Yazarlar

Afrika ticarete çağırıyor

Önceki hafta İstanbul’da düzenlenen Afrika Günü etkinliği Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nda oluşacak yeni ekonomi yönetiminin mutlaka gündemine alması gereken mesajlar içerdi.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası02.06.2023
Afrika ticarete çağırıyor

Ayşegül DURMUŞ

Önceki hafta İstanbul’da düzenlenen Afrika Günü etkinliği Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nda oluşacak yeni ekonomi yönetiminin mutlaka gündemine alması gereken mesajlar içerdi.

Etkinlikte konuşan herkes, halen 25 milyar dolar civarında olan Afrika ile ticaretimizin 100 milyar dolara çıkarılmasının mümkün olacağının altını çizdi.

Tüm Afrika’nın Dostları Derneği (TADD) tarafından düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başkan Dr. Bilgehan Güntekin 100 milyar dolara giden hedefin anahtarını şu sözlerle verdi:

“Biz yüzlerce Afrikalı öğrenciye burs veriyoruz. Onlar gelecekte kendi ülkelerinde çok önemli görevlere gelecekler ve üst düzey bürokrat olacaklar. Dolayısıyla Afrika’da onlarca Türk dostu üst düzey bürokrat olacak. Ayrıca bunların her biri geleceğin girişimcileri. Türk firmaları için çok iyi ortaklar olabilir.”

Etkinlikte en önemli konuşmayı Türkiye’yi dünyada çok önemli noktalara taşıyan TİKA’nın Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun şu sözlerle yaptı: “Afrika ile ilişkilerde sağlık sektörün tam destek veriyoruz. Ayrıca kalkınma projeleri ilgi alanımızda.”

Her iki konuşmada Afrika ile ilgili yeni ekonomi yönetiminin yol haritasına destek olacak bilgilerle içeriyor.

TADD'daki ekonomi panelinden bir kare

Aynı etkinlikte iş dünyasından önemli isimlerin de yeni yol haritasına ilişkin önerileri oldu işte bu öneriler:

Doğan Ali Doğan (Doğanlar Holding İcra Kurulu Üyesi) : 2018 yılında teslim ettiğimiz Afrika’nın en büyük meyve-sebze halini devlet projesi ile yapmamızın onurunu duyuyoruz. Aynı zamanda biz Afrika’da Türkiye’nin ilk mobilya fabrikasını kurduk. Marka adımız BigA büyük Afrika çağırışımı yapmakla beraber aynı zamanda Çanakkale’nin ilçesi olan Biga’ya ithafen bu adı tercih ettik. BigA markası ile Senegal’den tüm kıtaya mobilya üretmeyi hedeflemekteyiz.

Alim Küçükpehlivan (Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı) : Togo’da elektrik şebeke ağlarının biz yönetiyoruz. Uganda’da tüm devlet arazilerinin haritasını çıkarıp, kıymetlendirilmesi adına birtakım projeler yapıyoruz. Afrika’da kısa sürede her yerde olacağız. Türkiye’deki Afrikalı öğrenciler bizim oradaki en önemli ortağımız olacak.

Burak Önder (EVSİD Kurucu Başkanı) : Bizim ürünlerimizi Afrika’ya başka ülkelerin sattığını gördüm. Bunu fark etmemizin ardından Afrika bölgesine ihracatımızı arttıracak çalışmalar yaptık. Türk Hava Yolları da bizim ihracatımızın önünü açtı.

Muhammet Yusuf Bedir (Namibya İş Konseyi Başkanı): Rotterdam seyahatimdeyken birçok Türk markası konteynerlerin Rotterdam üzerinden Afrika’ya gönderdiklerini gördüm ve bunu neden Türkiye yapmasın diyerekten yola çıkarak üç yıldır bu vazifeyi üstlenip Türkiye’deki ürünleri Afrika’ya göndermeye başladık. Hatta sadece bu görevi üstlenmek ile kalmayıp Türkiye ile Afrika arasında yatırım yapılmasına da vesile olduk.

Zeki Ansın (EXPOSİDE Kurucu Başkanı): Katıldığım etkinliklerden yola çıkarak baktığımda insanların Afrika bölgesini pek bilmediklerini ve bundan kaynaklı da yatırım yapma konusunda çekindiklerini gözlemledim. Bunun üzerine Exposide’ı kurdum. Bu sayede Afrika bölgesine yatırım yapmakta çekimser davranan firmaların önceden gidip yatırım yapacağı alan için her şeyi ayarlıyoruz. Bu sayede Afrika bölgesine yatırımları arttırmayı hedefliyoruz.

Salih Özdemir (Afrika-Groupe Relief SARL-İhracat Müdürü): Afrika’da bayilikler kurmayı hedefliyoruz. Bayiliklerimizi alan her ülke için de Türkiye’de okumuş olan öğrencileri istihdam edip,  bayiliğimizi alan firmalara da iş imkanı sunmuş olacağız.

Türkiye'de Gündem
Yorum Yaz