Şirket Haberleri

BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı: "Hedef dünyanın en iyisi olmak"  

Girişimcilik ekosisteminde otorite olarak kabul edilen UBI Global’in hazırladığı endekste 2020 yılında En Çok Gelecek Vaat Eden Kuluçka Merkezi olarak işaret edilen BTM, iki yıl sonra, aynı endekste dünyanın en iyi 5 kuluçka merkezi arasında yer almıştı. BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, “Hedefimiz dünyanın en iyi kuluçka merkezi olmak” dedi.

6dk okuma
Yusuf Başgöl05.04.2024
BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı: "Hedef dünyanın en iyisi olmak"   

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilik ekosisteminde dünyanın en iyisi olmayı kendine hedef olarak koydu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından 2017 yılında girişimcilerin desteklenmesi amacıyla kurulan BTM, geride bıraktığı 7 yılı değerlendirmek ve gelecek hedeflerini anlatmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Kandilli Cemile Sultan Korusu’nda düzenlenen toplantıda konuşan BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, bu zamana kadar 5 bin 499 start-up’ta toplam 9 bin 222 girişimciye destek verdiklerini belirterek, “Girişimlerimiz 7 yıl içinde 920 milyon Türk lirasından fazla yatırım aldı, ulaştıkları yatırım değerlemesi ise 7 milyar Türk lirasını geçti” dedi.

BTM’nin kurulduğu günden beri sürekli yükselen bir grafik çizdiğine dikkat çeken Elbaşı, “Ancak küresel resesyon, Silikon Vadisi Bankası’nın batışı ve savaşlar nedeniyle 2023 yılı küresel girişimcilik ekosistemi açısından olumlu geçen bir yıl olmadı. 2021 yılında tüm dünyada 622 yeni unicorn çıkmıştı. 2022’de bu sayı 348’e, 2023’te 100’e düştü. Start-up finansmanı son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2022’de dünyada 42 bin start-up yatırım alırken, 2023’te bu sayı 29 bine düştü. Toplam yatırım miktarı 426 milyar dolardan 248 milyar dolara indi. Avrupa’da girişimlere yatırım bir önceki yıla göre yüzde 39 azaldı” diyerek global arenada yaşananları özetledi.

EN GENÇ GİRİŞİMCİ 15 YAŞINDA

Ardından BTM için 2023 yılının nasıl geçtiğini anlatan Elbaşı, “Yıl boyunca 1260 girişime sahip 1740 girişimciyi destekledik. Bu girişimlerin yüzde 41,41’inin yapay zekâ algoritmalarını kullanması, yüzde 44’üne yakınının SaaS modeline sahip olması bu iki alanda çalışan girişimlerin ülkemizde önemli bir artış gösterdiğine işaret ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da her sektörden, tüm seviyelerdeki girişimi desteklemeye ve girişimcilik ekosistemine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Geçtiğimiz yıl destekledikleri girişimcilerin profilinden bahseden Elbaşı, “Şu an en genç BTM’li 15 yaşında en deneyimli BTM’li 65 yaşında. Girişimcilerimizin yarısından fazlasının 15-25 yaş arasında olması ve büyük kısmının erken aşamadaki girişimcilerden oluşması BTM’nin girişimcilik ekosistemin ülkemizde büyümesi ve güçlenmesinde üstlendiği önemli rolü gösteriyor” diye konuştu. Elbaşı, BTM girişimlerinin 2023 yılında 247 milyon Türk lirası tutarında yatırım alarak, 2,2 milyar Türk lirası yatırım değerlemesi elde ettiklerine de dikkat çekti.

Türkiye’de İş Dünyası’na da özel röportaj veren İbrahim Elbaşı şu açıklamalarda bulundu;

“Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişmesi topyekûn bir kültür meselesidir. Gelişmiş olan ekosistemlere baktığımız zaman toplumun her kesiminin, her aktörünün girişimcilik ile ilgili mutlaka bir çalışması veya düşüncesi oluyor. Tabii bu en başta evde başlıyor. Girişimciliğin gelişememesi sorununun en başta evde çözülmesi gerekiyor. Ailelerimizin çocuklarını teşvik etmesi gerekiyor ve gelişim süreçlerinde sadece okuldan aldıkları o formasyonla değil aynı zamanda yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, kutunun dışında düşünme gibi konularda da çocuklarını hemhâl etmeleri gerekiyor. Öncelikle girişimcinin doğru girişimci olmasının yolu ele aldıkları yöntemlere hâkim olmalarından geçiyor.

Çocuklardan okulu bitirdikten sonra girişimci olmaları bekleniyor. Ailenin de bu duruma çok ciddi bir katkı sunması lazım ve diğer tarafta da mevcut girişimciye dair yöntemleri alması gerekiyor. Bunun içerisinde birçok farklı yöntem olabiliyor. Bizim o seviyeye gelebilmemiz için sadece yatırımların artması, satışların artması veya büyük başarı hikayeleri çıkartmamız yetmiyor. Evet bunların her birisi çok önemli şeyler ama yetersiz. Unicorn dediğimiz o milyar Dolarlık startup'lar aslında bizlere çok ciddi bir ölçek sunuyorlar. Müşterisiyle, tedarikçisiyle farklı bir değer sistemi ortaya çıkartıyorlar. Bu başarı hikayelerinin artmasıyla zaten cazibe merkezi olarak konumlanacakları için çok fazla ilgiye mahzar olacaklar, Çok fazla teveccüh alacaklar. Ama bu yetmiyor. Bu durumun sürdürülebilir olması gerekiyor. Sürdürülebilir olması için de bu formasyonlar bu yetenekler gerekiyor.

Bizim ele aldığımız performans göstergelerinin başında startup'ların aldıkları yatırımlar ve değerlemeler var. Çünkü ne kadar değerli iş yaptıklarını, alınan yatırımlarla ve satışa dönen modellerle görebiliyoruz. Yatırım değerlemeleri şu ana kadar 6 milyar lirayı geçti. Satışta çok önemli, satış demek ilk meşrutiyet demek. Bir nevi ilk yatırım da aynı zamanda. Çünkü marjinal iş modelleri yapıyorlar. Satışımızda 630 milyon TL’yi geçti.

9 BİNDEN FAZLA GİRİŞİMCİYE EV SAHİPLİĞİ YAPTIK

Bu zamana kadar 9 binden fazla girişimciye ev sahipliği yapmışız. 4500 tane startup’a ev sahipliği yapmışız. Bunun birçok kısımda ticarileşiyor ve farklı bir şekilde reel sektöre karışıyor. Ama bunu tam olarak karşılığını başarı olarak veremiyoruz. Adımız Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ama ticarileşmek bizim için bir sadece bir başlangıç. Ama girişimciyi girişimci yapan en önemli şey ele aldıkları büyüme potansiyeli. Bu durum olmadığı zaman tam olarak başarıdan söz edemiyoruz ama başarıya yönelik ilk adımları yatırım tutarları ve değerlemeler üzerinden ölçebiliyoruz.”

Şirket Haberleri
Yorum Yaz