World Brand Lab, 2022 yılı 'Dünyanın En Etkili 500 Markası' listesini paylaştı. Listeyi ABD'li şirketler domine ederken; Google ise bu kez zirveyi en dişli rakibine kaptırdı.
Dünyanın dört bir yanındaki şirketler, birbiriyle rekabet ederek sundukları ürün ve hizmetlerle küresel olarak bir etki yaratmaya ve zirveye çıkmaya çalışıyor. Şirketlerin World Brand Lab’ın son 19 yıldır her yıl paylaştığı ‘Dünya’nın En Etkili 500 Markası’ listesi de hangi bu konuda öne çıktığını gösteriyor.
World Executive Group firmasının bir parçası olan World Brand Lab, şimdi de 2022 yılının listesini yayımladı. Dünya çapından 500 farklı şirketi içeren bu listenin ilk 10’unda ise tanınan isimler yer aldı. Liste , markaların küresel etkisi ve liderliği, piyasa değeri, marka sadakati gibi faktörler ele alınarak oluşturuldu.
Liste incelendiğinde ABD’li teknoloji devi Apple’ın ilk sırada yer aldığını görülüyor. İkinci ve üçüncü sırada da diğer teknoloji şirketleri Microsoft ve Google yer alıyor. Buna ek olarak üç otomobil (Toyota, Mercedes ve Tesla), bir perakende (Walmart), bir de yiyecek içecek (Coca-Cola) şirketinin ilk 10’a girmeye başardığı görülebiliyor. Listedeki en dikkat çekenin Tesla olduğunu söylemek mümkün. Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi, bu yıl önemli bir ilerleme kaydederek 72’inci sıradan 10’uncu sıraya yükselmiş. Google ise geçen yılki birinciliğini Apple’a kaptırdı. Ayrıca, listenin ilk on sırasını ABD’li markaların domine etmesi de gözlerden kaçmıyor. ‘Dünyanın En Etkili 10 Markası’ arasında ABD’de dışında yalnızca iki şirket var. Otomotiv sektöründen olan bu iki şirket; Japonyalı Toyota ve Almanyalı Mercedes-Benz.
World Brand Lab başkanı Dr. Steve Woolgar, 2022 listesinde 33 ülkenin yer aldığını belirtirken en çok ABD’den markanın buraya girebildiğini aktardı. Buna göre 500 markadan 198’i Amerika Birleşik Devletleri’ne ait. Fransa, Japonya, Çin ve Birleşik Krallık ise ABD’den sonra geliyor. Almanya, İsviçre ve İtalya da sırasıyla 28, 18, 15 marka ile listeye en çok şirket sokan diğer ülkeler. World Brand Lab’in listesinde Türkiye’den bir marka yer almıyor.
*Bu haber Webtekno’da yer alan haberden alıntılanmıştır.