Türkiye'de Gündem

Hazır Giyim IFCO ile 2024'e hazır

Tekstil ve hazır giyim sektörü, gerek ekonomiye gerek istihdama katkısı nedeniyle ülkenin lokomotif sektörü olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin bu alandaki ulusal ya da uluslararası gelişmeleri takip etmesi sektörün ihtiyaçlarını belirlemede büyük rol oynuyor. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, “Türk hazır giyim sektörü, ihracat hacmi nedeniyle giyim pazarının en büyük üçüncü tedarikçisi konumunda. Kuzey ve Güney Amerika gibi diğer pazarların önemi artıyor. Bu nedenle oradaki gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor” diyor.

6dk okuma
03.02.2024
Hazır Giyim IFCO ile 2024'e hazır

Türk ekonomisinin gelişim sürecinde önemli bir yere sahip olan hazır giyim, 2022 yılının ilk dokuz ayını 16,2 milyar Dolar ihracatla tamamladı. Bu durum 2023 yılında ise 19,3 milyar Dolar oranında seyretti. Sektörün son yıllarda Türkiye’deki payının azalmasına rağmen ihracat oranı giderek arttı. Ancak, rekabet düzeyinin yüksek olduğu küresel pazarlarda üreticilerin başarılı olabilmeleri, markalaşma ve müşteri memnuniyetinin sağlanması gibi faktörlerle sıkı sıkıya ilişkilendirildi. Müşterileri memnun etmenin yolu ise, belirlenen ya da öngörülen ihtiyaçlar doğrultusunda tamamen yeni ürünler tasarlamak ya da mevcut olanları geliştirmekten geçiyor. Zamana karşı yarışılan böyle bir ortamda yeni tasarımların; düşük maliyetle ve yüksek kalitede sunulması, üreticilere önemli bir rekabet ortamı sağlıyor. Bu nedenle günümüzde ürünlerin yeniden tasarlanması, ürünün nasıl geliştirileceği, üretim sürecindeki adaptasyon ve geliştirilen ürünün hangi tüketici grubuna hitap edeceği üreticiler açısından üzerinde önemle durulması gereken konulardır. Bu nedenle markalaşma ya da yeni ürün tasarımı sürecinde fuarlar, ulusal ya da uluslararası üreticiler ile ağ oluşturmada önemli konumdadır. Bununla birlikte, üreticilerin hazır giyim sektöründeki yenilikleri
yakalamak adına yüksek kalite ve kısa zaman gibi öncelikli değişim gereklilerini uygulaması gerekiyor.

IFCO’DA NELER OLACAK?

Türkiye, hazır giyim tasarımında öncü ülkelerden biri konumunda. İFCO ise katılımcıların kendi koleksiyonlarını ve tasarımlarını dünyanın dört bir yanından gelen alıcılar aracılığıyla yeni lokasyonlara ve müşterilere tanıtmalarına katkı sağlayacak. İstanbul Fashion Connection Fuarı'nda özellikle dijital dönüşüm, akıllı giyim, teknik tekstiller ve sürdürülebilirlik konularında tasarım, etkileşim ve deneyimi bir araya getirecek trend alanları, seminerler, atölyeler ve defileler yer alacak. Toplam 35 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek olan fuarın katılımcıları, özellikle AB Ülkeleri, İngiltere, Rusya Federasyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Kuzey Afrika ve Orta Doğu olmak üzere çok sayıda bölgeden gelen binlerce firmanın satınalma heyetleri ile bir araya gelecek. Türkiye'nin moda başkenti olan İstanbul, trendleri, modayı, tasarımı, markaları, ticareti ve iş birliklerini bir araya getirmek için ideal bir merkez. Hatta modanın başkenti olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. İHKİB de, bu canlı merkezi tüm dünyaya tanıtacak olan İstanbul Fashion Connection Fuarı ile hazır giyim sektöründe yeni bir dönem açmayı hedefliyor. İHKİB'in temsilcisi olduğu giyim sektörü, kadın ve erkek giyimden bebek ve çocuk giyime, abiye ve gelinlikten deri giyime, kottan spor giyime, iç giyimden çoraba ve ayakkabıdan çantaya kadar tüm ürün gruplarını tek bir çatı altında bir araya getiriyor.

“IFCO TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN KİLİT FAKTÖRLERDEN BİRİ”

IFCO fuarının adeta doğu ile batı arasında köprü görevi gördüğünü belirten İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan,” İstanbul bu fuar ile doğu ile batı arasında köprü konumunda. Bu tanım Türk moda endüstrisi için de geçerlidir. Özetlemek gerekirse IFCO eski kıtada düzenlenen en büyük fuar etkinliklerinden biri oldu. Expo Center’da gerçekleştirilen bu etkinlik, 100’den fazla ülke ve 600’den fazla sergi standına ev sahipliği yaptı. Etkinliğin düzenlediği kapsamlı gösteriler, seminerler ve moda yarışmaları, Avrupa ve Asya arasında sıkışmış, kozmopolit bir bakış açısına sahip karmaşık bir sektör için umut verici üç boyutlu görüntüler sunmaya yardımcı oldu. Fuar, Türkiye ekonomisi ve istihdamı içinde moda endüstrisinin oynadığı kilit rolü anlatarak, ihracat sahasında uluslararası bir satranç tahtasında kendi oyununu oynuyor” dedi. 

“PAZARIN YÜZDE 70’İNİ AVRUPA BİRLİĞİ OLUŞTURUYOR”

2022 yılında 21,2 milyar Dolar gelir elde ettiklerini dile getiren Paşahan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Hazır giyim sektörü ülke genelinde üretimin yüzde 17’sini oluşturmakta ve 1,2 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu oranın yüzde 50’sini ise kadınlar oluşturmaktadır. Daha genel anlamda 2022 yılındaki tekstil ve giyim endüstrisi 79 milyon değerindeydi. Türkiye’nin ihracat haritasına bakıldığında, tercih edilen pazarın yüzde 70’ini Avrupa oluşturuyor. Ancak, Türkiye Avrupa’daki enerji krizi ve buna bağlı enflasyon artışları nedeniyle pazar çeşitliliğine önem veriyor. Bu bağlamda, ABD, Brezilya, Arjantin, Kanada, Arap Yarımadası ve Doğu Asya’daki bazı ülkeleri hedef olarak belirledik.”

“PAZARIN YÜZDE 70’İNİ AVRUPA BİRLİĞİ OLUŞTURUYOR”

2022 yılında 21,2 milyar Dolar gelir elde ettiklerini dile getiren Paşahan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Hazır giyim sektörü ülke genelinde üretimin yüzde 17’sini oluşturmakta ve 1,2 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu oranın yüzde 50’sini ise kadınlar oluşturmaktadır. Daha genel anlamda 2022 yılındaki tekstil ve giyim endüstrisi 79 milyon değerindeydi. Türkiye’nin ihracat haritasına bakıldığında, tercih edilen pazarın yüzde 70’ini Avrupa oluşturuyor. Ancak, Türkiye Avrupa’daki enerji krizi ve buna bağlı enflasyon artışları nedeniyle pazar çeşitliliğine önem veriyor. Bu bağlamda, ABD, Brezilya, Arjantin, Kanada, Arap Yarımadası ve Doğu Asya’daki bazı ülkeleri hedef olarak belirledik.”

“YEŞİL MUTABAKATA UYUMAMIZ GEREKLİ”

Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 60'a yakın kısmını oluşturan Avrupa Birliği'nin küresel iklim değişikliğiyle mücadelede karbon ayak izini azaltmaya yönelik Avrupa Yeşil Mutabakatını ortaya koyduğunu ve bir dizi teşvik ve yaptırımlarının devreye alacağını anımsatan Başkan Paşahan, şunları söyledi; “Merkezde aynı zamanda çevresel dönüşüm de bulunuyor ve ihracata yönelik güçlü vizyona sahip olan bir endüstri için Yeşil Mutabakat tarafından belirlenen iklim hedeflerine uyum sağlama çabasını içeriyor. Sürdürülebilirliği sağlamak için iklimsel ve çevresel sorunları fırsatlara dönüştürmeyi ve bu dönüşümü adil ve herkesi kapsayacak şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” 

“PANDEMİ İLE HEDEF BÜYÜTTÜK”

“İHKİB olarak pandemi sonrası hedef büyüttük” diyen Mustafa Paşahan, konuşmasında küresel pazarlardaki resesyon beklentilerine rağmen IFCO’ya yurt dışından büyük ilgi olduğunu söyledi. Paşahan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “İHKİB olarak pandemi sonrası hedef büyüttük. Orta vadede hazır giyim ihracatımızı 40 milyar Dolara çıkarmak istiyoruz. IFCO, bu hedef için en önemli motivasyon kaynaklarımızdan biri olacak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını kutladığımız 2023’te 100 bin metrekarelik bir alanda, tüm ürün gruplarını sergileyeceğimiz bir fuarla biz de moda endüstrimizin gücünü dünyaya göstereceğiz. Küresel anlamda bir moda merkezi olabilmemiz için IFCO gibi bir fuara sahip olmamız gerekiyordu. Sektörün yıllardır hayali olan bu fuarı gerçeğe dönüştürdük. Küresel doygunluk ve resesyona rağmen fuarımıza ilgi çok yoğun. 100’e yakın ülkeden 15 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayacağız.

İSTANBUL SEKTÖR İÇİN İDEAL BİR MERKEZ

Türkiye'nin moda başkenti olan İstanbul, trendleri, modayı, tasarımı, markaları, ticareti ve iş birliklerini bir araya getirmek için ideal bir merkez. Hatta modanın başkenti olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. İHKİB de, bu canlı merkezi tüm dünyaya tanıtacak olan IFCO ile hazır giyim sektöründe yeni bir dönem açmayı hedefliyor. Toplam 35 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek olan IFCO'nun katılımcıları, özellikle AB Ülkeleri, İngiltere, Rusya Federasyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Kuzey Afrika ve Orta Doğu olmak üzere çok sayıda bölgeden gelen binlerce firmanın satınalma heyetleri ile bir araya gelecek.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz