Şirket Haberleri

Ekonominin itici gücü turizm neden ihracattan sayılmıyor?

Ülkemize katma değer sağlama potansiyeli en yüksek sektörler arasında yer alan turizm, etki alanını gün geçtikçe artırıyor. Dünyanın birçok yerinden turist ağırlayan ülkemiz, barındırdığı güzelliklerle bir çekim merkezine ulaşırken aynı zamanda ekonomik gelişime de kaldıraç etkisi oluşturuyor. Ancak turizm sektörü döviz kazandırma noktasında birçok sektörü geride bıraksa da ihracatçı sayılmadığı için ayrıcalıklardan yararlanamıyor. Sektör temsilcileri ise bu konuya çözüm getirilmesini bekliyor…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası07.02.2024
Ekonominin itici gücü turizm neden ihracattan sayılmıyor?

Dört mevsimi bir arada yaşayan nadir ülkelerden olan Türkiye, turizm denildiğinde de akla ilk gelen bölgeler arasında yer alır. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve içinde birden çok kültürü barındırması Türkiye’yi adeta bir çekim merkezi konumuna ulaştırıyor. Hal böyle olunca da turizm, ülkemizin lokomotif sektörleri arasında başı çekiyor. Turizm her geçen gün farklı boyutlara giden ve içinde birçok alt dalı barındıran oldukça önemli bir sektör. Öyle ki, ülke ekonomisine en çok girdi sağlayan ve katkı oluşturan turizm, etki alanını gün geçtikçe çeşitlendiriyor.

2023 yılı Ocak- Kasım döneminde ülkemize en çok nerelerden ziyaretçi geldi?

• Rusya Federasyonu yüzde 13,02 (6.083.696) ile birinci

• Almanya yüzde 12,76 (5.959.843) ile ikinci

• İngiltere (Birleşik Krallık) yüzde 7,94 (3.711.802) ile üçüncü sırada

• İngiltere’yi ise (Birleşik Krallık) Bulgaristan ve İran izlemektedir

TURİZM GELİRİ GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE YÜZDE 13,1 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan III. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon 317 bin Dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 16,5'i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etti. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 14 milyar 644 milyon 632 bin Dolarını kişisel harcamalar, 5 milyar 580 milyon 686 bin Dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

ZİYARETÇİ SAYISINDA ARTIŞ

Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2023 yılı III. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,8 artarak 22 milyon 428 bin 234 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 12'sini 2 milyon 687 bin 458 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 103 Dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 74 Dolar oldu. Bu çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 33,3, konaklama harcaması yüzde 26,1, yeme-içme harcaması yüzde 24,6 artarken tur hizmetleri harcaması yüzde 1,6 azaldı. İkinci sırada yüzde 16,6 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise ile yüzde 3 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 61,2 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.

YURT DIŞINI ZIYARET EDEN VATANDAŞ SAYISI YÜZDE 43,7 ARTTI

 Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 74,8 artarak 1 milyar 933 milyon 781 bin Dolar oldu. Bunun 1 milyar 491 milyon 933 bin Dolarını kişisel, 441 milyon 848 bin Dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,7 artarak 2 milyon 978 bin 418 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 649 Dolar olarak gerçekleşti.

TURİZM GELİRİ TEMMUZ, AĞUSTOS VE EYLÜL AYLARINDAN OLUŞAN III. ÇEYREKTE BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI  ÇEYREĞİNE GÖRE YÜZDE 13,1 ARTARAK 20 MİLYAR 225 MİLYON 317 BİN DOLAR OLDU.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BEŞ TURIZM FUARINDAN BİRİ

Her yıl düzenlenen ve dünyanın en büyük beş turizm fuarı arasında yer alan EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 30 binden fazla sektör profesyonelini bir araya getirdi. Bu yıl Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya başta olmak üzere 300’den fazla satın almacının yer aldığı fuarda Al[1]manya, Bulgaristan, Mısır, İran, Japonya, Kuzey Kıbrıs gibi birçok ülkeden katılımcı firma da ağırlananlar arasında yer aldı. EMITT 2024, aynı zamanda 27 yıllık turizm sektörü deneyimi ve gerçekleştirdiği araştırma ve çalışmalarla edindiği bilgi birikimini, ziyaretçileriyle buluşturdu. Geçtiğimiz yıl 26’ncısı gerçekleşen EMITT Turizm Fuarı’nda 95 ülkeden 28 bin 815 ziyaretçi ve 600’e yakın katılımcı ağırlanmıştı. Fuar kapsamında her yıl gerçekleşen “Davetli Tur Operatörü” programında Fransa, Tunus, Kanada, Bulgaristan, İspanya, İngiltere, İsviçre, İran, İtalya, Yunanistan, Macaristan, Singapur ve Azerbaycan gibi önemli ülkeler başta olmak üzere toplam 42 ülkeden gelen 150’yi aşkın davetli tur operatörü fuarda yer aldı.

Sunduğu iş birliği fırsatları ile geçtiğimiz yıl 500 milyon Euro'nun üzerinde iş hacmi sağlayan fuar bu yıl yine katma değeri artırarak büyük bir başarıya imza attı. Türk turizminin daha da büyümesine ve çeşitlenmesine katkı sağlayan bu organizasyon her yıl binlerce tatil tüketicisi ve sektör profesyonelini ağırlayarak Türkiye'nin turistik cazibesini artırıyor. Dünyanın dört bir yanındaki tatil destinasyonlarının ve seyahat şirketlerinin sunduğu yeni seyahat fırsatlarına ilgi duyan binlerce tatil tüketicisinin ağırlandığı fuarda aynı zamanda turizm sektöründeki son gelişmeler de yer buldu. Dört günlük program boyunca, sektörün önde gelen isimleriyle bir araya gelme imkânı bulunurken, sektör trendleri paylaşılarak 2024 yılı turizminde beklenen gelişim seyrine ışık tutuldu. 6 Şubat’ta başlayan fuar Türkiye'de ve dünyada 2023 Turizm Raporu ile 2024 Turizm Öngörüleri ve yeni trendler konulu panellerle zenginleşirken, günün kapanışı sektör liderlerinin katılacağı başkanlar oturumuyla tamamlandı. Fuarın ikinci gününde sağlık turizmi politikaları, teşvik uygulamaları ve yerel mükemmellikten küresel etkiye uzanan bir panel, gün boyunca sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Üçüncü gün, gezginlere öneriler ve sürdürülebilirlik konularındaki paneller katılımcılara farklı bir bakış açısı sunarken, sektöre yön veren teknolojik gelişmeler de ele alındı. Etkinliğin kapanış gününde ise, tanıtım odaklı konuşmaların yanı sıra, spor, gastronomi ve sinemada başarı hikayeleri paylaşıldı.

HEDEF TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEK

27. EMITT fuarı öncesinde konuşan ve Türkiye ekonomisine, turizmine ve ülke markasına büyük katkısı olduğuna dikkat çeken EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, “EMITT Fuarı'nda geçtiğimiz yıl, turizm sektörüne dair 2023 ve sonrasına yönelik öngörülerimizi paylaştık ve çözüm önerilerine odaklandık. Toplam 28,815 ziyaretçi ve 600'e yakın katılımcı ile gerçekleştirdiğimiz bu organizasyon, 95 farklı ülkeden ve 5 uluslararası influencer'ın katılımıyla uluslararası alanda büyük ilgi gördü. EMITT, yeni satın alma, iş geliştirme ve iş birliği fırsatları sunan bir platform olarak öne çıkarken, katılımcılarımıza daha fazla fayda sağlamak ve verimli görüşmeler yapabilmeleri için geliştirilen B2B randevu sistemi sayesinde 42 ülkeden 150'den fazla davetli tur operatörü ile önceden randevulaşma imkânı sundu. 2024'e dair hedeflerimiz arasında turizmi çeşitlendirmek, alternatif turizm ürünlerini tanıtmak ve bu sayede turizmi yılın 12 ayında tüm ülkeye yaymak bulunuyor. Özellikle dünya genelinde yükselen pazarlara ve Amerika ile Uzak Doğu gibi uzak pazarlardaki ülkelerin üst gelir grubuna odaklanarak turizmi genişletmeyi planlıyoruz.

 

HACER AYDIN: 2024 YILINDA 59.6  MİLYAR DOLAR GELİR, 62.8 MİLYON  TURİST VE KİŞİ BAŞINA 950 DOLAR  GELİR HEDEFLENİYOR. YENİ PAZARLAR ARASINDA ÇİN, ABD, GÜNEY AMERİKA,  İSKANDİNAVYA, KÖRFEZ ÜLKELERİ VE UZAK DOĞU ÖNE ÇIKIYOR.

 

SAĞLIK TURİZMİ ARACI KURULUŞLARA YÜZDE 60 DEVLET DESTEĞİ

Ticaret Bakanlığı, EMITT’e katılım sağlayan sağlık turizmi aracı kuruluşları, sağlık kuruluşları ve spor turizmi konaklama tesislerine yüzde 60'a varan devlet desteği sunarak, yerli katılımcıların uluslararası platformda yüzlerce katılımcı ve ziyaretçi ile bir araya gelmesini teşvik ediyor. Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya başta olmak üzere 300’den fazla satın almacı ve Almanya, Bulgaristan, Brezilya, Mısır, İran, Japonya, Kuzey Kıbrıs, Venezuela gibi birçok ülkeden katılımcı firmayı ağırlayacak olan EMITT, Ticaret Bakanlığının desteği ile sektörde faaliyet gösteren işletmelerin uluslararası platformda daha etkin bir şekilde tanıtılmasını, iş birlikleri kurulmasını ve Türkiye'nin sağlık ve spor turizmi alanındaki potansiyelini daha geniş kitlelere duyurmasını amaçlıyor. Hastaneler & tedavi merkezleri, sağlık ve spa & wellness merkezleri, özel estetik merkezleri, saç ekim merkezleri, termal oteller, kaplıca otelleri, spor otelleri, sağlık ve spor turizmi acenteleri alanlarında faaliyet gösteren şirketler, Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı teşvikten yararlanabiliyor. Yerli turizm sezonunun 12 aya yayılmasının, sektörde karlılık ve rekabet gücünün artmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2024 stratejisi, öncelikle Birleşik Krallık, Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri gibi stratejik pazarlara yoğunlaşarak pazar çeşitliliğine odaklanacak. 2023 hedeflerine ulaşma çabaları devam ederken, 2024 yılında 59,6 milyar dolar gelir, 62,8 milyon turist ve kişi başına 950 dolar gelir hedefleniyor. Yeni pazarlar arasında Çin, ABD, Güney Amerika, İskandinavya, Körfez Ülkeleri ve Uzak Doğu öne çıkıyor. Bu nedenle, EMITT, bu ülkelerle olan ilişkileri güçlendirmeyi ve çeşitlendirmeyi amaçlayarak katılımcılara yeni iş birliği fırsatları ve programlar sunmaya devam ediyor. Dijital teknolojiler ve sürdürülebilir turizm gibi sektörün öncelikli konularına odaklanan fuarımızda, 2024 yılında Türkiye'nin turizm gücünü birlikte keşfetmeyi hedefliyoruz" dedi.

2024 YILINDA 59.6 MİLYAR DOLAR GELİR HEDEFİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2024 stratejisi, öncelikle Birleşik Krallık, Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri gibi stratejik pazarlara yoğunlaşarak pazar çeşitliliğine odaklanacak. 2023 hedeflerine ulaşma çabaları devam ederken, 2024 yılında 59,6 milyar Dolar gelir, 62,8 milyon turist ve kişi başına 950 Dolar gelir hedefleniyor. Yeni pazarlar arasında Çin, ABD, Güney Amerika, İskandinavya, Körfez Ülkeleri ve Uzak Doğu öne çıkıyor.

“TURİZMİN GÜCÜNÜ BİRLİKTE KEŞFEDECEĞİZ”

27. EMITT fuarında Ticaret Bakanlığı’nın desteğinin önemini dile getiren EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, “Bakanlığımız tarafından sağlanan bu destek, sağlık ve spor turizmi alanındaki gelişmeleri teşvik etme ve sektördeki paydaşları bir araya getirme misyonumuzda bir katalizör görevi görecek. Sağlık turizmi aracı kuruluşları, sağlık kuruluşları, spor turizmi konaklama tesisleri için sağlanan devlet desteği, katılımcıları uluslararası arenada daha görünür kılarken, Türkiye'nin sağlık ve spor turizmi alanındaki potansiyelini dünya genelinde daha etkin bir şekilde tanıtmamıza da olanak sağlayacak. EMITT 2024 Fuarı, sağlık turizmi ve spor turizmi alanındaki son trendleri sergileyerek, sektördeki son bilgiler ışığında, profesyonellerin rekabet avantajlarını artırmalarına ve iş yapma stratejilerini güncel tutmalarına da yardımcı olacak. 2024 yılında Türkiye'nin turizm gücünü birlikte keşfedeceğiz" ifadelerini kullandı.

TURIZMDEKI ZORLU SÜREÇ, ORTAK AKIL VE IŞ BIRLIĞI ILE AŞILACAK

Turizm denince aklımıza ilk gelen tatil beldelerden biri de şüphesiz ki Bodrum. Bodrum’u kültürel yapısı ve doğal güzelliklerinden ayırmamak adına pek çok çalışma yürüten Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu çalışmalardan şu şekilde bahsetti; “Göreve geldiğimiz 2019 yılından bu yana Bodrum’un doğasını, kültürel yapısını korumak ve sanatsal etkinliklerle kentimizi buluşturmak için önemli çalışmalar yürüttük. Bodrum’daki kaçak yapılaşmanın önüne geçebilmek için önemli adımlar atarak çeşitli mahallelerde yeşil alanlar oluşturduk. Bodrum’un daha yaşanabilir ve keyifli bir yer haline getirilmesi, kentteki sosyal donatı alanlarının çoğaltılması amacıyla projeler hayata geçirdik. Bu doğa dostu projeler sayesinde sadece şehrin fiziksel çehresini değil aynı zamanda yaşam kalitesini de artırdık.”

 “DALGALANMALARLA BAŞA ÇIKMANIN YÖNTEMLERİNİ ARIYORUZ”

Turizmdeki mevsimsel dalgalanmalarla başa çıkmak için alınabilecek önlemlerden bahseden Aras, “Ülkemizde son yıllardan yaşanan salgın ile ekonomik çalkantılar sosyal yaşamı olduğu kadar turizm sektörünü de etkiledi. Pandemi sonrası büyük şehirlerden turizm bölgelerine yoğun bir göç yaşandı. Göç ile birlikte meydana gelen nüfus patlaması mevcut kaynakların yetersiz kalmasına sebebiyet verdi. Turizm de bu durumdan payını aldı. Turizmde mevsimsel dalgalanmalarla başa çıkmanın yöntemlerini araştırıyoruz. Turizm inisiyatifleriyle bir araya gelerek Bodrum’un turizm potansiyelini artıracak görüşmeler yapıyoruz. STK ve meslek kuruluşları iş birliği ile kitle turizminin yanında nitelikli turizmi de destekleyen çalışmalar gerçekleştirmenin gerekliliği konusunda hemfikiriz. Mevcut ekibimiz ve belediye meclis üyelerimiz de turizm konusunda deneyimliler” diye konuştu. Enflasyonla birlikte artan maliyetlerin turizmcileri zorladığına değinen Ahmet Aras, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Enflasyon ile birlikte girdi maliyetlerinin artmasına bağlı olarak turizm sektöründe fiyatlar arttı. Bodrum’da turizmciler, 1 yıllık maliyeti 3-4 ayda karşılamaya çalışıyor. Bunun doğal sonucu ise iş verenlerin, turizmcilerin çok da mutlu olmadığı bir sezon geçirmesi oldu. Önümüzdeki 5 yılda tüm bu sıkıntıları yok etmek, daha verimli yıllar geçirmek için şimdiden planlamalar yapmaya başladık. Prof. Dr. Sayın Muharrem Tuna’nın öncülüğünde akademisyen bir grupla turizm eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Kentimizde nitelikli turizmi oluşturabilmek ve ivmeyi yukarılara taşımak için çoktan harekete geçtik. Önemli ve güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum. Turizm sektöründeki zorlu süreci, ortak akıl ve iş birlikleri ile rahatlıkla aşacağız.”

“EMITT BULUNMAZ BİR NİMET”

 Son olarak TÜYAP’ta gerçekleştirilen Emıtt Turizm Fuarı ile ilgili görüşlerini de paylaşan Aras, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Köklü tarihi, kültürel yapısı ve çeşitli doğal güzellikleri olan kentimiz, her yıl hem yurt içi hem de yurt dışından ziyaretçileri kendine çeken önemli bir cazibe merkezi. Doğal güzelliklerimiz dışında, spor ve kültürel donanımlara da sahip olan kentimizi daha geniş kitlelere tanıtmak ise bizlerin en önemli görevi. Fuarlar profesyonellerin ve destinasyonların bir araya gelmesi açısından büyük bir önem taşır. Bu nedenle turizm paydaşlarımızla birlikte birçok fuara katılıyoruz. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, bu fuarların en önemlilerinden biridir. Birçok bölgede olmayan bu enstrümanlarımızı öne çıkarmamız lazım. Bodrum turizminin gelişmesi, 12 aya yayılması, kalitesinin artması için, Bodrum’da turizm çeşitliliğini anlatmak için bu fuarlarda yerimizi almalıyız. Bu olanakları anlatmak için ise yine dünyanın en önemli organizasyonlarından bir tanesi olan EMITT, bulunmaz bir nimet.”

 

EMEL ELİK BEZAROĞLU: ŞU ANDA İLK 10 AYLIK DÖNEME BAKTIĞIMIZDA 46 MİLYON TURİSTİ AŞTIĞIMIZI GÖRÜYORUZ. GELİRLERE BAKTIĞIMIZDA DA 42 MİLYAR DOLARLIK BİR GELİR SÖZ KONUSU. 2023 YILI BAŞINDA TURİZM BAKANIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU HEDEFLER VARDI. 60 MİLYON TURİST, 56 MİLYAR DOLARLIK BİR GELİR SÖZ KONUSUYDU. BU HEDEFLERE YAKLAŞACAĞIMIZI UMUT EDİYORUZ.

 

"TÜRKİYE’NİN YEDİ BÖLGESİNE DEĞER KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye'nin önde gelen otel zincirlerinden Elite World Hotels & Resorts, 50 yıla yaklaşan deneyimini bir adım öteye taşıyarak, Franchise iş modeliyle zinciri genişletmeye karar verdi. Elite World Hotels & Resorts, bu sayede büyüme stratejisi doğrultusunda gruba dört yeni marka daha kazandıracak. Elite World Hotels & Resorts Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu, ülkeye gelen turist sayısı ve turizm gelirini artırma gerekliliğine vurgu yaparak, “Bu hedefe sadece büyük şehirler veya resort otellerle değil, ülkenin her ilinde konaklama tesislerinin kalitesini artırarak ulaşabiliriz. Turizmde çeşitlendirmenin önemli bir kriter olduğunu düşünüyoruz. Bundan hareketle biz de Elite World olarak bu çeşitlendirmeyi sağlayıp Türkiye’nin yedi bölgesinde otellerimizle var olmak istiyoruz” dedi. Elik Bezaroğlu, “Biz otellerimizle bu çeşitlendirmeye katkı sağlarken ülkemize yurt dışından gelen turist pazarlarındaki çeşitliliği de önemsiyoruz. Bu nedenle bu yıl global pazarlarda tanıtım çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Doğru hedef kitle, doğru bütçe ve hedeflerde turizmde istediğimiz yere geleceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

YATIRIMCILARI TURİZMDE BÜYÜMEYE DAVET EDİYOR

Elite World Hotels & Resorts CEO’su Orkun Petekçi, “Turizmde değişen trendlere hızla adapte olan Elite World Hotels & Resorts olarak farklı kategorilere hitap edecek dört yeni marka daha yaratarak turizmde çeşitliliği artırmayı hedefliyoruz. Bu büyümeyi gelen talepler doğrultusunda 3 ve 4 yıldızlı oteller ağırlıklı olmak üzere franchise iş modeliyle Türk turizminin büyümesine katkı sağlamak isteyen yatırımcılarla birlikte gerçekleştireceğiz. Sektörde yerli zincir olarak sahip olduğumuz deneyim ve sunduğumuz uluslararası standartlardaki hizmetle yatırımcılara tüm hizmetleri paket olarak sunuyoruz. Sekizi kendi yatırımımız olan otellerimiz sayesinde yatırımcılarımızla aynı dili konuşuyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için yatırımcıları Türk turizminin büyümesine katkı sağlamaya davet ediyoruz. 2030 yılına kadar 50 otele ulaşma hedefimiz doğrultusunda Türkiye’nin farklı illerine markamızı taşımak için yatırımcılarla bir araya geliyoruz. Amacımız otel sayımızı artırmaktan öte kaliteden ödün vermeden turizme katkı sağlamak. Açtığımız otellerle istihdama da büyük ölçüde katkı sağlayacağız” dedi.

 

 

 

 

Şirket Haberleri
Yorum Yaz