zeka oluyor “dedi.

“YAZILIMA İHTİYAÇ ESKİSİNDEN DAHA FAZLA”

Murat Günay, “Türkiye yazılımcı ihtiyacını karşılayacak bir eğitim altyapısına sahip mi?” sorusunu ise şöyle cevaplıyor: “Ekonomi sektöründe tüm şirketlerin bir teknoloji depamanı bulunur. Ne yaparsanız yapın hiç fark etmeksizin bir web sitesi kullanımı her işletmede şart. Dolayısıyla yazılıma eskisinden daha çok ihtiyacımız var. Her şeyin dijitalleşmesi diğer yandan zanaat işlerin kıymetini de artırabilir. Dolayısıyla iş öğreten meslek liseleri ve meslek yüksekokulları gerçekten çok değerli benim nezdimde“

Yazılım sektöründeki arz-talep dengesinden bahseden Günay sözlerine şöyle devam ediyor: “Baktığımız zaman yazılım sektörünün bir arz talep dengesi olduğu görülüyor. Yani belli bir sınıra ulaştıktan sonra artık herkes yazılımcı olamayacak. İkinci adım olarak yazılımcılıktan sonra büyük datayla yani veriyle uğraşanlar daha ön plana çıkacak. Dijital tarafta her yaptığımız şeyin bir tane veri ürettiğini düşünün dolayısıyla bu veriyi yorumlayacak birileri gerekiyor.“

Z kuşağının teknolojiye olan ilgisini de görüşlerine katan Murat Günay şu ifadeleri kullanıyor: “Teknolojiyle doğdukları için her şeyin çok hızlı olmasını istiyorlar. Cep telefonlarıyla ve internetle doğdular. Bizler ise hayatımızın bir önceki evresinde tanıştık internetle. İnternetle erken yaşta karşılaşmaları ve her şeyin hızlı olması onlar için hayatın her alanında çok önemli. Bu alan iş ortamı da olabilir, ev de olur, okul da olur. Hızlı ve engele takılmadan olmasını istiyorlar. Engellere takılmaktansa dediğim gibi onun nasıl kolay yapılabileceği üzerine kafa yoruyorlar. Bu insan hayatını çok kolaylaştıran bir şey aslına bakarsanız."

Z kuşağının en temel beklentisinin hız olduğunu vurgulayan Eleman.net CEO’su Günay “Bizden hızlılık bekliyorlar. Bir İnsan Kaynakları klasiği olan 'Biz size dönüş yaparız' kültürü onlar için geçerli değil. İK dönüş yaptığında sırf geç oldu diye yanıt vermeyenler var." diyerek sözlerine son veriyor.

Gündem Koridoru
Yorum Yaz