Türkiye'de Gündem

Güvenilir gıda için beklenmeyene hazırlıklı ol

“Beklenmeyene Hazırlıklı Ol” temalı Dünya Gıda Güvenilirliği Günü Programı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geliştirdikleri Tarım Cebimde uygulamasıyla vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

6dk okuma
11.06.2024
Güvenilir gıda için beklenmeyene hazırlıklı ol

Dünya Gıda Güvenilirliği Günü kapsamında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte yurt içi ve yurt dışından gelen sektör temsilcileri, akademisyenler ve uzmanlar bir araya geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açılışını yaptığı etkinlikte Tarım Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Tarım Cebimde’ uygulaması ilgi çekti.

Nüfus artışının gıdaya olan talebi beraberinde getirdiğini dile getiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda mevzuatını oluştururken Avrupa Birliği’ne uyumun yanı sıra, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmalarını dikkate aldıklarına işaret etti. Vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerinin altını çizen Yumaklı, Tarım Cebimde uygulamasının güvenilir gıdaya ulaşmada tüketiciye yol gösterici olduğunu söyleyerek ’’Tarım Cebimde uygulamamıza yeni eklediğimiz ve tanıtımını gerçekleştirdiğimiz “İşletme Denetim Sorgulama” özelliği sayesinde denetim sonuçlarını vatandaşlarımız için daha ulaşılabilir hale getirdiğimizin müjdesini paylaşmak istiyorum’’ diye konuştu.

“HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

Etkinliğin açılışında konuşan Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, gıda güvenilirliğinin önemine vurgu yaparak “FAO ve WHO tarafından organize edilen ve bu yılki teması Beklenmeyene Hazırlıklı Ol” olan Dünya Gıda Güvenilirliği Günü ve gıda güvenilirliği konusunda herkesin sorumluluk alması ve üzerine düşen görevleri yerine getirmesi sadece bizlerin değil herkesin vatandaşlık görevidir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

GÜVENİLİR GIDA İÇİN ATILAN ADIMLAR

Dilber, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü olarak bu konunun önemini vurgulamak için ‘Tohumdan Çatala kadar güvenilir gıda’ mottosuyla ilerlediklerini belirterek gıdanın her bir aşamasında ayak izleri, mesai arkadaşlarının gayreti olduğunu belirtti. Ersin Dilber, Genel Müdürlüğün gıda güvenirliliği konusunda son bir yılda attığı adımlardan bazılarını şu şekilde sıraladı:

  • Tarımsal üretimde kullanılan ilaç ve gübrelerin izlenmesi,
  • Kahverengi Kokarca, Akdeniz Meyve sineği gibi zararlılarla mücadele,
  • Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan antibiyotiklerin takip edilmesi,
  • Salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması,
  • Gıda işletmelerinde taklit ve tağşişin önüne geçilmesi,
  • Hijyen kurallarına göre gıda ve gıda hammaddelerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve nakliyesinin denetlenmesi.

Yeni yayımladıkları gıda güvenilirliği mevzuatları ile üreticilerin haklarını koruduklarını, tüketicinin de güvenilir ve kaliteli gıdaya ulaşması noktasında önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Genel Müdür, “Ancak bunları yaparken de en çok kamuoyundaki gıda güvenilirliği hakkında bilgi kirliliği ve dezenformasyonla mücadele ettik. Bilgi kirliliği ve dezenformasyonla mücadele için tüketicilerimizin bilinçlendirilmesi ve doğru bilgilendirilmesi noktasında her türlü imkânı değerlendiriyoruz. Genel müdürlüğümüze bağlı Toplam 148  ve özel gıda kontrol laboratuvarı 7 bin 500’den fazla gıda denetim görevlilerimiz ile  7/24 mesai mefhumumu gözetmeden çalışıyoruz’’ diye konuştu.

 

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz