Türkiye'de Gündem

Genel Kurulda güven tazeledi, yeni dönemde neler yapacak?

Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü olan TÜRKONFED’de geçtiğimiz ay seçim heyecanı yaşanmıştı. 26 bölgesel, 5 sektörel olmak üzere 31 federasyonun seçimlerinin sona ermesinin ardından Süleyman Sönmez’in başkanlığa devam etmesi kararı alınmıştı. Peki, TÜRKONFED’de yeni dönem nelere, hangi gündem maddelerine odaklanacak? Genel Kurul’da güven tazeleyen Süleyman Sönmez ile yeni dönemde ele alacakları konuları ve hedeflerini konuştuk…

6dk okuma
08.04.2024
Genel Kurulda güven tazeledi, yeni dönemde neler yapacak?

Türk İş Dünyası Konfederasyonu, (TÜRKONFED) ülkemizin 81 ilini kapsayan federasyon ve dernekler üzerinden 100 bini aşkın şirketi temsil ediyor. Bunun çok büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, 20 yıldır olduğu gibi bundan sonrada iş dünyasının ortak sesi olmaya devam edeceklerini, sorunlarına sahip çıkıp çözümler üretmeye, ekonomi politikalarına yön vermeye, bölgesel ve sektörel kalkınma vizyonları geliştirerek uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirtti.

Yeni dönemde öncelikli gündemlerinin ülke gündemiyle paralel bir şekilde ilerlemeye devam edeceğini aktaran Sönmez, “Ekonomideki istikrarsızlık, başta KOBİ’ler olmak üzere iş dünyamızın yaşadığı zorluklar ve bölgesel farklılıklar, Avrupa Yeşil Mutabakatı odağında işletmelerimizin daha çevreci ve daha rekabetçi olmalarını sağlayacak dijital ve yeşil dönüşüm çalışmaları, ülkemizin en önemli beka sorunlarından biri olan deprem riski, kadınların her alanda çok yönlü güçlendirilmesi ve tüm bu sorunların kaynağı olarak gördüğümüz ‘Orta Gelir’, ‘Orta Demokrasi’, ‘Orta Eğitim’ tuzaklarının aşılması için çalışacağız” dedi.

HER 10 KOBİ’DEN 7’Sİ KREDİYE ULAŞMAKTA ZORLANIYOR

Ülke genelindeki ekonomik durum en çok da KOBİ’lerin belini büküyor. Sönmez, bu yönde nasıl bir strateji izleyeceklerini yaptırdıkları anketin çıktılarını da paylaşarak şu sözlerle ifade etti; “Anadolu iş dünyasının nabzını ölçtüğümüz Finansmana Erişim Anketimizin 2023 yılı dördüncü çeyrek sonuçları, önceki çeyreklere göre ılımlı bir iyileşmeye işaret etse de halen her 10 KOBİ’den 7’sinin krediye erişimde sorun yaşadığını gösteriyor. Her 10 KOBİ’den 4’ü de işletme sermayesini sağlamak için kredi, tedarikçilerden borç gibi kaynaklara ihtiyaç duyuyor. Yani bu sorunlar devam ediyor. Döviz kuru dalgalanmaları ve piyasalardaki güven sorunları da işletmelerin planlamalarını zorlaştırıyor. Diğer taraftan geçtiğimiz yıl yayımladığımız Türkiye KOBİ Görünümü 2022 raporumuzda da KOBİ’lerin iş gücü verimliliğinin zayıf olduğunu tespit etmiştik. Halbuki yetkin, verimliliği yüksek ve katma değer yaratan KOBİ’ler hem refah düzeyi yüksek bir orta sınıfın var olmasında hem de gelir dağılımının görece adil olmasında önemli rol oynuyor. Biz bu kapsamda bir yandan eğitimler düzenlerken diğer yandan KOBİ’lerin teşviklerden daha sistemli bir şekilde yararlanabilmesi, eğitimde erişimin ve kalitenin artırılması, profesyonel danışmanlık piyasası oluşturulması gibi önerilerimizi ilgili kurumlarla da paylaştık. Yeni dönemimizde de KOBİ’lerin verimliliği ve rekabetçilik güçlerinin artması için politika önerileri geliştirmeye, onların sesi olmaya devam edeceğiz.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ‘ÜÇÜZ DÖNÜŞÜM’ OLARAK TANIMLIYORUZ”

Sürdürülebilirlik ve çevresel konulara verdikleri öneme de değinen Süleyman Sönmez, bu konuyu bir bütün olarak ele aldıklarını vurgulayarak, “Sürdürülebilirliği bir bütün olarak ele alıyor, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusundaki çalışmalarımızı ‘üçüz dönüşüm’ olarak tanımladığımız dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm odağında gerçekleştiriyoruz. Dijitalleşen; yeşil dönüşüm sayesinde kaynak verimliliği ile hem cari açığı azaltan hem de yeni ihracat pazarlarında rekabet gücünü artıran; eğitimden kadına, gençlikten girişimciliğe toplumun tüm katmanlarının dönüşümüyle birlikte KOBİ’lerimizden başlayarak ülkemizin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Öte yandan KOBİ’lerimizin bu üç dönüşüm alanında gelişip, sağlıklı, sürdürülebilir bir yapıya kavuşmalarını sağlayacak asıl unsur, ulusal ekonomi politikamızın bu gelişimi teşvik etmesidir. Ancak ekonomik koşullar, artan maliyetler ve piyasalarımız üzerinde etkili olan siyasi-hukuki ve jeopolitik gelişmeler ışığında, ekonomimizin ve KOBİ’lerimizin sürdürülebilirliği her geçen gün daha da zorlaşıyor. Biz bu ortamda KOBİ’lerimizin güçlenmesi için çeşitli raporlar yayınlayıp durum tespiti yapıyor ve ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımıza yeni dönemimizde de devam edeceğiz” diye konuştu.   

“İklim değişikliğinden savaşlara ve ekonomik durgunluğa uzanan çoklu krizler döneminde, yaşadığımız sorunları ancak küresel iş birlikleri ile aşabiliriz” diyen Süleyman Sönmez, TÜRKONFED’in bu alanda aktif olarak çalıştığının altını çizdi.

Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan, 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) üyesi olarak, globaldeki gelişmeleri takip ettiklerini aktaran Sönmez, yurt dışındaki iyi örnekleri gözlemleyip ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştıklarını söyledi.

TÜRKONFED YENİ DÖNEMDE AFET KONUSUNA EĞİLECEK

KOBİ’lerin rekabetçiliği, verimliliği ve kapasitelerini geliştirmek adına ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirdikleri iş birliklerinin yanı sıra eğildikleri bir diğer konunun da afet olduğunu belirten Sönmez, geçtiğimiz yıl yaşadığımız büyük felaketi hatırlatarak, “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketinde de yaşadığımız üzere her afetle birlikte iş dünyamızın rekabetçiliği olumsuz yönde etkileniyor. Bunun yanında deprem felaketi bize koordinasyonun, planlamanın, iş birliğinin, liyakatin, yerel bilginin ve sahanın sesine kulak vermenin önemini çok büyük bir bedel ödeterek öğretti. Biz bu kapsamda iş dünyasının farkındalığının artmasına ve bu koordinasyonun sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yalnızca kriz anlarında değil, aynı zamanda günlük iş hayatında da iş birliğinin önemini vurguluyoruz. Kamu, özel sektör ve sivil toplumun bir araya gelerek karşılıklı güveni artırdığı bir iş birliği ortamı oluşturmayı ve sürdürülebilirlik anlayışını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye'deki genç girişimciler ve KOBİ'ler için mentorluk ve eğitim programları ile ilgili de bilgi paylaşan Sönmez, bu desteklerin devam edeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı; “Veri bilimi eğitimleriyle Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 gencimizin teknoloji alanında istihdam olanaklarını artırmak üzere hayata geçirdiğimiz Veriyle Gelecek; KOBİ'lerin dijital dönüşümün bileşenleri, gereklilikleri ve faydaları konusunda bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını artırdığımız Dijital Dönüşüm Merkezi; sektör, ölçek ve bölge fark etmeksizin çalışmakta olan girişimci kadınların, değişen dünyanın dijitalleşmesi süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarını desteklediğimiz Girişimde Kadın Gücü; KOBİ’lerin kapasitelerini artırmak, dijitalleşme farkındalığını geliştirmek, faaliyetlerini dijital ortama taşımalarına destek olmak amacıyla yürüttüğümüz İşimi Yönetebiliyorum gibi halihazırda devam eden programlarımız var. Bu programları da ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile gerçekleştiriyoruz. Yeni dönemde de çeşitli eğitim ve mentorluk programlarıyla Anadolu’daki KOBİ ve girişimcilerle buluşmaya devam edeceğiz.”

“CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ YÜZYILINDA ANA ROTA EĞİTİM”

Türkiye’de orta gelir tuzağını aşmak için eğitimin önemi tartışılmaz. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için ekonomi dışında da yapılması gerekenler var. Bunun için bir yandan hukukun üstünlüğünü ve yargının bağımsızlığını sağlamak gerektiğini, diğer yandan da eğitimdeki sorunların çözülmesinin önemli olduğunu dile getiren Sönmez, bu kapsamda ortaya koydukları çalışmadan söz etti.

Mart ayında gerçekleştirdikleri Olağan Genel Kurulun ana temasını ‘Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Ana Rotamız Eğitim’ olarak belirleyen iş dünyasının çatı örgütünün öncelikli konularından birinin de eğitim yönünde olacağı netleşti. “Anadolu’yu gezdiğimizde iş insanlarının en çok yakındıkları konulardan birinin insan kaynağı sıkıntısı olduğunu görüyoruz. Bu da direkt olarak eğitimle ilgili” sözlerini kullanan Sönmez, “Eğer gençlerimize yeni çağın temel beceri ve yetkinliklerini kazandıramazsak ilerlememiz mümkün değil. Biz de laiklik ve bilimsellik ilkelerinden hiçbir ödün vermeden oluşturulması gerektiğine inandığımız yeni bir eğitim sisteminin önemine ve eğitim-demokrasi-ekonomi ilişkisine dikkat çekmek üzere hazırladığımız ‘Orta Gelir ve Orta Demokrasi tuzaklarının arkasında Orta Eğitim Tuzağı mı var?’ başlıklı politika notumuzu kamuoyuyla paylaştık. Yapısal politikalar deyince aklımıza her ne kadar ekonomi ve siyaset kurumlarının güçlendirilmesi, bilim-teknoloji-inovasyon gibi alanlar gelse de bütün bu yapısal gelişmeleri mümkün kılacak unsur şüphesiz orta eğitim tuzağının aşılması yani eğitimli insan gücünün sağlanmasıdır” diye konuştu ve iş birliklerini açık olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

“DİJİTALLEŞME KARNEMİZ ORTALAMANIN ALTINDA”

Üretimden tedarik zincirlerine kadar ticaret ve rekabetin bütünüyle yeniden tanımlandığı günümüzde en büyük fırsatlardan biri dijital dönüşüm. Dijital dönüşümün, gelişmiş ülkelerle aramızdaki makası kapatacak tek değişken olduğunu söyleyen Sönmez, bu sayede yarışa gelişmiş ülkelerle aynı kulvardan başlayabileceğimize ve KOBİ’lerin rekabetçiliğinin artabileceğine dikkat çekti.

Ancak, ülkemizin 270 milyar Dolarlık bir dijitalleşme potansiyeli bulunsa da dijitalleşme karnemizin AB ülkeleri ortalamasının çok altında olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Sönmez, “Yaptığımız araştırmalar da KOBİ’lerin teknoloji yatırımı denildiğinde bundan ağırlıklı olarak internet sitesi kurmayı ve şirket donanımlarını anladığını gösteriyor. Halbuki yapay zekayı konuştuğumuz bir dönemdeyiz, toplam ticaret içinde e-ticaretin payı giderek artıyor. Dolayısıyla bu dönemde de dijital dönüşüm projelerimize devam edeceğiz. Az önce bahsetmiş olduğum projelerimiz içinde yer alan Dijital Dönüşüm Merkezi kapsamında KOBİ’lerin diledikleri zaman ulaşabilecekleri yeni eğitim içerikleri hazırlıyoruz, yakın zamanda bunları da paylaşacağız” şeklinde konuştu.

TÜRKONFED yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle de gündemde. Bunun en yakın örneklerinden biri geçtiğimiz yıl Hatay Samandağ’da kurdukları ‘KASABA’ sürdürülebilir yaşam merkezi. Bu merkeze ilişkin detayları paylaşan Sönmez, son olarak önümüzdeki dönemde atacakları sosyal sorumluluk adımlarına da değinerek şöyle konuştu; “TÜRKONFED olarak bu projeyi SEDEFED ve Habitat Derneği ile birlikte kurduğumuz ‘Ortak İş Birliği Platformu’ çatısı altında gerçekleştirdik. Aynı zamanda Ahbap Derneği, Philips Türkiye, Borusan Holding gibi STK ve şirketler başta olmak üzere kamu ve yerel yöneticilerden bölgedeki federasyon ve derneklere kadar her kesimin desteğiyle bu merkezi kurduk. Dolayısıyla yeni dönemde de gerek konfederasyon olarak gerekse iş birlikleri ile sosyal sorumlulukta kapsamlı ve sürdürülebilir bir etki oluşturmayı amaçlıyoruz. Afetlere hazırlık, eğitim ve KOBİ’lerimizin gelişimini sağlayacak tüm alanlar, bu konudaki öncelikli çalışma alanlarımız olacak.”  

TÜRKONFED GENEL KURULU’NDA NELER OLMUŞTU?

15. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda aynı zamanda tüzük değişikliği de yapılarak, TÜRKONFED’in açık isminin “Türk İş Dünyası Konfederasyonu” olarak değiştirilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Yönetimde yer alan kadınların göreve devam etmesi fikrinin ağırlık kazandığı Genel Kurul’da İzzet Özilhan ve Perihan İnci TÜRKONFED'in yönetime giren yeni isimler oldu.

Vedalara sahne olan günde; Ozan Diren, Oktay Mersin, Yiğit Savcı, İsa Tamer Çelik, Ayça Eroğlu, Nur Ger, Mustafa Karabağlı, Mehmet Ali Kasalı, Murat Kolbaşı, Fahri Özsoy, Aziz Özkılıç, Hande Öztürk, Münevver Uğurlu, Serhan Yıldız, Dr. Metin Yılmaz gibi isimler de yönetimden ayrıldı.

 

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz