Yazarlar

Bakan Ersoy 6 aylık turizm verilerini değerlendirdi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu'nda, Atatürk Kültür Merkezi'nde 2023 yılının ilk 6 ayına ait turizm rakamlarının değerlendirildiği 2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası31.07.2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TÜİK'in 2023 turizm verilerini açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulundu. Bakan Ersoy, "2022'in altı ayında yüzde 10,5 olan kalış süresi 2023'ün ilk altı ayında 9.9 olarak gerçekleşti. Turizmde 21,7 milyar dolar gelir oldu, yüzde 27'lik artış var." dedi. Geçen yıl Türkiye Mıchelın Rehberi geçen yaptığı açıklamayla İzmir ve Bodrum'da rehbere bu yıl dahil edeceğini söyledi. 9 Kasım'da yapılacak olan lansmanda İstanbul’da derecelendirmeye layık görülen restoranları ve yeni desinasyonlarımız olan değerlenmeye layık görülen restoranlarımızı açıklayacaklarını da belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu'nda, Atatürk Kültür Merkezi'nde 2023 yılının ilk altı ayına ait turizm rakamlarının değerlendirildiği 2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Bakan Ersoy, ilk altı aylık dönemde, turizme dair rakamları değerlendirdi.

"2023 YILINDA 22 MİLYON 945 ZİYARETÇİYLE KAPATTIK"

Bakan Ersoy, "İlk altı ay verilerine göre Türkiye geçen seneki rakamlarda 51 milyon 384 bin ziyaretçi ile kapatmıştı. 2023 yılında da 60 milyon ziyaretçi hedefimiz vardı. Beklentimiz yüzde 16.8 artıştı. 2022 yılı ilk altı ay rakamlarına bakıldığında Türkiye 19 milyon 530 bin ziyaretçi ile kapatmıştı. 2023 yılında ise 22 milyon 945 bin ziyaretçi ile kapattık. Yüzde 17,5 oranında bir artış gerçekleşti. Türkiye’nin 2023 yılı hedefleriyle orantılı büyüme ile ilk altı ayı tamamlamış olduk. Deprem felaketi ve seçim sürecinin etkilerine rağmen bu gerçekleşmeyi Türkiye yakaladı. Gelir bazında baktığımız zaman ise ise geçen yıl 46.4 milyar Dolarlık gelir ile kapatmıştı Türkiye bu yıl için ise 56 milyar Dolarlık gelir hedefi koymuştu. İlk altı aylık gerçekleşmelere baktığımızda geçen sene 17.1 milyar Dolar olan gelir bu yıl 21.7 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Artış oranına baktığımızda yüzde 27’lik bir artış oldu. Beklentilerin de oldukça üzerinde oldu." dedi.

"KİŞİ BAŞI GECELİK GELİRİ 100 DOLARLARA YAKLAŞTI"

Ersoy, "2022’nin ilk altı ayında yüzde 10.5 olan ortalama kalış süresi 2023’ün ilk altı ayında 9.9 geceleme olarak gerçekleşti. Burada eksi yüzde 5.7'lik bir daralma söz konusu 10.5’tan 9.9’a düştü. Gelir bazına baktığımız zaman kişi başı gecelik gelirlerde ilk altı ayda geçen sene 89.2 dolar olan gerçekleşme 2023’ün ilk altı ayında 99.9 dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 11.9’luk bir artış söz konusu. 2017 yılında Kişi başı gecelik gelirimiz 62 dolara kadar düşmüştü. Şu anda 100 dolarları görmeye başladı Türkiye. Yüzde 50’den fazla olumlu çalışmalar sayesinde artış gerçekleşti. 100 dolarlara gelmiş olduk. Yüksek gelir grubuna hitap eden otellerde doluluk oranları bu altı ayda beklentilerin altında gerçekleşti. Deprem ve sonrasında seçim sürecinin olumsuz etkileri erken rezervasyon sürecine denk geldik.

"KALIM SÜRESİ DÜŞTÜ"

Rusça konuşan ülke vatandaşlarımız yoğun konut alımı ve kendilerinin otel yerine konutlarda konaklıyor olmaları  belli dönemlerde turistlere kiralıyor olmaları, resesyon süreci tüm dünyada etkili oldu. alım gücünün daralması otel misafirlerinin ortalama kalım sürelerini azalttı. Kalım süresi 10.5 gecelemede 9.9 ortalama gecelemeye düştü.

Bu durum ortalama konaklama, doluluk oranlarında azalmaya sebebiyet verdi. Türkiye pazar çeşitlemesi için ciddi çalışmalar yapıyor. Yeni kaynak destinasyonlarının geliştirilmesine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Son beş yılda gastronomi, sağlık, bisiklet ve kültür ürünlerinin ortaya çıktığı bir tanıtım yapıyoruz.

"TÜRKİYE DÜNYADA EN FAZLA TANITIM YAPAN ÜLKE OLDU"

Tanıtımda özellik birkaç yıldır 200 ülkede tanıtım yapıyor. Türkiye dünyada en fazla tanıtım yapan ülke oldu. Yeni destinasyonlar üzerinde çalışıyoruz gelişmekte olan kaynak pazarlara yoğunlaşıyoruz. Dijital pazarlamada beş yıl önce ilk 20’ye giremeyen Türkiye sosyal medyadaki başarısı sayesinde şuanda 2’nci sıraya geldi. Tiktok platformunda da 3’üncü sıraya gelmeyi başardı.

Tanıtımda özellik birkaç yıldır 200 ülkede tanıtım yapıyor. Türkiye dünyada en fazla tanıtım yapan ülke oldu. Yeni destinasyonlar üzerinde çalışıyoruz kaynak pazarlara yoğunlaşıyoruz.  İlk 6 ayda ziyaretçi sayısı yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin kişi oldu. Dijital pazarlamada sosyal medyadaki başarısı sayesinde şuanda 2’nci sıraya geldi. Tiktok platformunda da 3’üncü sıraya gelmeyi başardı.

Sürdürebilirlik gelecekteki en önemli kriterlerden biri olacak. Türkiye şuan itibariyle sürdürebilirlik konaklama sektöründe sürdürebilirlik belgesi aşamasında birinci sıraya geldi. Toplamda 4 bin 132 otel sürdürebilirlik belgesi aldı. 3 bin 772’si birinci aşamasını tamamladı. 360 tanesi ise üçüncü aşamayı tamamladılar.

"11 ŞEHİRDE FESTİVALLERE BAŞLIYORUZ"

11 şehirde bu hafta itibarıyla festivallere başlıyoruz. 5-13 Ağustos tarihinde Nevşehir’de Kapadokya Balon ve Kültür Yolu festivali olarak başlıyor.  19-27 Ağustos’ta Trabzon Sümele Kültür Yolu, Erzurum Palandöken Kültür Yolu, 9-17 Eylül Çanakkale Troya Kültür Yolu, 16-24 Eylül Gaziantep Gastronomi ve Kültür Yolu, Ankara Başkent Kültür Yolu, 23-30 Eylül Konya Mistik Müzik, 14-22 Ekim İstanbul Sur Kültür Yolu festivali ve son festivalimiz olan 4-12 Kasım tarihinde Antalya Kültür Yolu festivali ile tamamlanacak.

"RESTORASYON ÇALIŞMALARI SIRASINDA AYASOFYA ZİYARETE VE İBADETE AÇIK OLACAK"

Ersoy, “Önemli bir çalışma da minarelerde gerçekleşecek. Bilim kurulumuzun önerileri dahilinde minarelerden ilki sökülmeye başlanacak. İkinci Beyazıt minaresinde bir söküm çalışması yapılacak. Kontrollü bir şekilde sökeceğiz bozulan kısımları onarıp tekrar minareyi yerine yerleştireceğiz. Diğer minarelerde de şu anda bilim kurulumuzun özellikle statikle ilgili çalışmaları devam ediyor. Gerekli görüldüğü takdirde onlar da aşamalı bir şekilde sökülüp onarılıp tekrar yerine olası bir İstanbul depremine karşı yerine sağlamlaştırılarak, güçlendirilerek tekrar konulacak. Şimdi özellikle belirtmem gereken konu, bütün bu restorasyon çalışmaları sırasında Ayasofya'yı ziyarete ve ibadete kapatılmayacak, açık olacak. Son teknoloji iskelet sistemleri kuruluyor. Gerekli güvenlik önlemleri ve koruma önlemleri alınarak hem ibadete hem ziyarete açık olacak şekilde Ayasofya restorasyonunun ikinci aşamasına başlayacağız." dedi.

"GALATA KULESİ'NDE RESTORASYON ÇALIŞMASI OLACAK"

Galata kulesi ile ilgili restorasyon çalışmamız var. Önümüzdeki ay itibarıyla dış cephedeki düzenlemeler elden geçirilecek. Eylül itibarıyla özellikle kulenin külahında daha önce yapılamayan çalışma gerçekleştirilecek. Külah sökülecek, onarılacak, tekrar takılarak bu şekilde tamamlamış olacağız. Eskiden yeme içme ağırlıklı bir şekilde kullanılıyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçtikten sonra müzeye geçti."

Gündem Koridoru
Yorum Yaz