Yazarlar

E-Ticaret dünyasında neler oluyor?

Son birkaç yılda e-ticaret, küresel ticaretin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Birçok sektörde olduğu gibi, internetin ortaya çıkmasının ardından mal alım satımı da önemli bir dönüşüm geçirdi.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası18.09.2023
E-Ticaret dünyasında neler oluyor?

Son birkaç yılda e-ticaret, küresel ticaretin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Birçok sektörde olduğu gibi, internetin ortaya çıkmasının ardından mal alım satımı da önemli bir dönüşüm geçirdi. Modern yaşamın devam eden dijitalleşmesi sayesinde, dünyanın her yerindeki tüketiciler artık çevrimiçi işlemlerin avantajlarından yararlanabiliyor.

Dünya çapında beş milyardan fazla internet kullanıcısı ile küresel internet erişimi ve benimsenmesi arttıkça, çevrimiçi alışveriş yapan insanların sayısı da sürekli artıyor. 2022 yılında perakende e-ticaret satışlarının dünya çapında 5,7 trilyon Doları aştığı tahmin ediliyor. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda yeni zirvelere ulaşması bekleniyor. Perakende e-ticarette lider pozisyonunda olan Asya kıtasını, Kuzey Amerika ve ASEAN bölgeleri takip ediyor. Bu bölgelerin lider pozisyonlarını yakın zamanda kaybetmeleri beklenmiyor. Doğu Avrupa’nın da gelecek yıllarda Batı Avrupa’yı geçmesi muhtemel. İşletmeler arası (B2B) e-ticaret istatistikleri 2023'de büyümenin devam edeceğine işaret ediyor. 2023 yılında B2B satışlarının yüzde 17’sinin dijital olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. 2019 yılında bu pay yüzde 13 seviyesindeydi. Türkiye’de ise 2022 yılında e-ticaret hacmi 800 milyar TL’ye ulaştı. Bu tutar bir önceki seneye göre yüzde 109 oranında bir artış anlamına geliyor. Sipariş adetleri 2021 yılında 2022’ye göre yüzde 43 oranında yükseldi. Ev-yaşam kategorisi e-ticaret platformları içinde en çok alışverişin gerçekleştiği kategori olarak öne çıkıyor. E-ticaretin genel ticarete oranı ise yüzde 18,6 olarak göze çarpıyor.

PWC tarafından 2023 yılı Mayıs ayında yayınlanan Türkiye’deki KOBİ’lerin e-ticaret görünümüne ilişkin rapora göre, 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde küresel çevrimiçi perakende hacmi yıllık ortalama yüzde 23,1 oranında büyüyerek 3,5 trilyon Doları aştı. 2019 sonrası dönemde ise pandeminin etkileri e-ticareti büyüten temel unsur oldu. Türkiye de pandemiyle beraber globalde iyi bir pay alan ülkelerden biri oldu. Ancak pandemi sonrası Asya ve Çin’in açılmasıyla birlikte 2022 Temmuz itibarıyla rekabette sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bu dönemde tüketici tercihlerinde de değişim yaşandı. Ticaretin doğası değişirken insanların alışveriş merkezlerine ve çarşıya eskisi kadar sıklıkla gitmedikleri görülüyor. Geçmişte e-ticarette süreç Google aramalarında başlıyordu ancak günümüzde artık süreç pazaryerlerinde başlamakta. E-ticaret dünyasındaki en görünür trendlerden biri de mobil cihazların benzeri görülmemiş bir şekilde kullanılması. 2022 yılı sonu itibarıyla akıllı telefonlar, dünya çapındaki tüm perakende internet sitesi ziyaretlerinin yüzde 70'inden fazlasını oluşturuyor. Buna karşılık olarak, masaüstü bilgisayarlar ve tabletlerle kıyaslandığında çevrimiçi siparişlerin de çoğunluğunu akıllı telefonlar oluşturuyor. Mobil cihazların benimsenmesi, özellikle dijital altyapıya sahip olmayan bölgelerde hızla ilerlerken, mobil entegrasyon geleceğin alışveriş deneyimini şekillendirmeye devam edecek gibi görünüyor. E-ticaret dünyasına yönelik yılın en önemli etkinliklerinden olan E-ticaret Forumu 8-10 Haziran 2023 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. Etkinlikte e-ticaretin geleceği, mevcut durumda karşılaşılan zorluklar gibi konular ele alındı. E-ticarette ürün araştırması ve fikri mülkiyet dikkat edilmesi gereken iki önemli konu olarak gündemde ön plana çıktı. Ürün araştırması önemli, çünkü tüketici alışkanlıkları coğrafyaya göre değişiklik gösterebiliyor. Fikri mülkiyetse bir diğer önemli konu. E-ticaret sektöründe bir ürünün ticaretine başlamadan önce marka taramasının yapılması, fikri mülkiyet açısından herhangi bir ihlale sebebiyet vermemek açısından önemli. Bu tür etkinliklere katılımın her geçen yıl artması e-ticaretin hızlı gelişimini gözler önüne seriyor.

Gündem Koridoru
Yorum Yaz