Yazarlar

Bakan Nebati'den "KGF limitlerini arttırdık" açıklaması

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Deprem felaketi öncesinde açıklamış olduğumuz KGF (Kredi Garanti Fonu A.Ş.)paketlerinin hacminde de artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttik. Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz. Ayrıca, yakın zamanda kurmuş olduğumuz Katılım Finans Kefalet A.Ş. üzerinden de deprem bölgesine özel paketleri uygulamaya alıyoruz." dedi.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası18.04.2023
Bakan Nebati'den "KGF limitlerini arttırdık" açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda deprem felaketinin ortaya çıkardığı yıkımı ortadan kaldırmak için yaptıkları ekonomik destek çalışmalarını anlattı.

Ramazan ayında vurgu yaparak deprem felaketinin oluşturduğu yıkıma değinen Bakan Nebati, “Bu sene Ramazan ayını ne yazık ki buruk duygularla idrak ediyoruz. Kahramanmaraşlı vatandaşlarımızla birlikte toplam 14 milyon insanımızı doğrudan etkileyen büyük depremler hepimizin yüreğini yakmıştır. Vefat eden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm milletimize bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum. Bizler, Sütçü İmam’ın, Evliya Efendi’nin ve daha nice isimsiz kahramanlarımızın destanlar yazdığı bu kadim ve kahraman şehrimizi en hızlı şekilde tekrar ayağa kaldırmaya kesin kararlıyız!” dedi.

 "AFAD’A 40 MİLYAR LİRADAN FAZLA NAKİT AKTARIMI GERÇEKLEŞTİRDİK "

Depreme yönelik verileri aktararak konuşmasını sürdüren Bakan Nebati, “Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için devletimizin diğer tüm kurumları gibi Bakanlık olarak bizler de ilk günden bu yana birçok adım attık ve atmaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 Bu kapsamda yapılanları anlatan Bakan Nebati şunları söyledi:

  • "AFAD’a bugüne kadar 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı gerçekleştirdik.
  •  Depremzede vatandaşlarımıza ve hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına nakdi yardımlarda bulunuyoruz.
  •  Hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. Ayrıca, hane başı 15 bin lira Taşınma Destek Ödemesi gerçekleştirdik.
  •  Doğal Afet Sigortası kapsamında bugüne kadar yaklaşık 19,6 milyar lira hasar ödemesinde bulunduk.
  •  Toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz. Bunların büyük bir kısmını da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın depremzede vatandaşlarımıza söz verdiği üzere 1 yıl içinde tamamlamak için durmaksızın çalışıyoruz.
  • Daha şimdiden 100 binden fazla konutun inşasına başladık. Bu süreçte, Bakanlık olarak gereken tüm finansman desteğini kesintisiz şekilde sağlamaya devam edeceğiz."

"KGF LİMİTİNİ 400 MİLYAR LİRAYA YÜKSELTTİK"

Deprem bölgesindeki ilave destekleyici tedbirlerden bahseden Nebati şunları söyledi:

"Asrın felaketi sonrasında, bölgede çözmemiz gereken en önemli sorunun barınma sorunu olduğunu biliyoruz. Şehrimizin ekonomik gelişimi ve sanayi üretiminin aksamaması bakımından da bu hususun büyük önem arz ettiğinin farkındayız. Bu sebeple kalıcı konutlarımız bir yıl içinde inşa edilene kadar, bazı geçiş dönemi çözümlerini devreye aldık. Çalışanları konteynerlarda ikamet eden KOBİ’lerimize konteyner başına 30 bin lira olmak üzere 10 konteynere kadar destek veriyoruz. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimiz için toplam 20 milyar lira kefalet limiti olan Deprem Bölgesi İşletme Giderleri Destek Paketi ve Deprem Bölgesi Yatırım Destek Paketi’ni ivedilikle hayata geçirdik. Bu paketler kapsamında hâlihazırda toplamda 9,5 milyar liralık kredi hacmine ulaşılmış olup yararlanma imkânının halen devam ettiğini buradan tüm işletmelerimize hatırlatmak isterim. Deprem felaketi öncesinde açıklamış olduğumuz KGF paketlerinin hacminde de artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttik. Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz.

Ayrıca, yakın zamanda kurmuş olduğumuz Katılım Finans Kefalet A.Ş. üzerinden de deprem bölgesine özel paketleri uygulamaya alıyoruz. Depremde evi ya da işyeri yıkılan, acil yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilen vatandaşlarımızın geriye dönük ödenmemiş tüm elektrik ve doğal gaz faturalarını sildik. Bölgedeki esnaf ve sanatkârlarımızın kredi ödemelerini erteledik. Depremden en çok etkilenen kesimlerden biri olan çiftçilerimizin sorunlarına en doğru çözümleri üretebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığımızla tam bir koordinasyon içindeyiz.

Bölgede faaliyet gösteren çiftçilerimizin kredilerini 1 yıl süreyle faizsiz erteledik. Büyükbaş için 500 lira, küçükbaş için 50 lira yem desteği sağladık. Mazot ve gübre desteğimizi nakdi olarak vermeye başladık. Deprem bölgesindeki illerimizde sertifikalı tohum desteğimizi yüzde 100 artırdık. Hububatta dekar başına 50 lira olan desteğimizi de 100 liraya çıkardık. Hayvanları telef olan çiftçilerimizin hayvanlarını birebir telafi etmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor."

Kahramanmaraş ekonomisinin yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik konuşan Bakan Nebati şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta esnafımızın ve çiftçimizin de her daim yanındayız. 2022 yılında Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren 4 bin 523 esnaf ve sanatkârımıza Halk Bankası vasıtasıyla yaklaşık 1,1 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi kullandırdı. Aynı dönemde 8 bin 955 tarımsal üreticimize Ziraat Bankası vasıtasıyla yaklaşık 2,6 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi imkânı sağladık” dedi.

Kahramanmaraş’ta yapılanlardan bahseden Nebati şunları söyledi: "Depremin temel merkezi olan Kahramanmaraşımız desteklerde önceliğimizdir. Bugün de depremde zarar gören altyapıyı tadil etmek için Tarım ve Orman Bakanımız ve Belediye Başkanımızla bir araya geldik. Depremden birinci derecede etkilenen şehirlerimizin altyapı ve üstyapı çalışmaları için belediyelerimizin ödenek taleplerini hızlı bir şekilde karşılıyoruz."

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz