Söyleşi

Dünya otomotiv liderleri Tesla’yı örnek alıyor!

Tesla‘nın başarısı tüm diğer otomotiv markalarının proseslerini yeniden sorgulamalarına neden oluyor. Örneğin, Tesla otomobilleri sadece online olarak direk satılıyor. Herhangi bir yetkili satıcı ağı yok. Her ne kadar yetkili satıcılar potansiyel müşterilere çok daha yakın olsalar da otomotiv markalarının maliyetini artırıyor ve rekabet gücünü azaltıyorlar.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası17.08.2023
Dünya otomotiv liderleri Tesla’yı örnek alıyor!

Tesla‘nın başarısı tüm diğer otomotiv markalarının proseslerini yeniden sorgulamalarına neden oluyor. Örneğin, Tesla otomobilleri sadece online olarak direk satılıyor. Herhangi bir yetkili satıcı ağı yok. Her ne kadar yetkili satıcılar potansiyel müşterilere çok daha yakın olsalar da otomotiv markalarının maliyetini artırıyor ve rekabet gücünü azaltıyorlar.

Uzun bir bayram tatili sonrasında ilk iş olarak uluslararası pazarlarda otomotiv endüstrisini ilgilendiren gelişmeleri taradım. Nikkei News tarafından servis edilen bir haber çok dikkatimi çekti. Bu yazımda size ondan söz edeceğim… Hatırlayanlar bilir; 2003 yılında, yani bundan 20 yıl önce Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendisler tarafından sadece elektrik enerjisi tüketen sıfır salımlı otomobiller üretmek için Tesla şirketi kurulmuştu. O zamanlarda şirket Toyota ile ortaklık yaparak 2010 yılına kadar Toyota‘nın bilgi birikiminden yararlandı. Temmuz başında 20. yıldönümünü kutlayan Tesla, Toyota‘nın bilgi ve desteğiyle kurduğu ilk üretim tesisinden bu yana öyle bir düzeye geldi ki artık Toyota için Tesla‘nın deneyimlerinden yararlanma sırasının geldiği görülüyor. Bu gerçeklik Toyota‘nın üst yönetimi tarafından da artık dile getiriliyor. Bataryadan elektrikli (BEV) taşıtların üretim maliyetini düşürmede yaşadığı zorluk, Toyota‘yı üretim metodlarında revizyon yapma mecburiyetinde bırakıyor. Son olarak Toyota‘nın geçtiğimiz Haziran ayında devasa bir kalıp tesisi kurduğunu biliyoruz. Alüminyum kalıp teknolojisi ile yapılan kalıplardan 2026 itibarıyla üreteceği yeni BEV taşıtlar yararlanacak. Halbuki Tesla bugün bu yeni kalıp teknolojisini başarıyla kullanıyor.

TESLA PAZAR LİDERİ KONUMUNDA

Otomotiv montaj sanayii içinde olanlar bilirler. Geleneksel üretim teknikleri kullanılarak yapılan taşıt gövdesi üretiminde 100'ün üzerinde metal parça kaynatılır ve gövde ortaya çıkar. Tesla‘nın devasa kalıpları ile sadece iki adet metal parça üretilip kaynatılıyor ve gövde ortaya çıkıyor. Bu yeni kalıp tekniği ilk kez 2020 yılında Tesla Model Y ile başladı ve sonrasındaki modellerle devam ediyor. Böylece taşıt üretim maliyeti ortalama olarak yarı yarıya azaltılıyor. Bu avantajı Tesla‘yı, BEV satışlarının pazar lideri olarak diğer markalara öğretmenlik yapacak konuma getirmiş oluyor. Halbuki 2010 yılında Tokyo’da Akio Toyoda ile bir araya gelen Elon Musk, Toyota‘dan öğrenecek çok şeyleri olduğunu açıklıyordu. O zamanlarda Toyota RAV 4 BEV modeli Tesla’nın ürettiği bataryaları kullanmış ve California’daki fabrikada 2014 yılına kadar iki faz olarak 4 bin adet kadar üretilmişti. Ancak otomobilin satışındaki zayıf performans nedeniyle Toyota tüm Tesla hisselerini 2016 yılında satarak ortaklık[1]tan çıkmıştı.

ÇİN MENŞEİLİ RAKİPLER SINIRLARI ZORLUYOR

Öte yandan Tesla, Toyota‘ya ait kaizen felsefesine farklı yaklaşarak sürekli ilerleme hedefliyor. Bunun için azaltılan maliyetin küçük veya büyük olmasına bakmıyor. Yeni bir fabrika kurarken tüm prosesleri elden geçirip yüzde 50 daha düşük maliyet hedefliyor ve bunun için ciddi baskı uyguluyor. Günümüzde 120 bin çalışanı ile yılda 2 milyon adet BEV üretme kapasitesine ulaşmış olan Tesla‘nın ilk zamanlardaki kadar çevik hareket edemediğini de söyleyelim. Sektörde lider olmanın güçlükleri ile karşı karşıya. Zira Çin menşeli rakipler artık oldukça zorlayıcı rekabet içinde limitleri zorluyorlar. Otomotiv endüstrisinde sıfır salımlı taşıt üretimine dönüş hızlandıkça Toyota gibi dünyanın en çok satış yapan otomotiv markası bile gurur yapmıyor. Yenilikleri rakiplerinden öğrenmeyi seçiyor. Japon kültürünün ne denli katı alışkanlıkları olsa da rekabet bunu zorunlu kılıyor. Bizlerin de bu kıssadan hisse almamız mümkün olur umuyorum.

MERCEDES BENZ DE TESLA İLE İŞ BİRLİĞİNE VARDI

Mercedes Benz markasının da, 2025’ten itibaren Tesla‘nın Kuzey Amerika’daki şarj ağına entegre olmayı kararlaştırdığına dair haberler geldi. Bu amaçla Mercedes Benz tarafından üretilen bataryadan elektrikli (BEV) otomobillerin Tesla‘ya ait şarj ağını kullanabilmesi için özel bir adaptör geliştirilecek. Böylece Mercedes Benz marka otomobil kullanıcıları Kuzey Amerika’da kurulu 12 bin şarj ünitesinden yararlanabilecek. Mercedes Benz‘in Kuzey Amerika’da ayrıca kendisine ait özgün şarj altyapısı da olacağını haberlerden öğreniyoruz. Bu altyapı içinde 400 şarj merkezinde toplam 2 bin 500 şarj ünitesi bu yılın sonunda kurulmaya başlanacak ve 2030 yılına kadar tamamı faal hale gelecek. Yine Mercedes Benz‘in 2030 yılına kadar Kuzey Amerika, Çin ve Avrupa ağırlıklı olmak üzere global olarak toplam 2 bin şarj merkezi kuracağını da söyleyelim. Bu şe[1]kilde marka yönetimi toplam 10 bin şarj noktasına ulaşılmış olmayı hedefliyor. Dahası, bu şarj noktalarından her marka, taşıt da kolayca yararlanabilecek.

Söyleşi
Yorum Yaz