DOLAR 35,6602 0.09%
GBP 43,9700 0%
EURO 37,1819 0.04%
ALTIN 3.160,430,63
BIST 10.105,371,06%
BITCOIN 3724197-1.53029%
ETH 117059-1.46155%
İstanbul
10°

AZ BULUTLU

Döngüsel ekonomiye geçişi anlattı

Döngüsel ekonomiye geçişi anlattı

ÇEVKO Vakfı tarafından düzenlenen Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Konferansı, 17 Aralık 2024 tarihinde kamu, STK ve iş dünyasından ulusal ve uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. Konferansta, döngüsel ekonomiye geçişle birlikte önemi büyük ölçüde artan, ülkemizde 2020 yılından bu yana terk edilen Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu uygulamalarına geri dönülmesinin önemi vurgulandı. Konferans kapsamında 2024 Yeşil Nokta Ödülleri de sahiplerini buldu. Konferansta konuşma yapan ÇEVKO Vakfı Kamu, Uluslararası İlişkiler ve Projeler Müdürü Alphan Eröztürk, GETAM’ın, döngüsel ekonomiye geçiş ve iklim krizi ile mücadele kapsamında Türkiye’de önemli bir boşluğu doldurmak üzere kurulduğuna vurgu yaptı.

22/01/2025 16:59

ÇEVKO Vakfı tarafından düzenlenen “Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Konferansı” kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademik çevrelerden geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Konferansta, Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde atık düzenlemeleri ve Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu uygulamaları masaya yatırıldı. Avrupa Birliği Eko-Tasarım Mevzuatı, Türkiye’de yeşil aklama karşıtı düzenlemeler ve GETAM Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi’nin çalışmaları gibi kritik konular, ulusal ve uluslararası uzmanların sunumlarıyla ele alındı.

Konferansta yaptığı konuşmada GETAM’ın, döngüsel ekonomiye geçiş ve iklim krizi ile mücadelenin dünya gündeminin üst sıralarına oturduğu bir dönemde, Türkiye’de önemli bir boşluğu doldurmak üzere kurulduğunu belirten ÇEVKO Vakfı Kamu, Uluslararası İlişkiler ve Projeler Müdürü Alphan Eröztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halen Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nin döngüsel ekonomi kapsamında Yeşil Mutabakat, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü gibi bir dizi yasal düzenlemeyi yürürlüğe koyması, ülkemizde de bu alanda ciddi adımlar atılmasını zorunlu kılıyor. Bu anlamda GETAM, ambalajların geri dönüştürülebilirliği, içerdiği geri dönüştürülmüş madde oranının belirlenmesi, biyobozunurluğu gibi konularda gerçekleştirebileceği test ve analizler ile üreticilerin gereksinim duyacakları sertifikasyonları sağlayarak döngüsel ekonomiye geçişte önemli katkı sağlayacak durumda.”

TEST VE ANALİZ TALEBİ ARTACAK

Özellikle AB üyesi ülkelere yapılan ihracatta çevre odaklı regülasyonların artan önemine işaret eden Eröztürk, “Sınırda Karbon Düzenlemesi uygulamaları ile Avrupa Birliği üyesi ülkelere gönderilen ürünlerin geri dönüştürülebilir olması, belirli oranlarda geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş olması bir kriter olarak karşınıza çıkmaya başlayacak demektir. GETAM, bu konuda gerekli analizlere ihtiyaç duyan firmalara da hizmet verecek. Bu tür test ve analizler yurt dışında da bazı merkezlerde yapılabiliyor, ancak GETAM’ın fiyat avantajı, verimli ve yüksek kaliteli bir çalışma ortamıyla, ülkemizden olduğu kadar yurt dışından da bu test ve analiz talepleri alabileceğini ön görüyoruz” diye konuştu.

Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri sahiplerini buldu. Firmalar, birbirinden farklı kategorilerde ödül aldı. İşte ödül alan firmalar:

“Ambalajda Önleme Uygulamaları” kategorisinde ödül firmalar:

• Abdi İbrahim • Netpak Ambalaj • Coca-Cola – Teşvik ödülü • Sapro – Teşvik ödülü

Teşvik ödülü “Atık Yönetimi ve Uygulamaları” kategorisinde ödül alan firmalar:

• Anadolu Efes

“Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları” kategorisinde ödül alan firmalar:

• Anadolu Efes • Migros • Gürok Turizm – Teşvik ödülü

En az 10 karakter gerekli