Sektör liderlerini 3-6 Mayıs arasında 68’inci kez buluşturmayı planlayan AYSAF (Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı) için geri sayım başladı. Fuar öncesi değerlendirmeler yapan Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı, Avrasya’nın ve Avrupa’nın ikinci en büyük fuarı olan AYSAF’a 2014'ten bu yana katılımın üç kat attığını söyledi.
Ayakkabı sektörüne; taban sistemleri, deri, suni deri, tekstil, eva, metal ve plastik aksesuar ürünleri, kimyasallar, yapıştırıcılar, makine, ekipman ve üretim teknolojileri ihtiyaçlarına karşılık bulabilmesi adına ideal bir platform sunan AYSAF’a yönelik sorularımızı yanıtlayan Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Sait Salıcı’nın yanıtları şöyledir:
AYSAF’ta bu yıl sanayicileri hangi fırsatlar bekliyor? Geçen seneye kısayla ne gibi farklılıklar olacak?
Bu yıl AYSAF’ta ziyaretçiler son derece özenle hazırlanan yeni koleksiyonları görme fırsatı bulacaklar. Farklı kategorilerde workshoplar düzenlenecek. Sektörün girişimcilerinin sunumları olacak. Sektör başkanları ile söyleşiler yapılacak. Ürünlerin sergilendiği alandan ziyade, insanların buluşma noktaları, bilgilerin, görüşlerin, düşüncelerin de paylaşıldığı ziyaretçinin ve katılımcının gününü dört gözle beklediği “Yeni dönem fuarcılık anlayışı”nın benimsendiği bir fuar bekliyor katılımcıları ve ziyaretçileri.
Türkiye, ayakkabı yan sanayinde merkez olabilmek için neler yapmalıdır?
Ayakkabı yan sanayinde merkez olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yerli üreticilerin yan sanayi firmalarını sonuna kadar desteklemeleri, yapılan yatırımları göz ardı etmemeleri ve ürünlere sadece fiyat odaklı bakmamaları gerekiyor.
Bir diğer önemli husus ise, fuara gelen yurtdışı müşterilerin karşılanmasından yolcu edilmesine kadar gereken önemi göstermemiz lazım. Hızlı servis ve istenen ürünlerin gönderilmesi de müşteriye karşı bizi vazgeçilmez kılacaktır.
Avrasya’nın ve Avrupa’nın ikinci en büyük fuarı olan AYSAF, ayakkabıcılık sektöründe dış ticaret yükünü ne ölçüde hafifletti?
AYSAF fuarı uluslararası niteliğe sahiptir. Katılımcının beklentileri ihracat odaklıdır. Bu doğrultuda fuarın ihracata katkısı son derece önemlidir. Ayrıca, ithalatın azalması ve yerli üreticinin kendini tanıtması açısından da önemi büyüktür.
Ekonominin sıkıntılı olduğu şu süreçte ayakkabı yan sanayinde, ham madde ve malzeme tedariki söz konusu mu?
Döviz kuru ve konteynır fiyatlarının geri gelmesi kaynaklı ocak ayı itibariyle ithalatın arttığını gözlemliyoruz.
68’incisi düzenlenen AYSAF, şimdiye dek sektörün kaderini nasıl değiştirdi?
Sektörün kaderi, AYSAD Derneği olarak yoğun çabalarımız doğrultusunda 2014 yılında ayakkabı malzemelerine ve sayasına getirilmesinde önderlik yaptığımızda değişti ve AYSAF fuarına katılımcı sayısı nerdeyse o günden bugünü 3 kat arttı diyebiliriz.