AZ BULUTLU
Turkcell, altyapısını 5G teknolojisine uygun olarak güçlendirip, dijitalleşmenin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi adına çalışmalarını son hızla yürütüyor. Turkcell olarak 5G’ye hazır olduklarını ve 2G-3G-4G’de en hızlı interneti müşterilerine sunduklarını dile getiren Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Türkiye’deki dört futbol stadyumu büyüklüğünde kurmuş olduğumuz sistemlerle, en hızlı 5G teknolojisini orada bulunan spor severlere sunarak gösterdik. Bizim 5G’ye hazır olmamız demek kullanıcılarımızın dijital dönüşümü, ülkemizin dijital dönüşümü anlamında çok önemli ve aynı zamanda 5G teknolojisi piyasa için, sanayi için çok değerli bir teknoloji” diyerek, özellikle 5G’nin sanayinin dijital dönüşümü için gerekli olduğunun altını çiziyor.
5G teknolojisinin sanayiciler için yatırım gerektirse bile uzun vadede verimliliklerinin artacağını söyleyen Koç, “Sanayicilerimiz eğer 5G teknolojilerini fabrikalarında, iş yerlerinde kullanırlarsa uzun vadede verimlilikleri artacağı için kârlılıkları artacaktır. Öncelikle belli bir yatırım yapmaları gerekiyor ama uzun vadeli düşünerek kendi altyapılarını bu teknolojik unsurla geliştirecekler ve aynı zamanda çok verimli olacaklar” diyor.
Ülkemizde 5G’nin gelişmesi ve internetin daha hızlı hale gelmesi herkes tarafından beklenirken, fiyatların nasıl olacağı ise merakla bekleniyor. Dr. Ali Taha Koç, fiyat konusuna şöyle cevap veriyor: “5G ile beraber kullanım oranlarının artmasını bekliyoruz. Çünkü daha hızlı bir internet olacak, bu sebeple 5G’nin daha fazla kullanılacağını düşünüyoruz. Bu sebeple dünyada yapmış olduğumuz analizlere göre biz de müşterilerimize en uygun tarifeleri oluşturup, onların ihtiyaçlarını karşılayacağız” ifadelerini kullanıyor.
2024 yılında TDC Veri Hizmetleri şirketimizi kurduk. TDC’nin ana hedefi ulusal verilerimizin sınırlarımız içinde kalması. Kısa süre içerisinde Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisi olduk. 2024 yıl sonu itibariyle toplamda 467 milyon Euro yatırım yaptık. Ulusal ve uluslararası ölçekte veri trafiğine hizmet edebilecek bir altyapımız var.
4 yeni nesil veri merkezimiz var. Türkiye’de bu işin açık ara lideri olmaya devam edeceğiz. Büyüklük olarak ilk ve tek hiper ölçekli iş birliğinin de öncüsü olacağız. Bu konuda dünya devleriyle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz Türkiye’yi küresel bir veri üssü haline getirmek. Yani bu, Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak demek oluyor. Çünkü veri, günümüzdeki en önemli kaynaklardan bir tanesi. Bu verileri bizim Türkiye’de depolamamız gerekiyor” diyerek, veri depolamanın önemine dikkat çekiyor.
Veri depoları ve baz istasyonları 7/24 çalıştığı için çok fazla enerji tüketimi gerçekleşiyor. Durum böyle olunca yenilenebilir enerji kullanımının önemi de ön plana çıkıyor. Konuyla ilgili Koç, “Yenilenebilir enerjiyi kullanmak istiyoruz. Türkiye’de güneşimiz ve rüzgârımız bol. Bu sebeple yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyoruz. İzmir’de 18 megavatlık bir yatırım yaptık ve orada bir rüzgâr enerji santralimiz bulunuyor. 240 milyon Dolarlık yatırımla da Türkiye’nin 7 değişik ilinde, 11 farklı lokasyonda, 300 megavatlık güneş enerjisi santralleri kuruyoruz” diyor.
Turkcell ile ULAK Haberleşme arasında imzalanan anlaşmayla, Turkcell’in Türkiye çapındaki toplam 3 bin 250 sahasında, yerli ve milli baz istasyonu ULAK’ın 4.5G ve 5G destekli geliştirilen yeni nesil ürünlerinin kullanılması hedefleniyor.
Turkcell, geleneksel sistemlere kıyasla daha açık, esnek ve uyumlu bir mimari sunan ULAK Haberleşme’nin Open RAN ürünlerini kullanarak gelecekte daha verimli şekilde 5G şebekesi kurmayı planlıyor.
Dr. Ali Taha Koç, yapılan anlaşmanın Türkiye’nin yeni nesil iletişim teknolojileri ve 5G alanında söz sahibi olabilmesi için atılan önemli bir olduğuna dikkat çekerek, “Hedefimiz Türkiye’nin teknolojisinde üreten ülke olma yolculuğuna 30 yıllık tecrübemiz ve fikri sermaye birikimimizle katkıda bulunmak. 5G ve diğer bütün yüksek teknoloji üretim çalışmalarına bu gözle bakıyoruz. Yüksek teknolojiyi sadece kullanan taraf olmakla kalmayıp aynı zamanda bu alanlarda ürettiğimiz yerli ve milli çözümlerle dünyada söz sahibi olmayı amaçlıyoruz” diyor.
Mobil ve teknoloji endüstrisinin en büyük etkinliklerinden biri olan Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2025, “Yakınlaştır, Bağla ve Yarat” temasıyla Barcelona’da gerçekleşti. İspanya Kralı VI. Felipe ve Başbakan Pedro Sanchez’in resmi açılışını yaptığı kongre, yapay zekâ, 5G, robotik ve akıllı teknolojiler gibi pek çok yeniliğin dünya sahnesine çıkışına ev sahipliği yaptı. 200’den fazla ülkeden 2.700 katılımcı firma ve 1.200 konuşmacının yer aldığı etkinlik 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Fuara toplam 33 şirket ile katılan Türkiye, özellikle 5G altyapıları, akıllı şehir çözümleri ve yapay zekâ destekli sistemler alanında dikkat çekici projelerle yer aldı. Özellikle, 5G şebekeleri, akıllı ulaşım sistemleri ve siber güvenlik çözümleri konularında geliştirilen projeler, uluslararası yatırımcılar tarafından büyük beğeni topladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından organize edilen milli katılım kapsamında, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve ULAK Haberleşme gibi önemli şirketler MWC 2025’te hazır bulundu. Şirket yöneticileri, önümüzdeki beş yıl içinde mobil teknolojilerde yapay zekâ temelli sistemlerin ağırlığının artacağını ve mobil ağların daha akıllı hale geleceğini belirtti.
GÜNDEM KORİDORU
03 Mayıs 2025