Türkiye’nin ihracat yapan dördüncü sektörü olan Deri ve Deri Mamulleri sektörü, tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak için yapılması gerekenleri değerlendirdi. 2 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, “Yaşanan sorunları tespit etmek amacıyla yaptığımız toplantıda, saraciye, tabakhane ve konfeksiyon sektörlerimiz için ortak problemler “Markalaşma ve insan kaynağı” olarak belirlendi. Ayrıca, dünya moda devleri ülkemizde üretim yapmak istiyor. Ancak bunun için de üretim kapasitelerimizi artırmamız gerekiyor. İhtiyaç duyduğumuz diğer bir konu ise ihtisas OSB yatırımlarının hızlıca ele alınması. Eğer belirlediğimiz bu sorunları, çözüme kavuşturursak, ihracatımızı 10 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz. Böylece ülkemize daha fazla katkı sağlayabiliriz.” diye konuştu.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) tarafından Sapanca’da düzenlenen ‘İhracat Aşkına Hedef 10 Milyar Dolar’ başlıklı çalıştayda, Türkiye genelinde faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve yönetimlerinin katılımıyla neler yapılması gerektiği masaya yatırıldı. 50’ye yakın sektör temsilcisinin katıldığı çalıştayda dünya ticaretinde yaşanan gelişmelerin Türk deri mamulleri sektörünün ihracat rakamlarını 10 milyar dolarlar seviyesine çıkarabilmesi için çok büyük bir fırsat sunduğunu belirten İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, “Sektörümüz, 2022 senesini 2 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatacak. Her sene artış gösteren ihracatımızın bir üst lige çıkabilmesi ve 10 milyar dolar seviyelerine ulaşabilmesi için bir araya geldik.” dedi.
Global ticarette yaşanan gelişmeler sonrası dünyanın en önemli moda markalarının üretimlerini Türkiye’ye çekebilmek için çalışmalarına hız verdiklerini ifade eden Güven Karaca, “Bu markalardan da ülkemize çok ciddi bir ilgi var. Bu ilgiyi fırsata çevirebilmek için ölçekli üretim yapmak zorundayız. Büyük firmaların ihtiyaçlarını karşılayabilecek üretim kapasitelerine sahip olmak zorundayız. Bunun için sektörümüzün en elzem ihtiyaçlarının başında sosyal uygunluk kriterlerine sahip bir ihtisas OSB kurulması gerekiyor. OSB, tüm sektörümüzün ortak sorunu. Ülkemize gelen bu üretim talebini yakalayabilmek için hızlı aksiyon almak zorundayız. Sektörün talebi en az 4-5 milyon metrekare alana sahip bir ihtisas OSB yapabilmek.” diye konuştu.
Sektörde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin 50’ye yakın temsilcisinin katılımıyla düzenlenen çalıştayda tespit edilen eksikliklerin sektörün temel problemleri olduğunu belirten Güven Karaca, şunları söyledi; “Sektörümüzde yaşanan sorunları tespit etmek, bu çalıştayımızdaki öncelikli konulardandı. Bu tespitler için 4 alt sektörümüzü ayrı ayrı irdeledik. Burada vardığımız sonuç ayakkabı, saraciye, tabakhane, konfeksiyon sektörlerimiz için markalaşma ve insan kaynağı ortak problemler olarak göze çarptı. Özellikle ayakkabı ve saraciye sektöründe ölçek problemini teyit ettik. Bu sorunları aşabilmek için devletimizle koordineli bir şekilde çalışarak, bu engelleri de aşacağımıza inanıyoruz. Çalıştayımızda tespiti yapılan sorunların çözülmesi durumunda hedeflediğimiz 10 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayarak, ülkemizin cari açığını kapatma noktasında daha fazla katkı yapacağımıza şüphemiz yok.”