Enerji hizmet şirketi ESCON Enerji, işletmelerde yapılacak enerji verimliliği yatırım projeleriyle toplam 1,1 milyon ton karbondioksit emisyon azaltımı yapılabileceğini bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, sanayi tesislerinin enerji verimliliği alanındaki mevcut durumunu ortaya koymak ve yüksek enerji verimliliği potansiyelini harekete geçirebilmek için 'Türk Sanayisinin Enerji Verimliliği Raporu' başlıklı bir çalışma hazırlandı.
Rapor kapsamında ESCON Enerji, 45 şehirde 14 sektörde faaliyet gösteren toplam 320 sanayi tesisi ve ticari binada enerji etüt çalışması yaptı. Bunların 137'si İSO ilk 500, 41'i ise İSO ikinci 500 listesinde yer alırken, 12 farklı verimlilik artırıcı projenin vaka analizleri paylaşıldı.
İşletmelerin toplam enerji tüketimi yıllık 6,6 milyon TEP (Ton Eşdeğer Petrol) olarak hesaplandı. Bu sanayi tesisleri ve ticari binalarda enerji verimliliği projelerinin hayata geçmesi ile sağlanabilecek emisyon azaltımı toplam 1,1 milyon ton karbondioksit olarak hesaplanırken, proje yatırımlarının ortalama geri ödeme süresinin ise yaklaşık 2 yıl 8 ay olduğu belirlendi.
İncelenen sektörlerin Türkiye'de tüketilen enerjinin yaklaşık üçte ikisinden sorumlu olan sanayi ve binalar için örneklem oluşturduğu belirtilen raporda, enerji verimliliği çalışmaları yapıldığı takdirde bu sektörlerde sağlanabilecek tasarruf potansiyelinin yüzde 30 olduğu ifade edildi. Tasarruf potansiyeli en yüksek alan yüzde 67,3 ile ticari binalar olurken, onu 49,9 ile orman ürünleri, yüzde 45,07 ile kağıt ve yüzde 44,7 ile gıda sektörü izledi.
Raporda tasarruf potansiyeli en yüksek yapılar olan ticari binaların enerji verimliliği yatırım maliyetlerinin sanayiye göre daha fazla olduğu tespit edildi. 1 TEP tasarruf sağlayabilmek için ticari binalarda yapılması gereken yatırım maliyeti 14 bin 418 lira olurken, çimentoda bu rakam 14 bin 196 lira, camda ise 12 bin 706 lira oldu. Seramik ise 1 TEP için 1671 lira ile en az yatırım maliyeti gerektiren sektör olarak dikkat çekti.