Yeni yönetim kadrosuna genç, dinamik, heyecanlı arkadaşların katıldığı da belirten Arıkan, “Bu konuda sektörümüze çok katkı koyacak insanlarla bir arada olduğumuzu düşünüyorum. Yeni kadromuzla sektörün gelişmeleri yakından takip ederek, sektörün daha ileri noktalara gelmesi için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Derneğin kuruluşundan itibaren hem kuruculara hem Derneğin tüm yönetim kurulu ve üyelerine geçmişte yaptıkları bütün katkılara teşekkür eden Arıkan, “2019’dan bu yana İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’nın yaptığı katkılar azımsanamaz. Projelerini ve dijitale dönüşümü hızlı ve efektif bir şekilde başarıyla uyguladıkları, sektörün dinamizmini harekete geçirdikleri ve sektörü dinlerken yüzde 99 memnuniyet değil, yüzde 100 memnuniyet ile sektörü güçlendirdikleri için Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Sayın Suat Çelik ve ekibine minnettarlığımızı sunuyoruz” dedi.
Ayrıca özel güvenlik hizmetlerinde Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun olurlarıyla TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın katkısı İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in büyük desteğiyle Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Meclisi’nin kurulduğunu belirten Arıkan, “Bu sayede sektörün tüm paydaşlarını devlet, dernekler, iş görenler ve işverenlerle birlikte sektörün tüm dinamiklerinin, tüm sorunlarının ve tüm çözüm önerilerinin konuşulduğu çok etkili bir platform oluşturulduğunu kaydetti.
Türkiye’de 400 bine yakın özel güvenlik görevlisi olduğunu belirten Arıkan, “Lakin bunların tamamı asgari ücret üzerinden değerlendirilmekte. Sektörde çalışma bakanlığıyla sürekli bağlantı kurmamıza ve bunları anlatmamıza rağmen halen bir beklenti içerisindeyiz. Kamuda çalışan 200 bin özel güvenlik görevlisinin hiçbirisi asgari ücretli değil yüzde 20 yüzde 30 fazlasıyla ve hatta yan haklarını da eklediğiniz de çok üzerinde maaşla çalışıyor. Ama özel sektöre hizmet veren 200 bin personel ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstünde çalışıyor. Bu ayrışma sektördeki dinamizmi çok bozuyor. Bu fark yüzünden her personel kamuya geçmeye çalışıyor. Bir kanun ile özel güvenlik görevlisinin en dip maaşı asgari ücretin yüzde 20 üzerinde olmalı gibi bir düzenleme yapılmalı. Kamu kendisi asgari ücretin üzerinde maaş verirken özel sektöre asgari ücret dayatıyor, bu değişmeli” diye konuştu.
Sektörde tek tip üniformaya kısmen geçildiğini, bunun yanında birçok yeniliğin geldiğini dile getiren Arıkan, şöyle konuştu: “Kaan Projesi adıyla Emniyet Özel Güvenlik Kolluk Kuvvetleri Özel Güvenlik Entegrasyon Projesi devreye girdi. Çok başarılı bir çalışma oldu. Ayrıca özel güvenlik eğitim kurumlarıyla ve özel güvenlik eğitim sistemi ile ilgili Özge Projesi (Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme) dijitale geçti. Bu da çok başarılı bir çalışma oldu. Türkiye’de 400 bin çalışanla özel güvenlik hizmetleri sahada 101 bin projede hizmet veriyor. Ayrıca 550 özel güvenlik eğitim kurumumuz var. Bunlar başarılı bir şekilde çalışıyor. Türkiye’de bugün bin 56 firma var, 2023 yılında istihdam rekoru kırdık, 2024 yılı için de bir rekor beklentimiz var. Kısacası sektör çok önemli gelişimler gösterdi.”
20 yaşında genç bir sektör olarak çok büyük gelişmeler gösterdiklerini anlatan Arıkan, hedeflerinin önümüzdeki süreçte hizmet ihracatı olduğunu söyledi. Türkiye’deki bu yapının bu kadar hassas ve düzgün kurulmuş bu sektörün artık yurt dışı pazarlara açılma zamanının geldiğini ifade eden Arıkan, “Türkiye ekonomisine ihracat kalemi yaratarak katkı vermek zorundayız, dernek olarak temel hedeflerimizin başında bu geliyor. Sadece dernek olarak tüm sektörle güçlü bir dayanışma içinde hareket ederken kamu kurumları ile Emniyet ve Jandarma ile ve hatta sendikalar ile de koordineli hareket ederek sektörün gelişimine katkı sunuyoruz, sunmaya da devam edeceğiz” dedi.
GÜNDEM KORİDORU
27 Aralık 2024