DOLAR 38,9295 0.01%
GBP 52,1658 -0.25%
EURO 43,7859 -0.44%
ALTIN 4.026,67-0,06
BIST 9.668,361,33%
BITCOIN 40763050.6092%
ETH 971194.4088%
İstanbul
19°

AÇIK

Doğu’nun lojistik rotası olmak için kolları sıvadılar

Doğu’nun lojistik rotası olmak için kolları sıvadılar

Kalkınma yalnızca ekonomik değil, toplumsal tarafıyla da ele alındığında verimli sonuçlar verir. Bunu kendine bir ödev edinmiş Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO). Üyelerin memnuniyetini temel alan bir yönetim anlayışıyla hareket eden VANTSO Başkanı Necdet Takva, turizmden dijital dönüşüme, kadın girişimciliğinden sanayi yatırımlarına kadar birçok alanda etkili projeler gerçekleştirdi. 2024–2027 Stratejik Planı kapsamında Van’ı lojistik merkez ve bilim-teknoloji üssü haline getirmeyi hedefliyor. Yerel kalkınmayı küresel rekabetle birleştiren bu hamleyle; eğitim, Ar-Ge çalışmaları ve sivil toplum iş birlikleriyle de bölgenin sosyal ve ekonomik dönüşümüne katkı sağlanıyor. Bu sebeple Van’ı ve VANTSO’nu faaliyetlerini Takva’dan dinliyoruz.

09/05/2025 19:22
Doğu’nun lojistik rotası olmak için kolları sıvadılar

Van Türkiye’nin doğusunda, zorluklar kadar fırsatları da bünyesinde barındıran bir şehir. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kalkınmayı yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal bir mesele olarak gören bir anlayışla bu şehri daha iyi bir yere taşımak için hareket ediyor. Uzun yıllar süren Genel Sekreterlik görevinin ardından 2013 yılında başladığı başkanlık sürecinde Takva, oda-üye ilişkisinden sanayi yatırımlarına, kadın girişimcilikten Ar-Ge projelerine kadar geniş bir alanda dikkat çeken çalışmalara imza attı. “Genel Sekreterlik dönemimde kazandığım tecrübe, bugün aldığım her karara yön veriyor” diyen Takva, bu süreci “üyelerle aramızda gelişen samimi ve çözüm odaklı bağ” olarak tanımlıyor. Ayrıca Takva, “Üyeler bizim varlık sebebimiz. Onların talepleri, sadece bir iş insanının bireysel beklentisi değil, kentimizin ihtiyaç haritası” sözleriyle üye memnuniyetini merkeze alan bir yönetişim anlayışı benimsediklerinin altını çiziyor.

“ÜYELERİMİZE AVRUPA STANDARTLARINDA HİZMET SUNUYORUZ”

Takva, VANTSO’nun bugün geldiği noktayı şu sözlerle özetliyor: “Van Ticaret ve Sanayi Odası bugün Avrupa standartlarında hizmet sunan bir oda. Son akreditasyon sürecinde Türkiye’nin en başarılı ikinci ticaret ve sanayi odası olarak derecelendirildik. Bu, üyelerimize sunduğumuz hizmetin kalitesni net biçimde ortaya koyuyor.”

Van’ın turistik potansiyelini hem görünür kılmak hem de sürdürülebilir turizm için insan kaynağı oluşturmak amacıyla hayata geçirilen projeler arasında iki tanesi özellikle öne çıkıyor. Bu kapsamda Takva Van’ın Turistik Değerleri Ortaya Çıkıyor projesini örnek veriyor ve proje için “Bu proje, Van’ın tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak için büyük bir fırsattı. 10.000 rehber kitapçık, 10 bin tanıtım CD’si ve kapsamlı bir web sitesi ile turizm sektörüne profesyonel bir vitrin kazandırdık” diyor.

Ayrıca eğitim odaklarına aldıkları projeye de değinen Takva, “Turizm sektörü gelişiyor ama ara eleman sıkıntısı yaşanıyordu. Biz bu ihtiyacı önceden tespit ederek Halk Eğitim Merkezi ile birlikte gençleri sektöre kazandırdık. Kursiyerlerin çoğu bugün aktif olarak istihdam ediliyor” sözleriyle eğitimin kalkınmadaki kilit rolüne vurgu yapıyor.

JEOPOLİTİK KONUMU AVANTAJA ÇEVİRECEĞİZ

Yeni stratejik planlarında hem yerel kalkınmaya hem de küresel rekabetçiliğe dönük bir yol haritası belirlediklerini ifade eden Takva, “Odamızın yeni yolculuğunda temel amacımız, üyelerimizi dünya pazarlarında rekabet edebilen işletmelere dönüştürmek. Bunun için sanayinin yapısal dönüşümünü destekleyecek, dijitalleşmeyi teşvik edecek ve özellikle kadın girişimciliğini önceliklendirecek adımlar attık” diyor.

Stratejik planın dikkat çeken başlıkları arasında Van’ın gastronomi şehri olması, çağrı merkezlerinin artırılması, bölgesel kalkınma platformu kurulması ve Van’ın lojistik üs haline gelmesi gibi hedefler yer alıyor. Takva, “Jeopolitik konumumuzu avantaja çevirerek Doğu’nun lojistik merkezi olacağız. Bu hedef yalnızca ticaretin değil, istihdamın ve yatırımın da önünü açacak” diyor.

VAN DA YARIŞIN İÇİNDE YERİNİ ALDI

Ar-Ge ve inovasyon alanındaki adım attıklarını belirtenTakva, 6 Aralık 2024’te düzenlenen 1. Uluslararası Van Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğini şöyle anlatıyor: “Bu etkinlik, Van’ı sadece akademik değil, aynı zamanda girişimcilik ve sanayi odağında bilimsel bir merkez haline getirme amacımızın yansımasıdır. Üniversite, sanayi ve toplum iş birliğini güçlendirdik. Etkinlik, TÜBİTAK iş birliğiyle yürütüldü ve pek çok proje yatırımcılarla buluştu. Ar-Ge, artık sadece büyük şehirlerin konusu değil. Van da bu yarışın içinde yerini aldı.”

VANTSO’nun dijital hizmetleri arasında KEP, e-imza ve e-fatura gibi uygulamaların yaygınlaştırılmasına da önem verdiklerini belirten Takva, “Üyelerimizin dijital dönüşümüne destek veriyoruz. Bu hizmetler zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor, aynı zamanda işlem güvenliğini artırıyor” diyor. Medya okuryazarlığı ve dezenformasyonla mücadele seminerlerine ilişkin değerlendirmesinde ise Takva, “Dijital çağda bireylerin bilgiye ulaşma şekli değişti. Ancak her bilgi doğru değil. Bu yüzden seminerlerle özellikle gençleri eleştirel medya okuryazarlığı konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz” ifadesini kullanıyor.

EN BÜYÜK SORUN KAYNAK KISITLILIĞI

Sivil toplum örgütleriyle yürütülen iş birliklerinde yaşanan zorluklara da değinen Takva, “STK’larla aynı hedeflere yürüsek bile yöntem ve öncelikler farklı olabiliyor. En büyük sorun kaynak kısıtlılığı ve organizasyonel farklar” diyor. Buna rağmen bu tür iş birliklerinin bölgesel kalkınmadaki etkisini inkâr etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Takva, “Yerel ihtiyaçlara duyarlı projelerle eşitsizlikleri azaltabilir, toplumsal refahı artırabiliriz. STK’larla yapılan iş birlikleri, kalkınmayı sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir ilerleme haline getirir” şeklinde konuşuyor.

PROJE BÖLGEYİ DÖNÜŞTÜRECEK

Sanayi altyapısına yönelik yatırımların önemini vurgulaysn Takva, “Van Gölü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi, istihdamdan altyapı gelişimine kadar Van’a çok boyutlu katkı sağlayacak bir projedir. Planlı, çevreci ve üretken bir sanayi anlayışını hayata geçiriyoruz. Bu sanayi alanı aynı zamanda mesleki eğitim ve sosyal olanaklar sunacak. Proje sadece fiziki değil, aynı zamanda sosyoekonomik bir dönüşüm alanı” diye konuşuyor.

 


En az 10 karakter gerekli