Türkiye'nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent bünyesinde kurulan ve bu yılın başında faaliyetlerine başlayan ARI Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) proje teşvikleri, fikri mülkiyet hakları, iş birliği ve kümelenme çalışmaları kapsamında teknoloji odaklı ekonomik kalkınmaya destek oluyor. İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren firmaların proje çıktılarının çeşitlendirilmesi ve yeni proje çalışmalarında nitelikli başvuru koşullarının sağlanması için de süreci yürüten ARI TTO; 8. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’ndan yedi ödülle döndü. Ağırlıklı Amerika olmak üzere dünyada 2000’e yakın, ülkemizde ise 140’ın üzerinde TTO yer alıyor.
Teknoloji firmalarına ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve bu teknolojileri ticarileştirmeleri için uygun ortam ve olanaklar sunan İTÜ ARI Teknokent kuruluşunun 20. yılında, faaliyetlerine başlayan ARI Teknoloji Transfer Ofisi ile büyümesini sürdürüyor. İTÜ ARI Teknokent bünyesinde bulunan firmaların ve girişimcilerin projeleri ve diğer tüm süreçlerinde; proje teşvikleri, iş birliği faaliyetleri, akademik danışmanlık çalışmaları, fikri sınai mülkiyet hakları ve kümelenme grupları kurulmasında alanında yetkin kadrosu ile destek olan ARI TTO, teknolojiye destekte öncü rol üstleniyor.
Teknoloji transfer ofislerinin dünya genelinde teknolojik inovasyonların ticarileştirilmesi için önemli bir araç olduğunu ve Türkiye’de de özellikle son yıllarda bu konunun önem kazandığını açıklayan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere dünyada bugün yaklaşık 2000’ yakın TTO bulunuyor. Avrupa'da ise 200’den fazla TTO faaliyet gösteriyor. Ülkemizde ise 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 140’ın üzerinde TTO yer alıyor. Bu sayıların artması, üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmaların ve teknolojik inovasyonların ticarileştirilmesi açısından büyük değere sahip. Biz de Türkiye’de ilk kurulan teknokentlerden biri olmanın sorumluluğu içinde 2022 yılının temmuz ayında ARI Teknoloji Transfer Ofisi’ni kurduk ve bu yılın Ocak ayında faaliyetlerini başlattık. Bu sayede teknokentimizde faaliyet gösteren şirketlerin ve girişimcilerin inovasyonlarının ticarileştirilmesi daha da kolaylaşıp hızlanacak” dedi.
Üniversitelerde yapılan araştırmaların ticarileştirilmesinin yanı sıra paten başvurusu ve lisanslama işlemleri için TTO’ların gerekliliğine değinen Prof. Dr. Attila Dikbaş, ARI Teknoloji Transfer Ofisi’nin ana hedeflerine dair şunları söyledi: “Teknoloji transferi öncelik verdiğimiz konular arasında yer alıyor. Bu süreçte, üniversiteler ve sanayi arasında teknoloji transferi sürecinin yönetilmesi, teknolojik fikirlerin ve yeniliklerin ticarileştirilmesi için stratejilerin geliştirilmesi, iş birliği anlaşmalarının hazırlanması gibi konularda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ARI TTO firmalarımızın araştırmalarını ticarileştirilmesi için gereken yenilikçi projelerin desteklenmesi adımı da bir diğer hedefimiz. Bu noktada da yeni teknolojilerin ticarileştirilmesi için gerekli olan iş fikirlerinin ve iş planlarının hazırlanması konularında çalışma gerçekleştiriyoruz. Araştırma ve geliştirme çalışmalarından elde edilen buluşların ticarileştirilmesi için büyük öneme sahip patent süreçleri de büyük önem verdiğimiz noktalardan. Patent başvuru süreci de bu ticarileştirmenin önemli bir parçasını oluşturuyor. ARI TTO da bu süreçte firmalarımız ve girişimcilerimize çeşitli şekillerde destek sağlıyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için ARI TTO; üniversiteler, sanayi ve diğer paydaşlar arasında iş birliği yaparak, teknoloji transferi sürecinin yönetilmesi ve yeni teknolojik fikirlerin ticarileştirilmesi için yoğun efor sarf edecek. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) patentleme konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını ve bu nedenle ürettikleri inovatif ürünleri korumak için patent başvurusu yapmadıklarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle, KOBİ’lerin patentleme konusunda farkındalığının artırılması ve patent başvuru süreçlerinin kolaylaştırılmasında öncü rol üstleneceğiz. Bu görev, inovasyon ve teknoloji transferi faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli.”
Türkiye’de milli ve yerli teknolojinin geliştirilmesi kapsamında düzenlenen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’e kuruluşunun ilk yılında katılım gösteren ARI TTO, önemli bir başarıya imza attı. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen ve 22 ülkeden 427 patentin yarıştığı 8'inci İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda yer alan ARI TTO buluşları; iki altın, üç gümüş ve iki bronz olmak üzere yedi madalyanın sahibi oldu. RePG Enerji Sistemleri ve SBS Bilimsel Bio Çözümler’in buluşları altın madalya kazandılar. GlaucoT, BVK ve Smarte firmaları gümüş madalya alırken, Vodafone ve Mitos Medikal de bronz madalya ile ödüllendirildiler.
Patent Effect tarafından hazırlanan 2022 Türkiye Patent Raporu'na göre Türkiye genelinde yer alan tüm Teknopark’ların dahil edildiği "Patentli startup firmalara ev sahipliği yapan teknoparklar" arasında İTÜ ARI Teknokent ARI TTO üçüncü sırada yer aldı.
İTÜ ARI Teknokent firmalarından RePG Enerji, ARI TTO desteğiyle katıldığı WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) tarafından düzenlenen Global Awards 2023’te; 58 farklı ülkeden yapılan 548 başvuru içerisinden seçilmiş 25 finalist içerisinde yer alan tek Türk firması oldu. Global Awards’ 23 kapsamında seçilen 25 finalistten biri olan firma ARI TTO koordinasyonu ile 7 finalistten biri olmak için yarışacak.