Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Dolmabahçe Sarayı’nda MÜSİAD, TOBB, YASED, TÜSİAD, TESK, İTO, İSO, DEİK, TİSK, TİM, başta olmak üzere, STK temsilcisi, dernek başkanı ve üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda iş insanı ile ekonomi zirvesinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu. Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen “Orta Vadeli Program Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi” toplantısında konuşan Yılmaz, finansman imkanlarının artırılması, yerli milli teknoloji yatırımlarına öncelik verildiğini ve verilmeye devam edileceğini söyledi.
Yılmaz ayrıca “Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı reform adımlarına devam edeceğiz” açıklamasını da yaptı.
Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
Benzer bir istişare sürecini çalışan kesimini temsil eden sendikalarımızla da OVP öncesi yapmayı planlıyoruz. Altı aylık ihracatımız 123.4 milyar Dolar seviyesindedir. Fiyat istikrarıyla birlikte makro finansal istikrarın devamı için çalışmalara devam ediyoruz. CDS primimiz 418 baz puan gerileyerek 447 baz puan olmuştur. Geçmişe göre oldukça iyi bir düşüş var. Daha da aşağı seviyelere düşüreceğiz.
Yatırım istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme politikasını destekleyen adımlarımız sürdürmekteyiz. Toplam kredi büyüklüğü 250 milyar lirayı bulan KGF paketi açıkladı. Tüketici kredilerinde ilave tedbirler aldık. İsrafı önleyici tasarrufu güçlendirici, ekonomideki verimliliği artırıcı politikaları sürdüreceğiz.
İş insanımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde hedeflerimiz para politikasının yanı sıra maliye politikası ile Türkiye’de finansal istikrarı pekiştirmek, istihdamı artırmak, büyümenin nimetlerini adaletli bir şekilde dağıtarak cari işlemler açığına sürdürülebilir çözümler getirmektir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın üç ülkeyi kapsayın turunda hem ikili ticaret hacmimizi, doğrudan yatırımları artıracak tarihi iş birliklerine imza atıldığını gördük. Kazan kazan temelinde iş birliklerinin devamı başka ülkelerle de gelecektir. Savunma sanayii, gıda alanında değil, teknoloji odaklı e-pazar sektörü, çığır açan teknolojiler alanlarında katma değerli fırsatlar oluşacaktır.
Sanayide dönüşüm ve yeşil kalkınma devrimi gündemimizdeki yerini korumaktadır. Orta vadeli programda makro göstergeler ile kamu politikalarını güncelleyecek, kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz. Ekonomi programımız disiplin çerçevesinde üretime, piyasalara doğrudan olumlu yansıyacak bir yaklaşımla hazırlanmaktadır.
Orta vadeli programdan beklentimiz belirsizlikleri azaltması, öngörülebilirliği artırmasıdır. Özel sektörümüzün rolü önemlidir. Sizlerin ekonomik faaliyetlerinin boyutunda oluşturduğunuz katma değer ile önerileriniz, politika yapım sürecinde etkili olmuştur.”