Türkiye'de Gündem

Girişimci adayları bu zirvede buluştu

İstanbul Esenyurt Üniversitesi tarafından 14 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen GirişimFest, sektörde önde gelen isimleri ve öğrencileri bir araya getirdi. Etkinlikte dijital dünyada değişen iş dinamikleri, yapay zekânın sektöre entegrasyonundaki çıktılar ve yatırım teşvikleri gibi konulara odaklandı. Alanında uzman panelistler konuşmalarını girişim sektöründe faaliyet göstermek isteyen öğrencilere tavsiyeler vererek tamamladı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası15.05.2024
Girişimci adayları bu zirvede buluştu

Farklı sektörlerden konuşmacıların yer aldığı programda, 19 panelist katılımcılarla buluştu. Etkinlikte TGRT Haber Ekonomi Müdürü ve Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak, Envoyo Kurucu Ortağı Gökhan Akar, İstanbul Sanayici ve İş İnsanı Dernekleri Federasyonu (İSİFED) Başkanı Muammer Ömeroğlu, Kurt & Partners Yönetici Ortağı Özlem Kurt, WORLDEF E-Ticaret Vakfı Genel Sekreteri Sedat Ateş gibi isimler yer aldı.

YATIRIM TEŞVİKLERİNDE ODAK MELEK YATIRIMCI

Türkiye’de e-ticaret konusunda yatırım teşviki almanın oldukça zor olduğuna işaret eden Muammer Ömeroğlu, melek yatırımcı bularak süreci oradan gelen teşvikle yürütmenin en kolay ve en hızlı yol olabileceğini söyledi. Yatırımcının yola maddi teşvik motivasyonuyla çıkmaması gerektiğinin altını çizen Ömeroğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Yatırım teşviklerinde iyi niyetle koşturduğunuz zaman zaten işinizi yaparken işinizden alacağınız teşvikten çok daha fazlasını kaybediyorsunuz Dolayısıyla iyi niyetle koşturan insanlar yatırım teşviklerine ulaşması biraz zor oluyor. Daha çok geçmişte çok fazla duyduğumuz özellikle Doğu’ya çok fazla teşvikler veriliyor oraların kalkınması açısından. Fakat burada kötü niyetli insanlar, bunlara ulaşması daha kolay oluyor. En iyi şartlarda yüzde 15, yüzde 20’sini alırsınız bir yatırım teşvikinin ve dolayısıyla maddi teşvik alacağım diye yola çıkmamak gerekiyor. Türkiye’de bunun sonucu kesinlikle başarıya ulaşmaz”.  

İŞ DÜNYASINDA YAPAY ZEKÂ DÖNÜŞÜMÜ

Panelde yapay zekânın sektör konjonktürünü pek çok açıdan değiştirebileceği öngörülerek bu durumun sektörde belirli alanlarda riskler taşımasına karşın iş dünyasında bambaşka bir dinamik yaratacağı belirtildi. Yapay zekânın beraberinde getireceği söz konusu dönüşüme değinen Sedat Ateş, gençlerin kendini farklı perspektifte geliştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bir hukukçu olarak yapay zekânın konfor alanının yanı sıra risklerine odaklandığını belirten Özlem Kurt, “Ben yapay zekâ konusunda acaba biz var olma mücadelesi vermek zorunda kalacak mıyız kaygısı duyanlardanım açıkçası. Biraz da mesleki deformasyondan dolayı risk gördüğüm için hep o tarafta. Ama bir yandan içimi serinletmeye çalışıyorum. Yapay zekâ belki etkinlik kazandırıyor, zaman kazandırıyor, derleyip toplamada, raporlamada, matematiksel veriye ulaşmada belki çok fazla işe yarıyor. Ama insana dair değerlendirme yapma mekanizması bakımından umuyorum en azından bizimle aynı seviyede değil” diye konuştu.

E-İHRACATLA KATMA DEĞER ÜLKEDE KALACAK

Katılımcılara e-ihracat projesi olarak tasarlanan Envoyo’nun çalışma prensibini anlatan Gökhan Akar: “Türkiye’de yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 98’i normal bildiğimiz kanallarla başka ülkelerdeki distribütörler kanalıyla, ithalatçılar kanalıyla ihraç ediliyor. Ama buradaki problem şu: Biz depodan bu ürünleri bütün dünyaya gönderiyoruz. Ama katma değer maalesef ülkede kalmıyor. Katma değer yurt dışındaki distribütörler, ithalatçılar aracılığıyla perakende kanallarda ve online kanallarda bizim ürünlerimiz satılıyor. Envoyo burada ne yaptı değer önerisi olarak? Sizin ürünlerinizi yurt dışına gönderirken buradaki distribütörlere veya aracılara ürünlerinizi satmak zorunda değilsiniz. Kendiniz ürünlerinizi bizim gibi bir yapı aracılığıyla gönderebilir ve kendi hesaplarınız üzerinden satabilir. Aslında ithalatçıda, distribütörde kalan o katma değeri ülkemizde, hatta şirketinizde tutabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz