Türkiye'de Gündem

Deprem bölgesi üretecek dünya tüketecek

Üreten Yöre Üreten Türkiye projesi, “Sen yeter ki üret, biz destek olmaya hazırız” mottosu ile çalışmalarına son sürat devam ediyor. Kahramanmaraş ve Adıyaman buluşmalarının ardından, Gaziantep ve Hatay il buluşmalarını gerçekleştiren projede, 150’ye yakın üretici 45’e yakın potansiyel alıcı ile bir araya gelerek deprem bölgesini üretim üssü yapmak için el ele verdi.

6dk okuma
08.04.2024
Deprem bölgesi üretecek dünya tüketecek

Deprem bölgesindeki illerimiz Türkiye’deki zirai üretimin 5’te 1’ini üstleniyor. Yine gıda, perakende, HORECA ve gastronomi sektörünün de işlenmiş ham madde konusunda önemli tedarikçilerinden… Sadece gıda ve zirai ürünler olarak bakmayın bölgede tekstilden enerjiye, metal sanayinden kimyasal madde üretimine geniş yelpazede üretim mevcut. Tabii deprem sonrası bu üretimin önemli bölümü sekteye uğradı. Bahçesindeki ürünü toplayacak insan bulamayan çiftçiler, üretim hanesi yıkılan üreticiler, farklı illere zorunlu göç eden meslek erbapları ve daha birçok nedenle üretim ve satış zinciri hasar aldı. Ancak üreticimiz yine de pes etmiyor zorlu şartlara rağmen ayakta kalanlar elindeki imkanlarla üretmeye devam ediyor. İşte bu üretmekten vazgeçmeyen üreticimize “Sen yeter ki üret, biz destek olmaya hazırız” hareketi; Üreten Yöre Üreten Türkiye Projesi’nin Kahramanmaraş ve Adıyaman’dan sonra Gaziantep ve Hatay il buluşmaları yapıldı. 150’ye yakın üretici 45’e potansiyel alıcı ve yatırımcı ile bir araya geldi.

Projenin Gaziantep il buluşması Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomideki mücadeleyi maraton koşusu olarak değerlendirirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep’te gastronomi ile ilgili çalışmaların kente katkısını anlattı. Çok sayıda yerel üreticinin katıldığı buluşmaya; Türkiye’nin önde gelen marketleri, online alıcıları da katılarak alım için görüşmeler yaptılar.

Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezinde düzenlenen toplantının açılışında konuşan SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Herkes depremde büyük sıkıntı yaşadı. Yerel üreticileri desteklemek, yardım etmekten çok daha önemli ve anlamlı” şeklinde konuştu. Yerel üreticilerin bu destek sayesinde pazar sorununu aşabileceğine vurgu yapan Konukoğlu, şöyle devam etti: “Çok değil, 13 ay önce bölgemizde birkaç saat ara ile meydana gelen depremler, hepimizi derinden sarstı. Deprem gerçeği ile yalnız bölge insanları değil, adeta Türkiye böylesine ilk kez tanık oldu. Bölgemizde 53 bin vatandaşımız depremde hayatını kaybetti, binlerce vatandaşımız yaralandı, konut ve işyerleri yıkıldı. Böyle sarsıntılı süreç yaşayan yerel üreticileri potansiyel alıcılarla buluşturarak üretimi geliştirmeyi ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayan sizleri yürekten kutluyorum.”

“11 İL’DEN 10 MİLYAR TL’LİK TİCARET HACMİ HEDEFLİYORUZ”

Gaziantep’ten sonra rota Hatay’a çevrildi depremden en çok hasar alan ilimiz Hatay’da ilk önce Hepsiburada’nın E-ticaret İhtisas Merkezi ziyaret edildi. Bölgedeki üretici ve satıcılara kaybettikleri satış hacmini geri kazandırmak ve geliştirmek için kurulan merkezi, Kıdemli Kurumsal İletişim Müdürü Ömer Ertüm şu sözlerle anlattı ‘’Deprem olduktan sonra Hepsiburada olarak hemen sahaya inerek yardımlarımızı bölgeye göndermeye başladık. Kalıcı bir çözüm için bir ay sonra da Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü programını başlattık. Bu proje kapsamında 11 ilden toplam 10 milyar TL’lik ticaret hacmi yaratmak ana hedeflerimizden biri. E-Ticaret İhtisas Merkezlerimizde yeni satıcılarımıza özel avantajlar sunarak onları e-ticaret ekosistemine kazandırmak istiyoruz. Bu merkezlerde hazır ofis desteği de veriyoruz; ayrıca e-ticarete girmek isteyen bütün üreticilere ve satıcılara eğitimler verebiliyoruz. Adana ve Hatay’dan sonra üçüncü merkezi de Kahramanmaraş’ta açmayı planlıyoruz. Buraya gelen bütün işletmeler ve üreticiler bu imkanlarından faydalanabiliyor. Önceliğimiz bu işletmelerin tekrar ayağa kalkması... 2025 Mart’ına kadar hedefimiz 10 bin yeni üreticiyi ve satıcıyı e-ticarete kazandırmak. Bu sayının yarısı kadar da kadın girişimci hedefimiz var. Projemizin ilk yılında bu hedeflerimizin yarısına ulaştık. Bölgedeki üreticilerimizin ve satıcılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

HATAY’A HAYAT OLACAKLAR

Hatay’da önemli çalışmalardan birisi de HayatHatay projesi ve lojistik merkezi. HayatHatay Lojistik merkezinde farklı ilçelerden 40 kadın kooperatifinin 18 farklı kategoride ürettikleri 105.987 adet yöresel ürün yer alıyor ve bu ürünler HayatHatay markası ile www.hayathatay.com adlı e-ticaret sitesinde satılıyor. Hatay Valiliği tarafından hayata geçirilen projeye en büyük katkıyı Gıda Perakendecileri Derneği vermiş. Bu ürünlerin sergilenmesi için tahsis edilen spor kompleksinde Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu perakende sektörü olarak görüşlerini şu sözlerle aktardı; “Hatay’da oluşturulan ve yönetimini yine kadınların yaptığı lojistik merkezi, akreditasyon süreçlerini de planladığı için bölgedeki ürünleri doğrudan zincir market raflarına girebilecek hale getiriyor. Bu şekilde zincir marketler de güvenli bir şekilde bu ürünleri tüm yurt çapında satışa sunabiliyor. Depremden hemen sonra bölgeye yardım için başlatılan seferberliğin yanı sıra buradaki tarımsal üretimin aksamaması için tüm üyelerimiz başta narenciye olmak üzere birçok kategoride ürün alımı gerçekleştirdi. Derneğimiz üyesi ulusal market zincirleri A101, BİM, CarrefourSA, Hakmar, Metro, Migros, Onur Market ve ŞOK bölgeden tonlarca alım yaparak üreticilerin desteklenmesine katkı sağladı. Bununla beraber üyemiz kahve zincirleri ve hızlı restoran zincirleri de kooperatifler aracılığıyla yaptıkları alımlarla bölgenin hızlı kalkınmasına destek veriyor. Migros’un öncülüğünde başlayan HayatHatay lojistik merkezi kurulması ve akreditasyon çalışmalarına ise GPD üyesi diğer ulusal market zincirleri ve restoran zincirleri de destek veriyor.”

Gelelim Hatay üretici buluşmasına… Güvenilir Ürün Platformu tarafından hayata geçirilen Üreten Yöre Üreten Türkiye projesinin hem Gaziantep hem Hatay buluşmasının en büyük destekçilerinden biri I4D ve Sosyal Zincir oldu. Tüm ekipleri ile bölgede muazzam çalışmalar yapan bu kurumlar depremin ilk gününden itibaren bölgedeki üreticiyi destekliyor. Hatay’da 80’e yakın üreticinin alıcı heyet ile buluştuğu etkinliğin açılışında konuşan Kalkınma için İnovasyon Derneği (I4D) Direktörü Doğan Çelik, bu buluşmaların önemine dair şunları ifade etti: “Bu buluşmaların yereldeki üreticilerin tedarik zincirine tekrar dahil olması açısından çok büyük önemi olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar Sosyal Zincir 600'e yakın üretici ile 250'ye yakın satın almacı kişi/kurum dahil oldu. Gerçekleştirilen çalışmaların sonucu olarak toplam 80'e yakın eşleştirme sonucunda üretici işletmeler, eşleştirmeler aracılığıyla 20 milyona yakın gelir elde etti.”

YENİ ROTA MALATYA

Evet konu üretici ile alıcıları buluşturmak… “Peki kim bu alım heyeti?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim... İki günlük üretici buluşmalarında bizleri yanlız bırakmayan ve her üretici ile tek tek ilgilenen Onur Market Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, Getir’den  Mert Gürsel, Trendyol’dan Hakan Sarı, Yayla Agro’dan Nuray Erdoğan, Hakmar’dan Soner Doruk, Migros’tan Yener Aslan, Gökhan Çopuroğlu, Turhan Soy, Türkiye İş Bankası’dan Nazmi Durgut, A101’dan Gürol Kıraç, BİM ‘den Kenan Çobanoğlu ve Hakan Koşak, Makbul Kuruyemiş’ten Feyzan Çelik, Beeo Propolis’ten Sancar Güney, Pulathaneliler’den Semih Yetim, Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Gürata Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, Hepsiburada’dan Ömer Ertüm ve Volkan Göde, Greenpark Otelleri’nin yönetim kurulu başkanı Adil Üstündağ ve ismini yazamadığım 40’ı profesyonel olmak üzere hepsi üreticimize moral verdi, ürünlerine talip oldu… Ve bu isimlere her gün yenileri ekleniyor. Güvenilir Ürün Platformu tarafından hayata geçirilen Üreten Yöre Üreten Türkiye projesinde yeni rota ise Malatya… Bakalım can Malatya’da bizleri neler bekliyor?

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz