Türkiye'de Gündem

Dünyanın gözü bu festivalde

Üç tarafı denizlerle, dört bir yanı ise medeniyet kalıntılarıyla kaplı olan Türkiye, sahip olduğu çok kültürlü yapısıyla turizm alanında mıknatıs etkisi oluşturuyor. Ülkemizin uluslararası marka değerine katkı sunmak amacıyla düzenlenen ve bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirmek için harekete geçen Kültür Yolu Festivali’nin ise bu etkide payı büyük. Uluslararası arenada da ses getiren bu organizasyonun 2024 yılında nelere sahne olacağını sizler için yazdık…

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası14.05.2024
Dünyanın gözü bu festivalde

Kollarından birini Mezopotamya’ya diğerini de Avrupa’ya uzatarak farklı medeniyetlere kucak açan Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolu Festivali sayesinde yüzyıllardır ev sahipliği yaptığı tarihi dokunun yolunu açtı. Türkiye'nin en büyük ve en zengin marka projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, özgün kültür ve sanatı uluslararası platformlarla harmanlayarak şehirlerimizin tarihi ve doğal dokusu içinde halkımızla buluşturmayı misyon edindi. Ölçeği ve içeriği bakımından dünya genelinde benzeri olmayan bu proje, sadece Türkiye'nin zengin kültürel mirasını tanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda şehirlerimize unutulmaz marka etkinlikleri kazandırmakta, özgün sanatsal ekollerin geliştiği bir ülke konumuna ulaşma hedefimize de katkı sağlamakta. Türkiye Kültür Yolu Festivali programı, kapsayıcı bir yaklaşımla konserlerden sahne gösterilerine, sinemadan sergilere, atölye çalışmalarından çocuk etkinliklerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsamakta ve ücretsiz etkinliklerle kültür ve sanata erişimdeki sınırlandırmaları kaldırarak her kesime hitap etmekte. Festivalin hazırlık aşamasında, dünya genelinde başarılı kültür-sanat etkinliklerine odaklanıldı. Yurt içi ve yurt dışından benzer etkinlikler incelenerek, Kültür Yolu Festivali'nin temel taşları oluşturuldu. Geçmiş festivallerin deneyimleri, organizasyon stratejileri ve etkinlik çeşitliliği üzerinde durularak, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının en etkili şekilde sunulabileceği bir plan geliştirildi.

TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ 4’ÜNCÜ YILINDA

2021 yılında başlayan bu yolculuk, Beyoğlu'nda ilk adımın atılmasının ardından dört yıl içinde Türkiye’nin 7 bölgesine dağıldı, 2023 yılında 11 şehirde Kültür Yolu Festivali gerçekleştirildi ve milyonlarca katılımcıya ulaşıldı. Bu gelişmeler Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliği gibi önemli başarıları da beraberinde getirdi. Festival, EFA üyeliği sürecinde, kendine özgü özellikleri ve kültürel katkılarıyla Avrupa Festivaller Birliği'nin dikkatini çekti ve bu prestijli birliğe kabul edildi. Bu üyelik, festivalin uluslararası alandaki görünürlüğünü artırmanın yanı sıra, uluslararası sanatçılarla ve organizasyonlarla iş birliği olanaklarını genişletme fırsatı da sundu. (Şu anda EFA’nın web sayfasında yaklaşan festivaller kategorisinde, Türkiye Kültür Yolu Festivali ile ilgili, dünyanın dört bir yanından sanatseverleri Türkiye'ye çekecek bilgi veriliyor. Festival, uluslararası sanatçılarla gerçekleştireceği iş birlikleriyle katılımcılara benzersiz ve çeşitli kültürel deneyimler sunmayı hedefliyor. Bu sayede, festivalin uluslararası alandaki etkisi ve önemi daha da artıyor.) 2024 yılında festival gerçekleştirilen şehir sayısı 16’ya çıkarıldı. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır şekilde 100 gün süren festival programı düzenlenmişti. 2024 yılında ise Türkiye Kültür Yolu Festivali 8 aya yayıldı yaklaşık 150 gün sürecek bir takvim hazırlandı. Festival rotasına eklenen yeni şehirlerle birlikte etkinlik mekanlarının sayısı da her geçen yıl arttı ve 2023 yılında 500’den fazla noktada 5 binin üzerinde etkinlik gerçekleştirildi. İçinde bulunduğumuz 2024 yılında ise 16 festivalde toplamda 600’e yakın noktada 7 binden fazla etkinlik gerçekleştirilecek.

BİRBİRİNDEN ÇARPICI İŞLER BU FESTİVALDE

Gençler tarafından sevilen ve takip edilen popüler sanatçıların sesi geçmişte olduğu gibi bu yıl da festival kentlerinde kurulan konser sahnelerinden yükselecek. Ulusal ve uluslararası platformlarda harmanlayarak başarılara imza atmış birbirinden değerli sanatçıların sergileri sanatseverlerle buluşturulacak. Bunlardan biri Pablo Picasso. 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Picasso’nun 50. ölüm yıl dönümü sebebiyle 2023’te, Avrupa ve Amerika’da 50 farklı sergi düzenlenmişti. 2024 Kültür Yolu Festivali kapsamında, 80’den fazla orijinal eserin yer aldığı etkileyici bir Picasso sergisi 3 ay boyunca farklı şehirlerimizde sanatseverlerle buluşturulacak. Misafir edilecek bir diğer usta Sebastiao Salgado. Belgesel fotoğrafçılığı ve fotomuhabirliğin büyük ismi, doğaya bir saygı duruşu niteliği taşıyan “Genesis Projesi” ile Tophane-i Amire’nin ihtişamlı ortamında 3 ay boyunca herkesi büyüleyecek. Yaptığı başarılı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Türk mimar ve sanatçı Güvenç Özel’in dijital enstalasyonu “Holloflux” festivalin en çarpıcı işlerinden biri.

Geçtiğimiz sene, California’da düzenlenen Coachella Müzik ve Sanat Festivali’nde de yer alan Holloflux, sadece kamusal alanda bir sanatsal yerleştirme değil aynı zamanda mimari bir deneyim alanı sunacak. “Frida Kahlo The Lıfe Of An Icon” sergisi hiç kuşkusuz önünde uzun ziyaretçi kuyrukları oluşturacak iddialı sergilerden bir diğeri olacak. Sergi, 20. yüzyıl sanatının Meksika ve Dünya’daki en etkileyici isimlerinden olan Kahlo’nun sanatsal kişiliğinin derin izlerini yansıtacak. “Eskizden Piksele Anatolian Edition” dijital sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığının genç yetenekleri teşvik ettiği son derece kıymetli bir çalışma. Bu çalışma sayesinde Bakanlık tarafından, festival şehirlerinde keşfedilmeyi bekleyen genç dijital sanatçılara ulusal ve uluslararası görünürlük kazandırılıyor, kendilerine dijital sanatı yaratım süreçlerinde destek olunuyor. Ülkemiz adına büyük başarılara imza atan Refik Anadol bu kez farklı ve yepyeni işlerle festivalde yer alacak. Yine festival özelinde yapay zekâ algoritması kullanarak üretilen sanat eserlerinden “Atatürk Kültür Yolunda” dijital yerleştirmesi, Atatürk bugün hayatta olsaydı festivalin hangi duraklarından kareler verirdi sorusuna yanıt veren şaşırtıcı ve heyecan verici bir dijital sergi. “Matraki: Bir Osmanlı Yıldızı’’ festival için özel olarak hazırlanan sergilerden bir diğeri. Matrakçı Nasuh’un “Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irâkeyn-i Sultân Süleymân Hân” eserindeki menzil rotası ile Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin benzer noktalarından yola çıkarak hazırlanan bu özel sergi farklı şehirlerde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİYLE GÜÇLENECEK

Türkiye Kültür Yolu Festivali uluslararası iş birlikleriyle de güçlenmekte. Berlin Deutsches Senfoni Orkestrası, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları gibi birçok uluslararası ekibin yanı sıra Büyük Elçilikler ve diğer kurumlar da çalışmalarıyla Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde yer alacak. Bakanlığımızın sanat birimlerinin kapalı gişe eserleri ve performansları festival şehirlerinde sanatseverlerle buluşturulacak. Festival kapsamında edebiyat, sinema, sanat, arkeoloji, tarih, gezi, gastronomi ve daha pek çok konuda söyleşiler gerçekleştirilecek. Şehirde ulaşımın en kolay olduğu noktalara, içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “çocuk köyleri” kurulacak. Bu yıl festival coşkusu 13 Nisan’da, Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı ile başladı. 13-21 Nisan tarihleri arasındaki dokuz gün boyunca Festival kapsamında Adana'da, 30'dan fazla noktada,1000'e yakın sanatçıyla 500'e yakın etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinliklere 1.9 milyon kişi katıldı. Türkiye Kültür Yolu Festivali, Türkiye'nin kültürel zenginliğini dünyaya tanıtmak ve sanatı halkla buluşturmak amacıyla hızla büyüyecek ve her yıl farklı bölgelerden 5 yeni şehir ekleyerek 2028'e kadar 35 şehri kapsayacak.

ADANA’DA BAŞLADI, ANTALYA’DA SONLANACAK

Kültür Yolu Festivali’nin ilk durağı Adana’da bünyesine dahil edilen 12’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, her sene katılımcı sayısının daha fazla arttığına dikkat çekerek, “Bir bölgede, bir şehirde 4 sene önce başlattığımız kültür yolu yolculuğuna bugün Anadolu’nun 7 bölgesinde 16 şehirde devam ediyoruz. Söz verdiğimiz gibi her yılda Kültür Yolu Festivali’ne dahil ettiğimiz şehirlerin sayısını artırıyoruz. 2028’de ise 35 şehre festivali yaymaya çalışacağız. Kültür yolu festivalleri birçok amaca hizmet ediyor. Her yaş ve her kesimden vatandaşımıza sanatın her türlüsüne rahat bir şekilde ulaşması asıl amacımız. Festivalin gerçekleştiği şehrin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinilirliği artırmak ikinci hedefimiz. Festivali gerçekleştirirken hem kültür ve sanatı desteklemiş hem de sanatçılarımıza destek oluyoruz. Şehirlerimizin markalaşmasını sağlıyoruz. Kültür Yolu Festivali’ni gerçekleştirirken şehrin mevcut devam eden festivalleriyle entegre olmasını sağlıyoruz. Kendi isimleriyle daha zengin, daha etkili bir şekilde gelişmesini sağlıyoruz. Kültür Yolu Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı ile birlikte gerçekleşiyor. Gaziantep’te Uluslararası Gastronomi Festivaliyle, Konya’da müzik festivali, Nevşehir’de balon festivaliyle beraber festivallerimizi gerçekleştiriyoruz. Adana’nın önemi bu sene kültür yolu festivali Adana ile başlıyor. 8 aya yakın bir süreyle festival devam edecek. Adana’yı Şanlıurfa izliyor, oradan Bursa, sonra da Samsun’a geçiyoruz. İlk 4 şehir bu sene festival ile ilk kez tanışan şehirlerimiz. Kültür Yolu Festivali’ni bu sene Antalya ile noktalayacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye Kültür Yolu Festivali 2024 Takvimi

Adana / 13-21 Nisan
Şanlıurfa / 25 Mayıs-2 Haziran
Bursa / 1-9 Haziran
Samsun / 8-16 Haziran
Trabzon / 22-30 Haziran
Van / 29 Haziran-7 Temmuz
Nevşehir / 3-11 Ağustos
Erzurum / 17-25 Ağustos
Çanakkale / 31 Ağustos – 8 Eylül
Gaziantep / 14 – 22 Eylül
Ankara / 21-29 Eylül
Konya / 21-29 Eylül
İstanbul / 28 Eylül – 6 Ekim
Diyarbakır / 12-20 Ekim
İzmir / 26 Ekim - 3 Kasım
Antalya / 2-10 Kasım 

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz