Yazarlar

Beyaz eşyada ithalat artarken, ihracat geriledi

Beyaz eşya satışları nisan ayında altı ana grupta yüzde 27 artarken, ihracat yüzde 54 oranında düştü. Yılın ilk dört ayında ise üretimde bir önceki döneme göre yüzde 5'lik daralma yaşandı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası27.07.2023
Beyaz eşyada ithalat artarken, ihracat geriledi

Beyaz eşya satışları nisan ayında altı ana grupta yüzde 27 artarken, ihracat yüzde 54 oranında düştü. Yılın ilk dört ayında ise üretimde bir önceki döneme göre yüzde 5'lik daralma yaşandı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) yaptığı açıklamada, sektörün 2023’ün ilk 6 ayında aldığı sonuçlar duyuruldu. Buna göre, 2023’ün ilk yarısında 6 ana üründe yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 arttı. TÜRKBESD'e üye firmaların ihracatları ise bu dönemde yüzde 13 oranında düşüş gösterdi.

POLİTİKALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da beyaz eşya sektörünün maliyetlerinin önemli bir kısmını yassı çeliğin oluşturduğunu dile getirdi. Yavuz, küresel gelişmeler kaynaklı arz ve talep dengesizliklerinin yassı çelik ürünlerinde fiyat artışlarına neden olabildiğinin altını çizerek şunları söyledi: "Fiyat dalgalanmaları ve teslim sürelerindeki belirsizliğe karşı üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizin farklı kaynaklardan yüksek koruma oranları ile ithalat yapması gerekiyor.

Bu durumun, yurt içinde enflasyon riskine neden olabildiğini ve uluslararası rekabetçiliğimiz için tehdit oluşturduğunu düşünüyoruz.  İhracatın olumsuz seyrettiği bu dönemde yassı çelik özelindeki politikaların gözden geçirilerek temel girdilerden biri olan çelik üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini vurgulamak isteriz. 

Ülkemizin güçlü demir-çelik sanayisinin sürdürülebilir rekabetçiliğini sektör olarak her zaman desteklemekle beraber, önümüzdeki dönemde sınırda karbon düzenlemesi gibi uygulamaların hayata geçirilecek olması nedeniyle, sektörde yeşil dönüşüme odaklanılmasını gerekli görüyoruz."

"EKONOMİDE İTİCİ GÜÇ"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, 33 milyon adetlik üretimleriyle ve 26 milyon adetlik ihracat performansıyla beyaz eşya sektörünün, sadece üretim ve satış ağı ile değil, temas halinde olduğu tüm diğer üretim ve hizmet sektörleri ile büyük bir ekosistem oluşturarak ekonominin büyümesinde itici güç konumunda olduğunu vurguladı.

60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdamla ulusal ekonomiye katkı sağlamaya devam ettiklerini belirten Sığın, "2023’ün ilk 6 ayı hem küresel ölçekte zorlu ekonomik etkileri hissettiğimiz hem de ülke olarak deprem felaketiyle sarsıldığımız bir dönem oldu. Tüm bu gelişmelerin üretim ve istihdam üzerine negatif etki etmesini iç satışlarımızda büyüme sağlayarak büyük ölçüde engelledik. Üretim seviyemizi yüzde 2’lik bir daralmayla geçtiğimiz yıl ile hemen hemen aynı seviyelerde tutmayı başardık." ifadelerini kullandı.

İTHALATA YÜKSEK KORUMA 

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da beyaz eşya sektörünün maliyetlerinin önemli bir kısmını yassı çeliğin oluşturduğunu dile getirdi.

Yavuz, küresel gelişmeler kaynaklı arz ve talep dengesizliklerinin yassı çelik ürünlerinde fiyat artışlarına neden olabildiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Fiyat dalgalanmaları ve teslim sürelerindeki belirsizliğe karşı üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizin farklı kaynaklardan yüksek koruma oranları ile ithalat yapması gerekiyor. Bu durumun, yurt içinde enflasyon riskine neden olabildiğini ve uluslararası rekabetçiliğimiz için tehdit oluşturduğunu düşünüyoruz."

İhracat Penceresi
Sürdürülebilirlik
Yorum Yaz