Yazarlar

Gıda sektörünün temsilcileri F- İstanbul'da buluştu

F İstanbul, Türkiye'nin en büyük fuar alanı olan İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy'de gerçekleştirilecek.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası13.07.2023
Gıda sektörünün temsilcileri F- İstanbul'da buluştu

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve önceki yıl gıda sektöründe büyük yankı uyandıran F-İstanbul Gıda İhracatı Fuarı, hem sektör liderlerini bir araya getirmesi hem de piyasadaki son trendlerin takip edilmesi açısından büyük bir önem taşıyor. Önceki gün sektör profesyonellerine kapısını açan fuar, gıda piyasasında yenilikçi büyüme ve sürdürülebilirliğe ön ayak olacak firmalara ev sahipliği yapıyor.

12 Temmuz günü İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyarete açılan F İstanbul Gıda İhracat Fuarı, sektör lideri 500 katılımcı firmayı ağırlıyor. Üç gün sürecek programa ev sahipliği yapan So Fuar Grubu Kurucusu Özgür Sofuoğlu, fuara katılımın 15 bin ziyaretçi olduğunu öngördü. Programın detaylarını aktaran Sofuoğlu: “12 Temmuz ilk günü başlayan fuarımız Türkiye'nin en büyük fuar merkezi olan İstanbul Fuar Merkezi’nde, Yeşilköy'de yer alıyor. Toplam beş büyük salonu içine alan programda iki salon makineden diğer kalan üç alan da gıdadan oluşuyor. Toplamda 500 katılımcımız bulunuyor. 15 bin ziyaretçi bekliyoruz ve  sadece profesyonellere açık. Yani bu işin ticaretini yapan firmaları ağırlıyoruz. Uluslararası çerçevede 5 bin tane de yurt dışından ön kayıt yaptırmış yabancı ziyaretimiz var” dedi.

HEDEF İHRACAT PAZARIMIZI ARTIRMAK

Katılımcı firmaların niteliklerine değinen Özgür Sofuoğlu, “Fuar alanımızda üç gün süreyle misafir ettiğimiz firmalar kendi içinde kategorilere ayrılıyor. Temel gıda ve içecekler ayrı salonlarda yer alırken, çikolata grubu da farklı bir salonda bulunuyor. Bununla birlikte kuru ve sert kabuklu meyveler için de farklı bir yer tahsis ettik. Katılımcılar sadece sektör profesyonellerinden oluşuyor. Profesyonel ifadesinden kastımız bu işin ticaretini yapan kişiler, gıda mühendisleri ve ihracatçılar. Buradan da anlaşılacağı gibi konuya ilgili olmayan kesim katılım sağlayamıyor, dolayısıyla normalden farklı olarak üst platform bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Amacımız burayı işin ticaretinin konuşulduğu ihracat odaklı bir fuar haline getirmek.  Biz bu programa “gıda ihracat fuarı” diyoruz. Ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşması için artık bakış açımızı, ihracat hedefini değiştirmiş bulunuyoruz. İhracatçılar olarak biz çalışmalarımıza katkı yapacak işlerin peşindeyiz” diye konuştu.

İhracat olarak her geçen yıl artış gösterdiklerini aktaran Sofuoğlu, şöyle konuştu; "Yurt dışında tanıtım çalışmaları yapıp oradaki alıcıları burada konaklatarak firmalarımızla bağlantı kurduruyoruz. Güney Amerika'daki ülkeler bunlardan bir tanesi. Geçen sene 96 ülkeden katılımcımız vardı. Bu sene bunu aşarız. Yabancı ülkelerden farklı pazarlardan insanlar geliyor fuarlarımıza. Ama burada hedef ihracat pazarımızı artırmak. Türkiye’nin konjonktürel yapısı itibarıyla herkes geliyor. Türk ihracatına hizmet ederken aynı zamanda dünya ihracatına da hizmet ediyoruz."

GEÇEN SENENİN İHRACAT ORANI

 Geçen yılın ihracatından da bahseden Sofuoğlu, “Geçen yıl ihracatımız 255 milyar Dolar seviyesinde olmuştu. Gıda ihracatı ise ilk dört aylık dönem için 10 milyar Dolar olarak açıklandı. Yine buradan hareketle bu sene 30 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Geçen senenin üstünde olacağını düşünüyoruz. Özellikle bu yıla hizmet etmek için gayret ediyoruz. Bu yüzden de herkesi bu fuara bekliyoruz” dedi.

Gıdada Türkiye’nin dünya üzerindeki konumundan da bahseden Sofuoğlu, en çok hangi ürünlerin tercih edildiğini şu şekilde aktardı; “Türk ürünlerinde  bilinen klasik ürünler var. Kabuklu meyvelerde ve kuru meyvelere önemli bir paya sahibiz. Son dönemlerde şekerleme ürünlerinde de bir atağa sahibiz. İhracatçılar birliği rakamlarından görüyoruz. Bunun dışında hiç bilmediğimiz ürün ihracatları da var. Çin’e kanatlı grubunda ihracatımız var. Bu şekilde ihraç yaptığımız ama platformlarda belli olmayan ürünler var. Türkiye fındık, fıstık, Ege Bölgesinde üretilen incir, üzüm bunların kurutulmuşları gıda sektöründe ihracat ürünlerimiz.”

“TÜRKİYE’DE ELEŞTİRİ YAPAN BAŞKA FUAR VE PLATFORM YOK”

F İstanbul Fuarı'nın bir fuardan daha fazlası olduğunun altını çizen Özgür Sofuoğlu, "Bir yıl boyunca bütün katılımcılara hizmet veriyoruz. Online olarak kim ne talep ediyorsa bu talebini biz bütün katılımcılara bildiriyoruz. Bir yıl boyunca iletişimlerini bu platform aracılığıyla devam ettirebiliyorlar. Fuarda 3 gün hizmet veriyor gibi görünüyoruz aslında fuarcıların işleri en az bir sene sürüyor. Bu Türkiye için yeni bir şey Türkiye’de eşleştirme yapan bir fuar ve ticaret platformu başka yok” ifadelerini kullandı.

Patent alma konusundaki eksiğimizden de bahseden Sofuoğlu, son olarak şöyle konuştu; “Yurt dışında birçok yerde çok fazla Türk restoranı var. Türk restoranlarının herhangi bir denetimi sertifikasyonu yok. Bir Çin restoranına gittiğiniz zaman buradaki yemeğin bir kalite standartı var. Bizde bu konu ile alakalı bir çalışma yürütülüyor. Bunun bir an önce aktif hale gelmesi lazım. Gastronomi ihracatımızın daha seviyeli olması lazım. Türk mutfağının yurt dışında belli kalitede temsil edilmesi gerekiyor. Bununla da ilgili de fuarımızın ikinci günü gastronom ihracatı ile ilgili panellerimiz var.”

Gündem Koridoru
Yorum Yaz