Türkiye'de Gündem

Alper Gezeravcı Dünya'ya döndü

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı, tüm mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

6dk okuma
09.02.2024
Alper Gezeravcı Dünya'ya döndü

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı. Tüm mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

DÜNYA'YA İNİŞ YAPTI

Alper Gezeravcı'nın içerisinde bulunduğu Axiom-3 kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldıktan (ISS) 48 saat sonra ABD'nin Florida eyaletinin açıklarına indi. 

REKORLARLA DÖNDÜ

Görevini başarıyla tamamlayan Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 ekibinin seyahati, elverişsiz hava şartlarının sebep olduğu ertelemeler nedeniyle, 18 gün ile rekora imza attı. Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotun bir diğer rekoru ise yaklaşık 48 saat süren dönüş yolculuğu... Bu yolculuk, Dragon uzay aracının bugüne kadarki "en uzun transfer süresi" olarak rekora imza atmış oldu.

13 DENEYE İMZA ATTI

Dragon ile dönüş yolculuğu süren Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği 13 bilimsel deneyden bazılarının videosu Türkiye Uzay Ajansı tarafından paylaşıldı. Videoda, Gezeravcı, farklı malzemelerden ve ebatlardaki toplarla yer çekimsiz ortamda hareketler ile döngüsel reaksiyonları inceledi. Sonra da yer çekimsiz ortamda, kendi çevresinde farklı açılarda döndü.

7 DAKİKALIK SİNYAL KAYBI YAŞANDI

Araç çevresinde plazma biriktiği için 16:18'de sinyal kaybı yaşandı. İletişimin sağlanmadığı 7 dakika olacak. 16:24'te tekrar kapsülden sinyal alınmaya başlandı.

KAPSÜLÜN RENGİ KAHVERENGİYE DÖNDÜ

Beyaz olarak giden kapsül, atmosfere girişin etkisi ile yanmış bir görünüme sahip kahverengilikle geri döndü. Okyanus yüzeyinde batmadan duran kapsüle müdahale için soğuması bekleniyor. İki tekne kapsüle müdahale için yanaştı. Astronotları taşıyacak olan gemi ise kapsülün yüklenmesi için hazırda bekliyor. Daha sonrasında hücum botlarla yan kapaklar açılacak ve astronotlar içeriden alınacak ve sağlık kontrolünden geçirildikten sonra helikopter ile Uluslararası Uzay Ajansı Merkezi'ne ulaşacaklar.

ATMOSFERE GİRER GİRMEZ  YER ÇEKİMİNİ HİSSETTİLER

Astronotlar Dünya atmosferine girdikleri andan itibaren yer çekimini hissetmeye başladı. Bu durum astronotlar üzerinde yaklaşık 4,5 G'lik yani kendi ağırlıklarının 4,5 katı bir kuvvetin binmesi anlamına geliyor.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz